Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Confruntarea Iohannis-Dragnea depășește toate liniile roșii (Adevărul)

ion-m-ionita_6.jpg

Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Image source: 
site-ul ziarului Adevărul

Cât au câștigat românii din pensia privată și unde sunt investiți banii (România Liberă) - Tamar Samash: „Ceaușescu părea un bătrânel simpatic, dar Elena avea cei mai reci ochi pe care i-am văzut vreodată” (Evenimentul Zilei) - Felipe cel Mare ține Steaua în viață! (Gazeta Sporturilor)

Confruntarea Iohannis-Dragnea depășește toate liniile roșii (Adevărul)

 
„Conflictul politic intern începe să producă pagube majore pentru România în planul credibilităţii externe. Pentru prima dată, factorii de putere executivă, Preşedinţia şi Guvernul, sunt într-o bătălie deschisă şi acţionează divergent într-o chestiune de maximă sensibilitate la nivel mondial”, notează jurnalistul Ion M. Ioniță.
„Coordonarea dintre Preşedinţie şi Ministerul de Externe este esenţială pentru funcţionarea României în lume. Invitat la Cotroceni, în legătură cu poziţia ţării noastre faţă de chestiunea mutării ambasadei la Ierusalim, ministrul de Externe a confirmat fără probleme participarea. Dar Liviu Dragnea a blocat întâlnirea cerându-i Vioricăi Dăncilă să nu-i permită domnului Meleşcanu să meargă la Cotroceni. În aceste condiţii, Preşedinţia a invitat-o pe premierul Dăncilă la Cotroceni, unde poate veni însoţită de ministrul de Externe. Ce poate lămuri această discuţie? Nu mare lucru. Doamna Dăncilă nu poate ieşi din instrucţiunile pe care i le-a dat Liviu Dragnea, iar Teodor Meleşcanu nu  poate avea altă opinie decât cea exprimată de domnul Dragnea prin gura doamnei Dăncilă. În mijlocul furtunii din politica internaţională, România se găseşte în cea mai vulnerabilă poziţie, în plin conflict intern între factorii de decizie. Pe acest fundal zgomotos, PSD îşi duce mai departe acţiunile de preluare a majorităţii atribuţiilor preşedintelui”.
Integral în editorialul Adevărul.
 
 

Cât au câștigat românii din pensia privată și unde sunt investiți banii (România Liberă)

 
Administratorii fondurilor private au obținut un randament de nouă la sută pentru cotizațiile plătite de cei peste 7 milioane de români la pilonul doi de pensii în cei 10 ani de activitate. În aceeași perioadă, comisioanele încasate de administratorii din aceste contribuții se ridică la circa unu , 8 miliarde RON. Procentual, în jur de 4 % din activul net al fondurilor de pensii private obligatorii au mers către comisioanele administratorilor.
Banii strânși la fondurile de pensii private au fostInvestiții, în principal, în titluri de stat, depozite bancare și acțiuni cotate la bursă. În pofida rezultatelor pozitive obținute de fondurile private, dacă nivelul contribuțiilor nu va crește în anii care vin, pensia privată va fi între 47 și 118 RON pe lună.
 
 

Tamar Samash: „Ceaușescu părea un bătrânel simpatic, dar Elena avea cei mai reci ochi pe care i-am văzut vreodată” (Evenimentul Zilei)

 
Actualul ambasador al Israelului la București nu se află la prima experiență diplomatică în România. Între anii 1988 și 1991, Excelența Sa Tamar Samash a fost adjunct al ambasadorului israelian în România. Evenimentul Zilei a stat de vorbă cu Tamar Samash despre acea perioadă, caracterizată de diplomatul israelian ca fiind “o aventură”.
Chiar dacă existau magazine speciale pentru diplomați, aceștia nu găseau tot ce aveau nevoie în ele, astfel că ambasada Israelului era aprovizionată bilunar cu pachete de la Ierusalim, care erau livrate abia după ce lista era aprobată de ministrul de Externe român din acea perioadă. Tamar Samash spune însă că din punct de vedere politic lucrurile erau pozitive, România lui Ceaușescu fiind singura țară din blocul comunist care mai întreținea relații diplomatice cu Israelul.
 
 

Felipe cel Mare ține Steaua în viață! (Gazeta Sporturilor)

 
FCSB a câștigat pe final de meci la Craiova, scor 1-0, într-un meci din penultima etapă din play-off, care a stabilit și un record de spectatori pe stadionul "Ion Oblemenco": 29.000 de fani.
Roș-albaștrii mai au o șansă de a câștiga titlul de campioni dacă în ultima etapă CFR pierde sau face egal în meciul cu Viitorul, iar FCSB se impune în fața Astrei.
Teixeira a salvat echipa într-un final cum numai lui îi prieşte.
Revista presei românești - 15 mai 2018