Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hai „revocare”! Hai „achitare”! (Gândul)

sultanoiu_2.jpg

Ziaristul Marian Sultănoiu.
Sursa imaginii: 
gandul.info

Cum vrea PSD să copieze mitingurile #rezist (România Liberă) - Cum ajunge goală o ţară: În România se nasc anual cu aproape 40% mai puţini copii decât în urmă cu 100 de ani. Sălile din licee şi universităţi rămân goale (Ziarul Financiar) - Paris, je t'aime! (Gazeta Sporturilor)

Hai „revocare”! Hai „achitare”! (Gândul)

Deci, ce să motivezi în 133 de pagini, un "tom" mai voluminos decât Constituţia însăşi? De ce atâta amar de cuvinte, pentru a pune o constatare simplă în dreptul ei: „Conform Constituţiei („Cartea lui Eli”, a noastră, cum ar veni), cap…, art..., lit…, par…, ăla are dreptate, ălălalt, n-are. Faceţi la un fel şi intraţi în legalitatea consfinţită, deja, de Constituţie!”. Apoi, ura şi la gară!, scrie jurnalistul Marian Sultănoiu.
„Personal, sunt convins că preşedintele nu e omul care să ducă aplicarea legii în derizoriu şi că va da curs deciziei CCR.  Chiar dacă Iohannis o va revoca pe Kovesi, la un moment dat, acest moment nu va fi foarte aproape de momentul publicării „Motivaţiei” în Monitorul Oficial.
Omul chiar a anunţat că va citi lucrarea până când o va înţelege, iar atunci era vorba doar de vreo 60 de pagini, nu de 133.
Ia gândiţi-vă cât timp i-ar putea lua ca să studieze sumedenie de acte normative, coroborate cu legi, eventual, revizuite, actualizate, republicate…
Ca să nu mai vorbim că vineri, adică azi, ÎCCJ va pronunţa sentinţa în dosarul lui Liviu Dragnea.
Iar episodul acesta nu mi se pare, cu nimic, mai prejos, ca impact social, politic şi de media, faţă de cel cu revocarea „Codruţei-go-home”.
Şi sâmbătă va avea loc, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, marele miting împotriva abuzurilor.
Să-mi spună mie un singur pesedist adevărat că o condamnare a lui Dragnea, chiar şi în primă instanţă, nu va fi considerată „abuz”, „condamnare politică”, „manevra statului paralel”!”.
Integral pe gandul.info.

 

Cum vrea PSD să copieze mitingurile #rezist (România Liberă)

PSD intenționează ca la mitingul din 9 iunie să recreeze un moment ce a avut loc la protestul față de OUG 13, de anul trecut, când manifestanții au luminat Piața Victoriei cu lanternele de la telefoane și au cântat imnul României.
Participanţii la mitingul de sâmbătă al PSD sunt sfătuiţi să fie îmbrăcaţi în haine albe sau costume populare, să aibă la ei lanterne mici sau telefoane mobile cu lanternă şi să vină cu imnul României tipărit, varianta prescurtată.

 

Cum ajunge goală o ţară: În România se nasc anual cu aproape 40% mai puţini copii decât în urmă cu 100 de ani. Sălile din licee şi universităţi rămân goale (Ziarul Financiar)

Scăderea demografică determinată de exodul masiv din ultimii ani, dar şi de scăderea fertilităţii riscă să devină una dintre cele mai dramatice probleme pentru România pe termen lung, deja băncile liceelor şi universităţilor rămânând în multe cazuri goale, angajatorii fiind obligaţi să importe forţă de muncă. 
De la peste 21 de milioane de locuitori la începutul anilor 2000, România mai avea la finalul anului trecut circa 19,6 milioane de locuitori, acesta fiind efectul exodului masiv cu care ţara s-a confruntat în ultimii ani.
Statisticile de acum 100 de ani arată că în 1914, de exemplu, România avea 7,7 milioane de locuitori, pentru ca în 1919 populaţia să ajungă la 15,9 milioane de locuitori.
Datele sunt incluse în anuarul statistic din 1915, respectiv în cel din 1922, primul realizat după Marea Unire.
Statisticile vremii mai arată însă un lucru interesant. Dacă la nivelul anului 1914 numărul naşte­ri­lor era de peste 327.000 de copii, în 1919 acesta a ajuns la peste 365.000. Anul trecut, în Ro­mânia s-au mai născut însă circa 200.000 de copii. România pierde anual câte 120.000 – 130.000 de locuitori din sporul natural negativ şi din emigraţie.

 

Paris, je t'aime! (Gazeta Sporturilor)

Simona Halep va disputa sâmbătă finala de la Roland Garros împotriva americancei Sloane Stephens (10 WTA). Jucătoarea noastră a avansat în finală după ce a învins-o în semifinale pe Garbine Muguruza, 6-1, 6-4, la capătul unei evoluții strălucitoare.
Meciul de la ora 16 va fi în direct pe Eurosport și Pro TV.
La conferința de presă de la finalul meciului cu Muguruza, Simona Halep i-a rugat pe ziariștii străini să nu-i mai amintească de faptul că nu a câștigat niciun trofeu de Mare Șlem până acum. 
Liderul mondial știe că până la trofeu mai e un pas și că va fi o încercare dificilă. "Sloane are un joc puternic, am jucat de multe ori împotriva ei, va fi un meci greu pentru că este o finală de Mare Șlem. O să încerc să mă concentrez pe jocul meu, cum am făcut la acest turneu în fiecare meci. Va trebui să rămân calmă pe tot parcursul meciului pentru că este o provocare imensă și o șansă mare. Vreau să fiu bucuroasă după meci, să simt că am dat tot!".

 
Revista presei românești - 8 iunie 2018