Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


BCR, BRD, CEC Bank şi Raiffeisen menţin dobânzile la depozitele populaţiei în lei la 0,6%-0,9% pe an (Ziarul Financiar)

dobanzi.png

Cum reușește Grecia să surclaseze România pe piețele financiare
Cum reușește Grecia să surclaseze România pe piețele financiare
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Creştinii din România mimează actele religioase (Adevărul) - Interviu cu Matei Vișniec. „Ultimele zile ale Occidentului - Românii se tem că acest Occident îi va duce la pierderea identităţii” (Evenimentul Zilei) - Ioana Ciocan, Art Safari: Vom fi gazda celor mai de seamă lucrări din colecția Ceaușescu (România Liberă) - Ultima strigare pentru Rednic (Gzeta Sporturilor)

Deşi inflaţia şi dobânda-cheie a BNR sunt în ascensiune de nouă luni, BCR, BRD, CEC Bank şi Raiffeisen menţin dobânzile la depozitele populaţiei în lei la 0,6%-0,9% pe an (Ziarul Financiar)

 
Majorarea dobânzii-cheie de trei ori în acest an, până la 2,5%, şi trendul ascendent al inflaţiei nu îi presează pe bancheri să crească dobânzile pentru depozite  l Unele bănci mari ţin dobânzile la depozitele în lei pe un an sub 1%. 
Unii bancheri sus­­­ţin că este o pro­ble­­mă de timp până când vom ve­­dea do­bânzi mai mari la de­po­zite, de­­cizia de a majo­ra do­bân­zile bonifi­ca­te la su­mele eco­nomisite de populaţie fiind di­fe­rită de la ban­că la bancă, în funcţie de nece­sarul de lichidităţi.
În prezent, persistă excesul de lichiditate în con­diţiile în care depozitele atrase sunt mai mari decât creditele.
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu anticipează că bancherii vor decide să majoreze foarte curând dobânzile bonificate populaţiei pentru economiile plasate, după ce şi Ministerul Finanţelor va începe să concureze pentru economisirile românilor odată cu lansarea unor titluri de stat pentru populaţie.
 
 

Creştinii din România mimează actele religioase (Adevărul)

 
Aproape toţi locuitorii României se declară religioşi şi 95% din ei cred în Dumnezeu. Datele se desprind din cea mai recentă statistică publicată de Monitorul Social, care scoate în evidenţă modul în care românii privesc religia. Statisticile arată însă o discrepanţă majoră între ceea ce declară românii şi acţiunile lor referitoare la credinţă, astfel că dacă 99,6% afirmă că aparţin unei religii, doar 21% frecventează biserica. 
La nivel european, România ocupă locul şase din punct de vedere al procentului de creştini auto-declaraţi, la pol opus situându-se locuitorii Cehiei, unde 50% din locuitori susţin că sunt atei. Conform unui studiu recent, 92% din locuitorii Republicii Moldova aparţin de biserica ortodoxă, ţări cu un procentaj mare de ortodocşi fiind Ucraina, Bulgaria, Bielorusia şi Rusia. Cercetarea mai arată că este europenii practică creştinismul cu mai puţină pasiune decât creştinii din Statele Unite ale Americii, practicile lor religioase lăsând de dorit. 
 
 

Interviu cu Matei Vișniec. „Ultimele zile ale Occidentului - Românii se tem că acest Occident îi va duce la pierderea identităţii” (Evenimentul Zilei)

 
Dincolo de apozițiile sclipitoare - poet, dramaturg, scriitor, jurnalist -, destinul lui Matei Vișniec e zidit într-o uluitoare particularitate: omul a trăit jumătate de viață în România, jumătate de viață în Franța. Cizelează și astăzi ambele jumătăți, într-un echilibru ce-i conferă, fără îndoială, valoarea unui fin observator al lumii europene. Al unei lumi occidentale spre care periferica Românie tinde din inerție, dar și al unei lumi românești ușor înspăimântate acum de împleticirile Vestului.
Ce se întâmplă cu Occidentul? Va fi Europa Occidentală islamizată, africanizată, ocupată de milioane de migranţi veniţi din Africa şi din Asia? Mai are Vestul forța de a asimila atâtea și atâtea valuri migratoare, atâtea și atâtea culturi atât de diferite sau va claca?”.
La toate aceste mirări care învăluie bătrânul continent într-o frică firească, diluată periculos în excese de umanitate, observatorul Matei Vișniec a încercat să răspundă într-o carte - „Ultimele zile ale Occidentului”.
 
 

Ioana Ciocan, Art Safari: Vom fi gazda celor mai de seamă lucrări din colecția Ceaușescu (România Liberă)

 
Artistul plastic Ioana Ciocan, director Art Safari, vorbește despre cel mai important târg de artă contemporană care se organizează în România. Aflată la start, ediția aniversară de anul acesta se va desfășura în perioada 11 – 20 mai în Piața George Enescu din București.
 
 

Ultima strigare pentru Rednic (Gzeta Sporturilor)

 
Gigi Becali l-a sunat ieri dimineață pe Mircea Rednic și i-a propus să preia FCSB din vară. Rednic va face anunțul după ultima etapă din Liga 1.
Antrenorul de 56 de ani a condus până acum cele două mari rivale ale roș-albaștrilor, pe Rapid în trei mandate și pe Dinamo în două rânduri. Ultima mare performanță în cazul ambelor formații, titlul în Liga 1, i se datorează lui Rednic. Giuleștenii au fost campioni ultima dată în 2003, iar Dinamo în 2007! 
 
Revista presei românești - 9 mai 2018