Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Va scoate CCR România din UE? Miza reală a deciziei (ziare.com)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu este senior editor la portalul Ziare.com
Image source: 
site-ul Ziare.com

Kelemen Hunor: „Țara nu-i un birt să o închidem o săptămână” (Evenimentul Zilei) - Ce deţineri de acţiuni româneşti au fondurile Pilon II la bursă (Ziarul Financiar) - CFR are datorii cât bugetul FCSB (Gazeta Sporturilor)

Va scoate CCR Romania din UE? Miza reala a deciziei (ziare.com)

 
Ioana Ene Dogioiu, senior editor ziare.com, scrie că "decizia pe care CCR ar urma sa o ia astazi nu este decat in foarte, foarte mica masura despre Laura Codruta Kovesi, desi, aparent, in joc este revocarea sau nu a domniei sale din functia de procuror sef DNA. Dna Kovesi este oricum in ultimul an de mandat, fara posibilitate de prelungire, adica acea perioada a mandatului in care, in mod normal, privirile se indreapta mai mult catre viitor, catre succesor. Pe aceasta logica, intreg demersul acestei revocari declansata de Tudorel Toader pare stupid. Dar logica lui tine exact de faptul ca nu despre LCK e vorba, ci despre modificari seismice la nivelul arhitecturii statului si al statutului european al Romaniei.
Nu am nicio indoiala ca o majoritate CCR ar decide cu mare placere ca presedintele a provocat un conflict cu ministrul Justitiei si ca urmare ar fi obligat sa o revoce pe dna Kovesi. Fiecare din motivele lui: ordin politic si/sau razbunare personala. Dar o asemenea decizie este imposibil de motivat.
Daca totusi CCR va schingiui cumva Constitutia si statul de drept admitand sesizarea, se vor intampla in principiu doua efecte de maxima gravitate:
1.CCR va marca o borna esentiala in transformarea Romaniei din republica semi-prezidentiala intr-una parlamentara fara ca poporul sa fie consultat, prin simpla vointa a cel mult 9 oameni care nu raspund pentru deciziile lor nici disciplinar, nici penal, nici politic.
2. Romania nu va mai indeplini criteriile pentru a fi membra UE"...
Integral pe ziare.com.
 

EXCLUSIV. Kelemen Hunor: „Țara nu-i un birt să o închidem o săptămână” (Evenimentul Zilei)

 
UDMR pune cruce planului făcut de cuplul Iohannis-Orban privind debarcarea guvernului Dăncilă. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ieri, în exclusivitate pentru Evenimentul Zilei, că moțiunea de cenzură „este un joc de glezne” și că, fără propuneri concrete din partea inițiatorilor, uniunea nu se va alătura planurilor liberalilor.
„Pe mine mă interesează ce se întâmplă după moțiune. Cine va fi premier, cine vor fi miniștri. Când ne-au dat jos pe noi, Guvernul Ungureanu, se știa cine urmează. Dacă cineva ia în serios acest instrument politic, nu spune: vedem noi ce facem după aceea. Țara nu-i un birt să o închidem o săptămână până vedem ce facem”, a declarat liderul UDMR.
Kelemen a adăugat că „nu e o mare afacere să o schimbăm pe Viorica Dăncilă cu Orban”.
 

Ce deţineri de acţiuni româneşti au fondurile Pilon II la bursă (Ziarul Finnciar)

 
Cele şapte fonduri de pensii pri­vate Pilon II au in­ves­tiţii de 6,9 mld. lei în ac­ţiuni la bursa româ­neas­că, în creştere cu 9% fa­ţă de iu­nie 2017, pe fondul unor achi­ziţii de ac­ţiuni şi în contextul apre­cierilor unor ti­tluri din porto­folii, potrivit calculelor ZF. 
Fondurile Pilon II au astfel 4,2% din Bursa de la București.
Pilonul II este caracterizat de analişti ca „pilonul“ pieţei de capital din România întru­cât cele şapte fonduri sunt printre cei mai activi in­ves­titori de la bursă, asigură 15% din lichi­di­tate, sunt acţionare la 31 de companii de pe segmentul principal de tranzacţionare, din cele 87, şi nu sunt doar contraparte pentru retail.
Orice modificare, fie prin redu­ce­rea sau prin suspendarea contri­bu­ţi­ilor la Pilonul II, se va regăsi în lichi­di­tatea acţiunilor din portofoliile Pilon II şi implicit în cotaţiile acţiu­ni­lor respective. De exemplu acţiunile Băncii Transilvania, a doua bancă din România după valoarea activelor gestio­nate, au minus 12% în ultima lună.
 

CFR are datorii cât bugetul FCSB (Gazeta Sporturilor)

 
La finalul anului 2017, campioana raporta datorii de 12,5 milioane de euro.
Clubul din Gruia a câștigat campionatul, lucru posibil în primul rând datorită investițiilor produse în vara anului 2017. Această infuzie de capital s-a datorat ieșirii din insolvență a clubului, produsă în mai anul trecut. 
Bilanțul financiar, depus de șefii din Gruia, la 31 decembrie 2017, confirmă că sumele cheltuite de CFR au explodat în 2017 față de 2016 când echipa se zbătea pentru a respecta planul de reorganizare financiară.
Revista presei românești - 30 mai 2018