Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul a aprobat legea care îi va permite lui Dragnea să controleze realizarea strategiei "România 2040", obligatorie pentru toate viitoarele guverne (Hotnews.ro)

guvern_dancila.jpg

Cabinetul Viorica Dăncilă
Image source: 
site-ul Guvernului României

Grozăvia care atârnă de un fir de păr. Care le e planul (Ziare.com) - Autostrada la care se lucrează de 14 ani și s-a construit abia 13%. România speră să termine proiectul în 2026 (Capital) - Finala Eurovision 2018, fără România (Cotidianul)

Guvernul a aprobat legea care îi va permite lui Dragnea să controleze realizarea strategiei "România 2040", obligatorie pentru toate viitoarele guverne (Hotnews.ro)

Guvernul a adoptat, joi, proiectul de lege privind Strategia de Dezvoltare a României până în anul 2040. Strategia va fi realizată de o comisie condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi va deveni obligatorie pentru toate guvernele ce vor urma. Liberalii au criticat dur proiectul, spunând că trădează un mod de gândire bolnav, infestat de nostalgiile comuniste ale unor oameni care n-au reuşit nici până acum să asimileze în mod real valorile democraţiei.
Practic, cetăţenii nu vor mai avea niciun cuvânt de spus, în alegeri, în privinţa direcţiei pe care o urmează România, întrucât tot ceea ce va stabili "Comitetul lui Dragnea" devine obligatoriu pentru orice guvernare va veni ulterior", mai avertizează PNL.
Proiectul de lege urmează a fi trimis Parlamentului spre dezbatere şi adoptare.

 

Grozăvia care atârnă de un fir de păr. Care le e planul (Ziare.com)

„Ceea ce se intampla la CCR este cu totul si cu totul fara precedent. Dupa cum spunea Liviu Dragnea, CCR a amanat solutia in cazul conflictului in privinta revocarii procurorului sef DNA. Cred ca este clar pentru toata lumea cine are controlul CCR”, scrie Ioana Ene Dogioiu.
„Amanarea pentru 30 mai nu e insa neaparat una tactica sau motivata de volumul mare de informatie.
Din pacate, nici pentru ca nu ar exista majoritate: se pare ca este configurata, dupa cum se lauda acelasi Liviu Dragnea in partid. O majoritate politica, dupa cum CCR este conform Constitutiei, organism politic.
Greu spre imposibil este insa cu partea juridica.
Presiunile ca sesizarea sa fie admisa sunt uriase, spun surse din CCR, dar corpul tehnic (doar nu va imaginati ca motiveaza Valer Dorneanu cu mintea si mana lui), in frunte cu magistratul asistent Karoly Benke, doctorandul lui Tudorel Toader, are deocamdata insurmontabile dificultati sa motiveze cat de cat decent o admitere. Pur si simplu nu se poate, cu pastrarea unei minime aparente de legalitate.
Stiu si judecatorii CCR ca o asemenea aberatie va face inconjurul lumii rapid si trebuie sa aiba macar o aparenta de legalitate imposibil de gasit pana acum, oricat si-au batut capul.
Surse din CCR spun ca un prim raport a fost emis de dl Dorneanu marti si retras dupa o ora, atat din sistemul informatic, cat si printurile, inainte ca judecatorii sa fi avut macar timp sa-l vada”. 
Continuarea pe ziare.com.

 

Autostrada la care se lucrează de 14 ani și s-a construit abia 13%. România speră să termine proiectul în 2026 (Capital)

Ministerul Transporturilor, prin Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, a reușit o performanță unică în lume, anunță că autostrăzile anunțate încă din anii 2004 s-ar putea finaliza în 2026.
În 2004, americanii de la Bechtel au demarat construcţia autostrăzii Transilvania, în lungime de circa 415 km. După 14 ani avem doar 52 km de autostradă finalizaţi şi încă o secţiune, în lungime de circa 64 km, construită în proporţie de circa 50%.  Aceste ucrăr ar fi trebuit finalizate în decembrie 2013. Fostul guvern condus de Emil Boc a decis rezilierea contractului cu Bechtel, americanii au finalizat tronsonul Câmpia Turzii-Cluj şi ne-au lăsat cu secţiunea Suplacu de Barcău – Borş construită în proporţie de 50%. Astăzi, şantierul autostrăzii  Suplacu de Barcău-Borş este abandonat.
Mai mult, autostrada Brasov – Bors, tronson Mihaieşti – Suplacu de Barcău, proiect ce ar fi trebuit inauguat cel trâziu în 2013, este anunţat a finalizat în 2026.  

 

Finala Eurovision 2018, fără România (Cotidianul)

Finala concursului Eurovision se va desfăşura anul acesta fără vreun reprezentant din România. Membrii trupei The Humans au ratat calificarea în ultima etapă a competiţiei ce se va desfăşura sâmbătă la Lisabona.
Este pentru prima dată de la introducerea sistemului cu semifinale, în 2004, când România nu s-a calificat în fiecare an în finală. România a mai lipsit totuşi din marea finală în 2016, dar atunci ţara noastră a fost descalificată din start pentru că TVR avea datorii la European Broadcasting Union (EBU), organizatorul concursului internaţional.
După semifiniala de aseară, trupa The Humans a scris pe o reţea de socializare:
“Vă mulțumim din suflet celor care ne-ați susținut! Vă mulțumim cu același suflet și celor care ne-au contestat dar ne-au motivat să fim din ce în ce mai buni! V-am simțit aproape de noi pe tot parcursul competiției și suntem mândri că am avut ocazia să fim încurajați de un popor cu oameni frumoși! Este minunat că și în acest moment primim mesaje atât de frumoase care ne fac să stăm cu capul sus! Noi nu ne oprim aici! Nu vă opriți nici voi și susțineți în continuare artiștii români, în orice situație”.
Cele mai bune performanţe ale României la Eurovision au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).

Revista presei românești - 11 mai 2018