Din peste 600 de potențiali candidați, doar doi procurori doresc șefia DIICOT (România Liberă)
Daniel-Constantin Horodniceanu, actualul procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, şi Oliver-Felix Bănilă, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău, sunt singurii candidaţi care s-au înscris în competiția pentru șefia DIICOT. Faptul că doar doi candidați s-au înscris în lupta pentru șefia DIICOT este o schimbare față de acum trei ani de zile. n 2015, pentru acest post au candidat șase procurori, câștigător fiind Horodniceanu. Până și în competiția pentru șefia Parchetului General din Republica Moldova s-au înscris, la ultima nominalizare, șase candidați. Teoretic, baza de selecție este una largă, peste 600 de procurori îndeplinind criteriile pentru a candida la această funcție.
Postul ar trebui să fie unul atractiv, ținând cont de importanța structurii – care se ocupă de combaterea criminalității organizate și a terorismului. Mai mult, șeful DIICOT are o indemnizație lunară de 19.000 lei brut, unul din cele mai mari salarii din sistemul bugetar.
S-au săturat românii de proteste? Cum s-a ajuns de la 600.000 la 6.000 de manifestanţi (Adevărul)
De la cei 600.000 de români furioşi care protestau pe un frig crunt în februarie 2017, la Bucureşti, faţă de legile justiţiei, s-a ajuns, sâmbătă seara, pe o vreme superbă de mai, la circa 6.000 de oameni. Să fie de vină vremea, apatia, contextul?
„În acest moment sunt mai mulţi oameni la o singură nuntă din Negresti Oaş decât sunt în Bucureşti la protestul împotriva penalilor. La Cluj, Color Run a strâns cu mult mai multe persoane decât cei 500 de oameni faini care protestează în stradă”, a scris pe Facebook actorul clujean Bogdan Bob Rădulescu, unul dintre cei care în februarie 2017 erau nelipsiţi de la protestele faţă de legile justiţiei.
Cercetătorul Daniel David, autorul „Psihologiei poporului român”, este de părere că „Există un cumul de cauze, dar printre acestea nu se numără temperatura de afară. În primul rând, nu mai există un eveniment discrepant negativ faţă de situaţia existentă care să fie rostogolit în media. În schimb, sunt multe evenimente negative mici care au ajuns să nu mai fie considerate ştiri, au ajuns să nu mai şocheze”. „Oamenii au văzut că practic factorul politic nu se teme şi nu reacţionează la acest mişcări, pur şi simplu nu le pasă. S-a ajuns la o nesimţire extraordinară. Este ca şi cum ai trece pe stradă şi oameni dau cu roşii în tine, iar tu nu reacţionezi. S-a ajuns ca oamenii să nu mai aibă aşteptări. Oamenii nu mai sunt atât de motivaţi, ei aşteaptă acum o schimbare totală”, a mai spus David.
George Jiglău, cadru didactic la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi de Comunicare din cadrul UBB şi cercetător în cadrul Centrului pentru Studierea Democraţiei a explicat: „Cred că oamenii nu au ieşit în număr aşa de mare deoarece acum nu se întâmplă nimic scandalos”. Jiglău crede că cei care au ieşit acum în stradă sunt, probabil, nucleu dur de protestatari, iar cei care dau consistenţa protestelor de anii trecuţi se mobilizează când e ceva „foarte fierbinte”.
Ambasadorul Israelului despre situaţia din Orientul Mijlociu. Tamas Samash: „Ierusalim este capitala Israelului! Pentru România, recunoașterea va fi un pas istoric” (Evenimentul Zilei)
Statele Unite inaugurează astăzi noua ambasada din Israel, care a fost mutată la Ierusalim după decizia președintelui Donald Trump din luna decembrie 2017. Tema mutării ambasadei a fost adusă în dezbaterea publică și în România, în urmă cu trei săptămâni, de președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, iar săptămâna trecută, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a anunțat ca va avea consultări cu mai multe structuri ale statului pe această temă, dar și cu reprezentanții țărilor Uniunii Europene și Statelor Unite.
Evenimentul Zilei a stat de vorbă cu ambasadorul Israelului la București, Tamar Samash, despre avantajele pe care le-ar avea România în cazul mutării ambasadei la Ierusalim, dar și despre modul cum țara noastră se poate implica în procesul de pace din Orientul Mijlociu.
Pentru cine ai jucat, Radunovici? (Gazeta Sporturilor)
În minutul 11 al partidei de aseară - dintre Astra Giurgiu și CFR Cluj, încheiat cu victoria celor din Gruia, la 2 goluri diferență – muntenegreanul a gafat decisiv la faza din care Țucudean a deschis scorul. După 9 minute, fundașul gazdelor a fost schimbat și s-a certat pe marginea terenului cu Mulțescu, cu secundul Yesilova și cu delegatul propriei echipe, Mihai Matei. Clujenii au profitat de replica suspect de slabă a giurgiuvenilor, au dominat copios meciul și s-au distanțat la 4 puncte în fruntea clasamentului. Dacă FCSB pierde azi la Craiova, CFR va deveni campioană matematic.