Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Toți politicienii aflați la putere, indiferent de culoare, au continuat cu metehnele comuniste: abuzul în serviciu (România Liberă)

justitie.jpg

România liberă a studiat ce prevede fapta abuzului în serviciu așa cum este el în legea fundamentală a Marii Britanii.
România liberă a studiat ce prevede fapta abuzului în serviciu așa cum este el în legea fundamentală a Marii Britanii.
Image source: 
romanialibera.ro

Afacerile lui Gabriel Vlase, nominalizat de președintele Klaus Iohannis la șefia SIE. Cât de influent este deputatul PSD în Moldova (g4media.ro) - Dezastrele de acum pot fi doar începutul. ​​​​​​​România, în zona cea mai expusă la cicloane (Jurnalul Național) - Românii sunt „cei mai mari proprietari“ de imobile din Europa. Doar 4% din populaţie stă cu chirie (Ziarul Financiar)

Toți politicienii aflați la putere, indiferent de culoare, au continuat cu metehnele comuniste: abuzul în serviciu (România Liberă)

România liberă a studiat ce prevede fapta abuzului în serviciu așa cum este el în legea fundamentală a Marii Britanii, a doua țară după SUA care își dorește întărirea independenței sistemului judiciar din România și consolidarea democrației. Iată ce spune Marea Britanie: "Abuzul în serviciu este o acțiune de drept civil în Anglia, Țara Galilor și anumite țări din Commonwealth. Este o acțiune împotriva unui funcționar public, acuzat fiind în sensul că și-a folosit în mod eronat funcția deținută ori a abuzat de putere".
Cu alte cuvinte, spre deosebire de România, abuzul în serviciu este o faptă din sfera civilă și care privește numai funcționarii publici, nu și pe cei din mediul privat. Cum de altfel așa și reiese din însăși denumirea faptei: "abuz în serviciu".
În România, țară ex-sovietică, abuzul în serviciu a fost extins și la societățile private. De altfel, principiul care a stat la baza comunismului a fost tocmai lipsirea dreptului de proprietate, de avuție. Totul aparținea statului. Totul se confisca.
Culmea, după 27 de ani de la Revoluție, principiul este același: dreptul la proprietate nu există, totul se confiscă. Printre definițiile funcționarului public se regăsesc și "patronii" unor societăți comerciale cu capital 100% privat, dar care sunt supuși controalelor Statului. Cu alte cuvinte, dacă statul se "supără" mâine pe managementul oricărui gigant din orice domeniu reglementat de Stat : Energie, Financiar – Bancar, acesta poate fi acuzat de abuz în serviciu, cu confiscarea investiției.

Afacerile lui Gabriel Vlase, nominalizat de președintele Klaus Iohannis la șefia SIE. Cât de influent este deputatul PSD în Moldova (g4media.ro)

Gabriel Vlase, nominalizat de președintele Klaus Iohannis la sefia SIE, urmează să fie audiat luni în comisiile de specialitate din Parlament, însă nu s-a stabilit când ar urma să aibă loc votul în plenul reunit al celor două camere. Gabriel Vlase este un fost subprefect de Bacău (între 2001 şi 2004) şi apoi deputat din 2004. Potrivit datelor consultate de G4Media.ro, afacerile sale sunt strict legate de PSD şi de oameni care îi sunt ostili lui Dragnea sau de rude ale şefilor din Serviciul Român de Informaţii. Altfel spus, oameni care reprezintă „Statul Paralel” cu care susţine Liviu Dragnea că se luptă.
În acest moment, Vlase este acţionar în două societăţi, una specializată în tranzacţii imobiliare, cealaltă  este specializată pe servicii de marketing şi promovare online.
Gabriel Vlase a refuzat constant să facă vreun comentariu după ce a fost nominalizat la conducerea SIE, dar ar fi ignorat și sfaturile lui Dragnea, respectiv ale apropiaţilor şefului PSD de a refuza postul în fruntea serviciului de informaţii.
Şase filiale din cele nouă din Moldova ar deveni independente faţă de Liviu Dragnea şi ar avea acces la influenţă fără a mai depinde de şeful PSD odată cu numirea lui Gabriel Vlase în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), a explicat un parlamentar social-democrat pentru G4Media.ro

Dezastrele de acum pot fi doar începutul. ​​​​​​​România, în zona cea mai expusă la cicloane (Jurnalul Național)

Furtunile puternice, tornadele, ploile abundente și pericolele de inundații ar putea impune modificarea regulilor din construcții și agricultură. Schimbările climatice au adus mereu modificări de tehnici și materiale de construcții, de-a lungul timpului, dar până acum nu s-a găsit o soluție pentru noua situație. Plata unor asigurări nu este suficientă, dacă astfel de probleme vor exista în fiecare an.
Fenomenele meteo extreme din ultimele două săptămâni au afectat 19 județe, sute de gospodării și terenuri agricole. Peste 11.000 de hectare de teren agricol au fost distruse de inundații și alte peste 5.000 au fost afectate de grindină, peste 700 de oameni au fost evacuați de urgență, iar patru au murit. 

Cea mai mare avere a României: românii sunt „cei mai mari proprietari“ de imobile din Europa. Doar 4% din populaţie stă cu chirie (Ziarul Financiar)

România se află pe primul loc în UE în ceea ce priveşte ponderea din populaţie care locuieşte în casă proprie mai degrabă decât cu chirie, arată o statistică a Eurostat. Românii preferă să fie proprietari, doar 4% din populaţie stă cu chirie. În Germania ponderea e 50-50%, conform aceleiaşi surse.
Datele arată că cei mai mulţi proprietari sunt în ţările din Europa Centrală şi de Est, state care au fost sub regim comunist până acum 30 de ani. Ponderea chiriaşilor creşte cu cât economia este mai dezvoltată. Această situaţie poate fi explicată prin faptul că în timpul regimului comunist populaţia investea în bunuri materiale - casă, maşină -, iar această mentalitate s-a păstrat. Călătoriile în afara ţării sau hainele unor branduri de top erau imposibil de achiziţionat, lucru care nu se întâmpla în Occident. Aceste obiceiuri se menţin şi astăzi, iar statistica Eurostat confirmă acest lucru.

Revista presei românești - 2 iulie 2018