Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CCR sesisează Comisia de la Veneţia, Consiliul Europei legat de ATACURILE împotriva instituţiei (Gândul)

ccr.jpg

CCR a confirmat: SRI, implicare ilegală în dosarele penale. Consecințe juridice neclare. Politicul, chemat să repare nedreptăți, scrie azi "Evenimentul Zilei".
CCR a confirmat: SRI, implicare ilegală în dosarele penale. Consecințe juridice neclare. Politicul, chemat să repare nedreptăți, scrie azi "Evenimentul Zilei".
Sursa imaginii: 
Site-ul oficial al Curții Constituționale a României

CCR grăbește debarcarea lui Kovesi (România Liberă) - Serial original Netflix. Casa Corupției (Gazeta Sporturilor) - De ce şi cum înfloresc abuzurile asupra copiilor în şcoli (Adevărul)

CCR sesisează Comisia de la Veneţia, Consiliul Europei legat de ATACURILE împotriva instituţiei (Gândul)

Curtea Constituţională a decis marţi să sesizeze COMISIA DE LA VENEŢIA, secretarul general al CONSILIULUI EUROPEI şi preşedintele Conferinţei Curţilor Constituţionale Europene în legătură cu atacurile împotriva instituţiei, după decizia care o vizează pe KOVESI.
"Plenul Curţii Constituţionale a României, întrunit la data de 5 iunie 2018, a hotărât, cu unanimitate de voturi, în prezenţa tuturor membrilor săi, sesizarea Secretarului General al CONSILIULUI EUROPEI, a Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (COMISIA DE LA VENEŢIA) şi a preşedintelui CONFERINŢEI CURŢILOR CONSTITUŢIONALE EUROPENE în legătură cu ATACURILE virulente declanşate împotriva Curţii Constituţionale, prin care unii reprezentanţi ai unor autorităţi publice, precum şi ai unor partide parlamentare au discreditat şi delegitimat autoritatea acestei instituţii fundamentale a statului - garantul supremaţiei Constituţiei - fiind pusă SUB SEMNUL ÎNDOIELII obligativitatea deciziilor sale", se arată în comunicatul remis MEDIAFAX de către Curtea Constituţională a României (CCR).
Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean a declarat pentru MEDIAFAX, că situaţia este foarte gravă dacă Curtea Constituţională a ajuns la concluzia că trebuie SĂ SESIZEZE Comisia de la Veneţia legat de ameninţările la care este supusă, comparând situaţia actuală cu anul 2012.
Fostul preşedinte CCR spune că semnalul de alarmă este tras de judecătorii Curţii asupra respectării sistemului judiciar, nu asupra unor ameninţări personale.
Fostul preşedinte CCR spune că este O PRACTICĂ a Curţilor Constituţionale ca în situaţii limită să sesizeze Comisia de la Veneţia.

CCR grăbește debarcarea lui Kovesi (România Liberă)

Curtea Constituțională ar putea prezenta în această săptămână motivarea deciziei în cazul revocării Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA, deși are un termen de 30 de zile pentru această operațiune. Decizia și motivarea soluției date în cazul conflictului instituțional președinte ministrul justiției, în ceea ce privește revocare a procurorului șef al DNA Laura Codruța Kovesi, ar putea fi citite public în plenul Curții Constituționale, potrivit unor surse din cadrul instituției. Operațiunea, fără precedent, ar putea să aibă loc joia aceasta am afirmat sursele citate. Decizia finală depinde de momentul finalizării motivării. Odată prezentată motivarea, documentul poate fi publicat rapid în Monitorul Oficial care se află în subordinea Guvernului. Din momentul publicării în MO, decizia privind revocarea devine obligatorie pentru președintele Iohannis.

Serial original Netflix. Casa Corupției (Gazeta Sporturilor)

Sentința de ieri a Înaltei Curți a prăbușit definitiv castelul de cărți Băsescu – Udrea, iar imaginea inspirată din House of Cards, serialul Netflix, a devenit pagina întâi a ziarului de azi.
Pe 12 aprilie 2011 în Gazetă apărea primul articol în care semnala că e fără precedent ca Guvernul să promită cetățenilor că va organiza o gală de box profesionist din bani europeni.
La câteva zile după meciul din 9 iulie, ziarul dezvăluia ”rețeta secretă a Galei Bute” și implicarea politicienilor.
10% din contractele din Ministerul Dezvoltării și Turismului se întorcea ca mită.
În acești 7 ani de muncă la Gala Bute, președintele Traian Băsescu a atacat permanent echipa de ziariști ai Gazetei, pe procurorii DNA, pe ofițerii SRI care au făcut înregistrările și, în final, pe judecători, doar ca să-și salveze favorita.
Elena Udrea era unul dintre cei mai faimoși, mai puternici și mai bogați politicieni din România.
Gazeta a ajuns la 10 milioane de euro, bani deja recuperați din bugetul statului din dosarele pornite din investigațiile gsp.

De ce şi cum înfloresc abuzurile asupra copiilor în şcoli (Adevărul)

În 90% din situaţii, abuzul asupra copiilor apare în familie, în vreme ce cazuri severe de abuz emoţional, sexual sau de exploatare prin muncă apar la şcoală sau în mediul instituţional. Aşa arată ultimul raport publicat de Organizaţia „Salvaţi Copiii România“.
Datele sunt confirmate şi de cifrele de la Ministerul Educaţiei care arată că doar în primul semestru din acest an şcolar s-au petrecut 6.934 de acte de violenţă în şcoli. Şi revoltător este că violenţa a ajuns să fie acceptată în şcoli întrucât este acceptată atât în familie, cât şi în restul societăţii.
Documentul evidenţiază că aproximativ jumătate dintre profesioniştii care interacţionează cu copiii ce sunt victime ale violenţei (medici, cadre didactice sau persoane din conducerea unităţilor de învăţământ) nu au beneficiat de formare profesională în vederea identificării copiilor victime ale abuzului. Însă în acelaşi timp, mulţi dintre aşa-zişii profesionişti sunt şi abuzatori.

 
Revista presei românești - 6 iunie 2018