Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


„Vio dragă să nu pleci, premier să fii pe veci!” (Gândul)

Victor Ponta preia ștafeta de la Gabriel Oprea (România Liberă) - De ce au plecat (Ziarul Financiar) - Evoluţia sistemului de sănătate în ultimii ani (Adevărul)

„Vio dragă să nu pleci, premier să fii pe veci!” (Gândul)

PSD s-a hotărât să organizeze un miting ProDăncilă.
Ca să-i organizezi un miting de susţinere premierului Dăncilă, la care s-a înscris, printre primele, contingentul vasluian al lui Tudor Buzatu, numărând vreo câteva mii de capete, asta mi se pare, fără îndoială, culmea absurdului.
Cum s-ar spune, judeţul cel mai prăpădit de pe continent se înghesuie să plătească sute de mii de lei, ca să strige la Bucureşti sau pe unde o striga el, „Vio dragă să nu pleci, premier să fii pe veci! Noi cu toţii, din Vaslui, păpăm banii statului, să venim la Bucureşti, să-ţi spunem ce tare eşti!”.
Altfel, nu e zi de la Dumnezeu, ca să nu auzim tot felul de grozăvii întâmplate la Vaslui, pe fondul sărăciei endemice/a lipsurilor de tot felul: de la violuri, la crime, şi de la hoţii, la tâlhării cu violenţă. Ne-a surprins faptul că, în loc să-şi rezove problemele stringente din judeţ, politicul local, CJ, primăriile, sau mai ştiu eu cine, cheltuie banii pe evenimente politice.
Oare cui vrea să-i arate PSD, că Dăncilă, un premier, evident, slab, mai are, încă susţinere?! Electoratului?! Membrilor cotizanţi?! Celor care au „evadat” către ProRomânia?! Celor care, încă, n-au făcut asta?! UDMR, ca să nu renunţe la protocolul de colaborare? Parchetului General, unde se află plângerea penală a lui Orban?! Europei Unite?! Grupului de la Visegrad?! Justiţiei?! Statului paralel?! 
Mitingul cu pricina nu are legătură nici cu Dăncilă, nici cu PSD, în ansamblu, nici cu modificarea Constituţiei, nici cu familia tradiţională, ci numai şi numai cu liniştea şi gentileţea lui Liviu Dragnea, scrie Marian Sultănoiu pe portalul gandul.info.

 

Victor Ponta preia ștafeta de la Gabriel Oprea (România Liberă)

Cinci deputați PSD și unul de la PMP s-au înscris, în ultima săptămână, în partidul lui Victor Ponta, Pro România. Cifra nu pare spectaculoasă dar, după aceste mutări, PSD și ALDE mai au doar 164 de voturi în Camera Deputaților, față de majoritatea de 165, necesară pentru adoptarea actelor normative. Este pentru prima dată de la alegerile parlamentare din 2016 când voturile PSD și ALDE nu mai sunt suficiente pentru a avea majoritate în Camera Deputaților. În decembrie 2016, cele două partide aveau 174 de deputați. Lucrurile s-au schimbat pentru că Victor Ponta și Daniel Constantin au părăsit PSD și ALDE, luând cu ei și câțiva parlamentari.
În noul context, PSD și ALDE pot avea probleme la votul legilor organice şi al hotărârilor privind Regulamentul Camerei, pentru care este nevoie de jumătate plus unu din numărul total de deputaţi. 
Cei de la PSD şi ALDE sunt obligaţi de acum înainte să caute sprijinul UDMR şi al reprezentanţilor minorităţilor naţionale. De obicei cele două grupuri susţin majoritatea dar au fost şi situaţii în care negocierile au fost complicate. Așa s-a întâmplat în unele rânduri în Senat, unde PSD și ALDE au făcut concesii UDMR pentru a obține voturile Uniunii pentru anumite acte normative. Or, concesiile făcute UDMR au provocat nemulțumirile filialelor PSD din Ardeal.

 

De ce au plecat (Ziarul Financiar)

O statistică a căzut ieri ca un trăsnet, când românii căutau soarele în a doua zi a sărbătorii de Rusalii. Comisia Europeană a anunţat că 20% din populaţia aptă de muncă a României, între 20 şi 60 de ani, lucrează într-una dintre ţările Uniunii Europene. Este un record pentru toate celelalte 27 de membre ale UE. Media celorlalte ţări este la 4%.
Românii sunt cei mai plecaţi de acasă. 
Oamenii pleacă pentru că în jur, pe o rază de un kilometru, zece kilometri sau 100 de kilometri, nu au unde să lucreze. Cu toate că astăzi se clamează lipsa forţei de muncă, realitatea este că preţurile sunt echivalente cu cele din vest, iar salariile sunt de cinci ori mai mici şi de aceea oamenii pleacă, notează jurnalistul Sorin Pâslaru, redactor șef ZF.

 

Evoluţia sistemului de sănătate în ultimii ani (Adevărul)

Bolile aparatului circulator, cancerele, bolile aparatului respirator şi bolile aparatului digestiv au fost principalele cauze de deces ale românilor în perioada 2000 - 2016. Aşa arata raportul „Tendinţe sociale”, realizat de Institutul Naţional de Statistică.
Spre deosebire de anii trecuţi, speranţa de viaţă la naştere a românilor a crescut, printre motive numărându-se tratamentele la care au aceştia acces şi serviciile medicale îmbunătăţite faţă de cele din trecut, arată documentul citat. Concret, speranţa de viaţă a românilor în 2016 era de 73 de ani în mediul urban la bărbaţi şi 79 de ani la femei, în timp ce în mediul rural, speranţa de viaţă la bărbaţi este 70 de ani şi la femei este 78 de ani, potrivit documentului INS.

 
Revista presei românești - 29 mai 2018