Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ghici, ghicitoarea mea! Cine a făcut-o pe Viorica mare și tare? (Adevărul)

daniel_gorgonaru.png

Daniel Gorgonaru, jurnalist Adevărul
Daniel Gorgonaru, jurnalist Adevărul.
Sursa imaginii: 
adevarul.ro

Iordache anunţă că CSM propune un nou prag pentru abuzul în serviciul: 50.000 euro. Consiliul Superior al Magistraturii neagă (Gândul) - De frică, autoritățile române nu au mai marcat Ziua națională a martirilor din temnițele comuniste (Evenimentul Zilei) - Creşterea ROBOR şi frânarea exporturilor provoacă aterizarea economiei. Guvernul şi-a făcut bugetul pe o creştere economică de 5,2% (Ziarul Financiar) - Cristian Țopescu, decrețeii te salută! (tolo.ro)

Cât pierde România în scandalul mutării ambasadei din Israel (Adevărul)

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat ieri, timp de o oră, cu premierul Viorica Dăncilă despre relocarea Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, o decizie pe care Guvernul a anunţat-o fără a se consulta cu şeful statului, demnitarul care, potrivit Constituţiei, reprezintă ţara pe plan extern. Viorica Dăncilă a fost însoţită la Cotroceni de Ana Birchall, vicepremierul axat pe politică externă, şi de Teodor Meleşcanu, şeful diplomaţiei. În urma discuţiilor, Preşedinţia şi Guvernul au transmis două comunicate de presă care nu par să ajungă la o concluzie comună.

Conflictul dintre Klaus Iohannis şi Guvernul Dăncilă, generat de relocarea ambasadei la Ierusalim, va ştirbi credibilitatea României în ochii partenerilor europeni şi va amplifica tensiunile interne, cred specialiştii contactaţi de Adevărul.

Ghici, ghicitoarea mea! Cine a făcut-o pe Viorica mare și tare?, întreabă în editorialul Adevărul jurnalistul Daniel Gorgonaru. „Nu vă repeziți să spuneți că Liviu Dragnea. Cu riscul de a stârni un val de critici de la vajnicii apărători ai președintelui Iohannis, locatarul de la Cotroceni este vinovat de mărirea doamnei Dăncilă, de trecerea ei de la statutul de băgător de seamă pe la Parlamentul European la cel de premier, de om care reprezintă România în lume. În fond, dacă președintele Iohannis ar fi respins nominalizarea Vioricăi Dăncilă, doamna din Videle nu ar fi ajuns niciodată să vorbească vrute și nevrute pe la Tel Aviv și Vatican”... Integral în Adevărul

 

Iordache anunţă că CSM propune un nou prag pentru abuzul în serviciul: 50.000 euro. Consiliul Superior al Magistraturii neagă (Gândul)

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ar fi prezentat în Comisia pentru legile justiţiei, un amedament la Codul penal care prevede un prag de 50.000 de euro pentru abuzul în serviciu comis de alte persoane decât funcţionarii publici, Florin Iordache precizând că PSD va susţine propunerea.

Consiliul Superior al Magistraturii transmite, marţi, că nu a propus instituirea unui prag valoric în cazul vreunei infracţiuni, cu atât mai puţin în cazul infracţiunii de abuz în serviciu săvârşită de funcţionarii publici sau în cazul infracţiunilor de corupţie.

Consiliul anunţă, prin intermediul unui comunicat de presă remis marţi seară MEDIAFAX, că a înaintat Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, un punct de vedere asupra solicitării Ministerului Finanţelor Publice, de modificare a Legii nr.241/2005 privind evaziunea fiscală.

 

De frică, autoritățile române nu au mai marcat Ziua națională a martirilor din temnițele comuniste (Evenimentul Zilei)

Luni ar fi fost prima dată când ziua arestării a 10.000 de tineri, în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, ar fi fost comemorată oficial în România, după eliminarea comunismului. Anul trecut, după ce Klaus Iohannis a promulgat legea, demersul a fost criticat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel. Motivul e simplu: printre dintre cei martirizați în închisori au fost legionari. În loc să tacă, sperând să treacă neobservați, autoritățile aveau la îndemână o soluție: ABROGAREA LEGII.

 

Creşterea ROBOR şi frânarea exporturilor provoacă aterizarea economiei. Guvernul şi-a făcut bugetul pe o creştere economică de 5,2% (Ziarul Financiar)

PIB-ul a crescut cu doar 4% pe primul trimestru al acestui an faţă de perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care analiştii aşteptau 5,4%. Economia frânează rapid din cauza scumpirii creditului, dar şi pentru că exporturile către zona euro încetinesc.

Creşterea economică de 4,2% din T1/2018 faţă de T1/2017 în serie ajustată sezonier este relativ ridicată, însă este mult încetinită faţă de trimestrele anterioare, spun analiştii, care încep să îşi reconsidere prognozele de creştere economică pentru anul acesta.

Oamenii au încetinit consumul şi dispo­nibilitatea de a lua credite ca urmare a creşterii puternice a ROBOR, de la 0,8% la 2,8% în ultimele şase luni, iar decizia BNR a majora dobânda de politică monetară de trei ori în 2018 pentru a lupta cu inflaţia ajunsă la 5% a determinat o tensiune şi mai mare pe piaţă. Pe de altă parte, creşterea producţiei industriale, care are o pondere de 25% din PIB, a scăzut de la 8-9% anul trecut la 4-5% în 2018, pe fondul încetinirii creşterii economice din zona euro.

 

Cristian Țopescu, decrețeii te salută! (tolo.ro)

„Cristian Țopescu a avut cel mai numeros public posibil.

Copiii născuți la finalul anilor ’60 și începutul anilor ’70 au crescut cu vocea lui.

Și părinții și bunicii noștri l-au prins, dar noi i-am echivalat vocea cu sportul.

Noi, decrețeii, cea mai cuprinzătoare generație din istoria României, ne-am educat și transformat nu doar în clasele cu bănci înclinate, ci și pe stadioane și în fața competițiilor de la televizor.

Am trăit alături de Cristian Țopescu nopțile târzii ale Olimpiadelor de la Montreal 1976, de la Moscova 1980 și de mai târziu, când transmisiile sportive erau singurii fotoni îngăduiți dincolo de miezul nopții, peste o țară în beznă...Am învățat de la Cristian Țopescu că sportul înseamnă performanță și fair-play”, scrie Cătălin Tolontan.