Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Anual, România pierde 140.000 de oameni, care înseamnă aproape 2 miliarde euro numai din salarii (Ziarul Financiar)

oameni-strada.jpg

Image source: 
RFI România (arhivă)

Kovesi reclamă la ONU ”atacul cu ştiri false” asupra luptei anticorupţie din România. Replica lui Toader: Achitările, conflictele juridice sau abuzurile nu sunt "ştiri false” (Gândul) - Pasiunile costisitoare ale parlamentarilor: tablouri, timbre, ceasuri (Evenimentul Zilei) - Gigi face MUTAREA DECENIULUI la FCSB: Luțu coboară din lojă la prima echipă! (Gazeta Sporturilor)

Un dezastru pe care nu îl opreşte nimeni: Anual, România pierde 140.000 de oameni, care înseamnă aproape 2 miliarde euro numai din salarii. Anul trecut, peste 17.000 de copii au fost născuţi de mamele românce din străinătate (Ziarul Financiar)

 
Economia României pierde anual câte aproximativ 2 miliarde de euro din cauză că 140.000 de locuitori „dispar“ din statistici, fie din cauza migraţiei în străinătate sau din cauza sporului natural negativ.
În ultimele două decenii, 2,5 – 3 milioane de români au plecat la muncă în străinătate, iar numărul celor care se întorc înapoi în ţară este în continuare redus. Dacă ar lucra în România pe salariul mediu de 1.000 de euro brut, cei 3 milioane de români din străinătate ar aduce în consum 36 de miliarde de euro pe an, adică aproape jumătate din masa salarială totală din economie (de 67 de miliarde de euro în 2017).
„România pierde populaţie şi din cauza faptului că cei care au plecat din România – cea mai mare parte a lor – au vârstă aptă de muncă şi sunt persoane fertile din punct de vedere demografic, iar ei nasc copiii în ţările în care s-au dus să trăiască“, a spus Silvia Pisică, directorul general al Direţciei Generale de Statistică Socială din cadrul INS. Anul trecut, peste 17.000 de copii au fost născuţi de mamele românce din străinătate, aceştia reprezentând 8,3% din totalul naşterilor din ţară şi din străinătate. 
 

Kovesi reclamă la ONU ”atacul cu ştiri false” asupra luptei anticorupţie din România. Replica lui Toader: Achitările, conflictele juridice sau abuzurile nu sunt "ştiri false” (Gândul)

 
Procurorul şef al DNA a declarat, la ONU, că în România "au existat încercări repetate de a modifica legislaţia anticorupţie pentru a limita instrumentele legislative", evocând necesitatea reflectării asupra respectării recomandărilor Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei.
Procurorul şef al DNA a precizat că, în ultimii cinci ani, instituţia a trimis în judecată 68 demnitari/oficiali de rang înalt: 14 miniştri şi foşti miniştri şi 53 de membrii ai Parlamentului.
"Dintre aceştia, au fost deja condamnaţi definitiv 27 de demnitari. În aceeaşi perioadă, D.N.A. a dispus măsuri asiguratorii de peste 2,3 miliarde dolari. Din punctul meu de vedere, 3 recomandări importante ale convenţiei au dus la această schimbare radicală: o legislaţie penală eficientă, înfiinţarea unei structuri de parchet specializate şi un sistem de justiţie integru şi independent", a completat Kovesi.
Declaraţiile au fost făcute în cadrul dezbaterii ce marchează aniversarea a 15 ani de la adoptarea Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei (U.N.C.A.C.), cunoscută şi drept Convenţia de la Merida, şi nu au rămas fără un răspuns din România.
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a comentat miercuri seară, la România TV, în legătură cu afirmaţiile formulate la ONU de procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, că achitările, conflictele juridice de natură constituţională, dosarele în care a survenit prescripţia sau abuzurile nu sunt "ştiri false":
"Numeroase achitări, mai ales din ultimul timp, cele trei conflicte juridice de natură constituţională provocate în mai puţin de un an de zile, faptul că în multe dosare a survenit prescripţia răspunderii penale şi nu s-au rezolvat în termenul acela rezonabil, abuzurile pe care le vedem cu toţii, faptul că un procuror sau altul ieri era de elită, lăudat, apreciat, şi azi e anchetat la rândul lui pentru represiune nedreaptă sigur nu sunt ştiri false. Dacă vrem să fim oneşti, trebuie să prezentăm bunele şi relele care caracterizează sistemul de justiţie din România, bunele şi relele care caracterizează DNA-ul".
 
 

Pasiunile costisitoare ale parlamentarilor: tablouri, timbre, ceasuri (Evenimentul Zilei)

 
Pentru aleșii noștri nu câștigurile par a fi o problemă, ci plasarea banilor strânși de pe urma trudei în Parlament. Unii și-au investit economiile în case și terenuri. Cei pasionați de mașini nu s-au uitat la bani și și-au cumpărat autoturismele pe care le-au visat. Alți senatori și deputați și-au riscat banii, au înființat firme și au prosperat în afaceri. Zeci de parlamentari români au făcut o pasiune pentru artă sau au fost învățați că este o bună investiție. De-a lungul anilor, parlamenarii au adunat adevărate colecții de tablouri, sculpturi, mobilă antică, dar și icoane, timbre, cărți sau ceasuri de lux. Dacă unii le-au moștenit, pe alții pasiunea pentru operele artistice i-a costat o mică avere. Un ministru are chiar un lingou cu aur.
 
 

Gigi face MUTAREA DECENIULUI la FCSB: Luțu coboară din lojă la prima echipă! (Gazeta Sporturilor)

 
Becali pregătește mutarea care să oficializeze ”dictatura”: Ionuț Luțu va fi numit la început secund, pentru ca apoi să devină antrenorul principal al FCSB!
Becali nu deleagă puterea nici după al treilea campionat la rând terminat pe locul al doilea. A anunțat că Nicolae Dică va fi confirmat ca antrenor principal și merge cu planurile mai departe: urmărește să-l transforme pe Ionuț Luțu din șofer în antrenor!