Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O achitare care dă frisoane tuturor (Gândul)

sultanoiu_2.jpg

Ziaristul Marian Sultănoiu.
Image source: 
gandul.info

Distrugerea Pilonului II: România copiază Ungaria (Adevărul) - Binomul Coldea-Kovesi a fracturat breasla magistraţilor (Evenimentul Zilei) - România, țara cea mai condamnată la CEDO (România Liberă)  - <<Da, sunt dictator!>> (Gazeta Sporturilor)

Nebuloasa din jurul proiectului privind Pilonul II continuă: „Se încearcă o majorare a contribuţiilor pe uşa din spate, pentru că nu sunt bani pentru plata pensiilor” (Ziarul Financiar)

 
Discuţiile privind eventuala „naţio­nalizare” a Pilonului II de pensii au apărut în contextul în care, într-un do­cument publicat pe site-ul guver­nului privind programul legislativ al guvernului pentru perioada mai – decembrie 2018, apar o serie de modificări propuse pentru un proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II). 
Consultant fiscal Emilian Duca a explicat pentru Ziarul Financiar ce înseamnă „acest proiect «în mişcare> înseamnă o majorare a contribuţiilor pe uşa din spate. Nu sunt bani pentru plata pensiilor şi se inventează noi şi noi motive pentru a majora taxele, fără să se recunoască că avem o creştere a impozitării”.
 
 

Distrugerea Pilonului II: România copiază Ungaria (Adevărul)

 
Oficial, Ungaria nici nu a naţionalizat, nici nu a desfiinţat Pilonul II de pensii private. Dar prin câţiva paşi bine calculaţi, specifici acţiunilor de ambuscadă, Viktor Orban a reuşit să distrugă acest pilon, făcându-l total neatractiv pentru salariaţi. România a făcut deja primii patru paşi pe calea deschisă de Ungaria.
 
 

O achitare care dă frisoane tuturor (Gândul)

 
Marian Sultănoiu menționează știrea zilei de ieri: „Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis  să schimbe încadrarea pentru Călin Popescu Tăriceanu din mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului în mărturie mincinoasă şi să-l achite pe preşedintele Senatului pentru această acuzaţie”.
Nu mai înţeleg mare lucru. Ori judecătorii s-au relaxat, odată scăpaţi de ochiul vigilent al statului paralel şi dau achitări pe bandă rulantă, ori elemente din incriminatul stat paralel au sărit calul, procedeu absolut nepermis într-o democraţie consolidată, cu consecinţa imediată a decredibilizării actului de justiţie.
Sigur că mă raportez, în cazul de faţă, la achitarea lui Călin Popescu Tăriceanu în dosarul cu privire la „mărturia mincinoasă şi favorizarea făptuitorului”, instrumentat de DNA Braşov.
Sigur, vorbim astăzi de o achitare în primă instanţă, rămânând pâine de mâncat până la achitarea definitivă. Dar dacă va fi pronunţată şi aceea?!
Plecând de la situaţia concretă a liderului ALDE, vorbim de toţi cei despre care se va dovedi – dacă se va dovedi - prin sentinţele instanţei, că au trăit, ani de zile, în condiţii de neinvidiat, fără a fi găsiţi, până la urmă, vinovaţi.
Discuţia pe temă este necesară, în atare situaţie se regăsesc Tăriceanu, Orban, Ponta, Şova...
 
 

Binomul Coldea-Kovesi a fracturat breasla magistraţilor (Evenimentul Zilei)

 
Protestul de sâmbătă al magistraţilor, de pe treptele Palatului de Justiţie, a scos la iveală faptul că o minoritate din rândurile lor încearcă să vorbească în numele majorităţii. Rezoluţia lansată de magistraţii protestatari era semnată, până ieri după-amiază, de 921 de judecători și procurori dintr-un total de peste 7.500, câţi are România. Unul dintre procurorii care au semnat rezoluţia şi care cere, printre altele, ca magistraţii să fie apăraţi de CSM de atacurile publice, este Laurenţiu Grecu, un om acuzat în trecut inclusiv de fapte de cămătărie. Procurorul Grecu mai are câteva reuşite notabile, printre care una care frizează absurdul: a trimis în judecată un om pentru nişte fapte pe care nu avea cum să le facă. Omul nu era în România în perioada descrisă de Grecu în rechizitoriu.
 
 

România, țara cea mai condamnată la CEDO (România Liberă) 

 
România deține primul loc în statistica sumbră a proceselor și a condamnărilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Până acum, țara noastră a fost condamnată în 69 de procese, iar în prezent sunt pe rol 9.900 de dosare. În statisticile Curții Europene, alături de România stau Rusia și Turcia. În ultimii 20 de ani, amenzile totale plătite de România se apropie de 83 milioane de euro. 
 
 

<<Da, sunt dictator!>> (Gazeta Sporturilor)

 
Antrenorul campioanei dezvăluie secretul succesului: <<E greu să faci performanță cu pupături>>. „Bursucul” admite că tot sezonul a lucrat sub presiune, „chiar dacă niciodată n-am fost mai jos de locul 2”. Printre rânduri, Dan Petrescu destăinuie că va continua la CFR. Cel puțin astea sunt planurile de moment.
Revista presei românești - 23 mai 2018
985