Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jalnic (Revista 22)

cornea.jpg

Filozoful Andrei Cornea critică maniera în care a acționat președintele Iohannis care ieri a revocat-o pe Laura Codruța Kovesi de la șefia DNA.
Image source: 
regard.ro

Prăbușirea Codruței Kovesi (Cotidianul) - Tăriceanu conduce jocul pentru șefia DNA (Adevărul) - De ce mai plătim contribuţii la sănătate când este aproape imposibil să găseşti cu bilet de trimitere un loc la analize medicale (Ziarul Financiar)

Jalnic (Revista 22)

Filozoful Andrei Cornea critică maniera în care a acționat ieri președintele Klaus Iohannis.
„Tonul face muzica”, se zice. În cazul nostru – președintele semnează revocarea Laurei Codruța Kövesi - muzica era cunoscută și previzibilă: decizia CCR îl obliga pe președinte.
Dar tonul? Ei bine, tonul a fost, s-o spunem pe față, meschin, penibil, jalnic. După ce a tergiversat mai multe săptămîni o decizie inevitabilă președintele a dispărut la Bruxelles, lăsîndu-și purtătoarea de cuvînt să citească în sfînta limbă de lemn cîteva considerații soporifice despre respectarea statului de drept, despre viitorul luptei anticorupție, despre necesitatea de a evita presiunile asupra justiției, despre faptul că deciziile CCR  trebuie respectate de toți, inclusiv de majoritatea guvernamentală. 
Președintele n-a avut însă curajul să iasă singur ca să facă anunțul. ( De ce se temea?) Mai rău, el, care de atîtea ori în trecut a susținut-o pe d-na Kovesi, n-a știut acum să găsească cîteva cuvinte de apreciere și de simpatie pentru ea și mai ales pentru munca pe care ea a făcut-o atîția ani. N-a avut curajul să spună că ia cu inima grea o decizie impusă și nedreaptă, pe care o respinge în calitate de om, dar la care jurămîntul făcut pe Consituție îl obligă. N-a avut curajul să vorbească direct, nealuziv, despre realizările DNA-ului din ultimii ani, despre bunele aprecieri internaționale primite de atîtea ori de această instituție, despre rapoartele atît de pozitive din cardul MCV. Și totuși, zeci, sute de mii de oameni au strigat în stradă luni de zile „DNA – să vină să vă ia!”, iar procurorul-șef DNA a fost printre cei mai temuți, urîți, dar și apreciați și lăudați oameni din România după 1990. Măcar din interes electoral, dacă nu din solidaritate umană, acest domn Iohannis ar fi putut să nu fugă pe ușa din dos ca un hoț prins asupra faptului...”. 
Integral în Revista 22.

 

Prăbușirea Codruței Kovesi (Cotidianul)

Directorul publicației, Cornel Nistorescu, notează că „Demiterea Laurei Codruța Kovesi este comentată cu lacrimi în ochi și articole umede de mai toată presa europeană din țările cu mari investiții în economia României. Și de care Luluța nu s-a atins nici moartă. A preferat să-și îngroape compatrioți sau să-i frigă la proțapul DNA-ului decît să cerceteze evaziunile fiscale mascate ale investitorilor străini.
Citesc că ziarele austriece Die Presse și Der Standard scriu că „actuala Curte Constituțională este condusă de un vechi fost lider al PSD, partid care, din 2016, încearcă – prin modificări legislative și cu ajutorul CCR – să reducă prerogativele șefului statului“. Măi să fie! 
Trebuie să înțelegeți că presa austriacă n-a scris mare lucru despre abuzurile lui Traian Băsescu, nici despre nemulțumirile politicienilor și cetățenilor față de comportamentul abuziv al grupurilor austriece din România. Pe care Klaus Iohannis nu le vede, nu le aude, dar le „pretenește“. Despre susținerea premierului Iohannis și a Laurei Codruța Kovesi (vezi Raiffeisen Bank) sau despre nepăsarea președintelui și a Luluței față de dominația de piață a grupului austriac Schweighofer (ca să nu mă refer la cercetarea unor informații privitoare la achiziții dubioase de lemn) presa austriacă n-a zis nimic.
Nici despre afacerile grupului OMV și despre scandalul producerii de energie cu preț european din gaz românesc, nici despre înțelegerile lui Victor Ponta cu premierul austriac. Toată presa austriacă vrea anticorupție pînă la comportamentul economic al firmelor austriece cu mega-profit în România”. Mai multe pe cotidianul.ro.

 

Tăriceanu conduce jocul pentru șefia DNA (Adevărul)

Cu toate că revocarea Laura Codruţa Kovesi este percepută ca o victorie a PSD împotriva preşedintelui Klaus Iohannis, nu Liviu Dragnea va fi actorul principal pentru numirea noului  şef al DNA, ci partenerul său de coaliţiei Călin Popescu Tăriceanu. Liderul ALDE este cel care îl controlează pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care, potrivit legii, va propune un nou procuror în fruntea DNA. Aşadar, Liviu Dragnea este obligat să negocieze mai întâi cu Călin Popescu Tăriceanu urmaşul Laurei Codruţa Kovesi. De ce e obligat? Pentru că majoritatea PSD din Parlament depinde de Călin Popescu Tăriceanu. În cazul în care Tudorel Toader ar propune un nou procuror-şef al DNA fără se consulte cu Dragnea, ci doar cu acordul lui Tăriceanu, liderul PSD ar fi constrâns să accepte. În caz contrar,  ar trebuie să rupă coaliţia de guvernare, însă fără voturile ALDE din Parlament, PSD pierde majoritatea, deci Puterea.

 

De ce mai plătim contribuţii la sănătate când este aproape imposibil să găseşti cu bilet de trimitere un loc la analize medicale, dar şi la investigaţii paraclinice (Ziarul Financiar)

Un pacient care a primit bilet de trimitere de la medic pentru efectuarea unei ra­dio­grafii găseşte cu greu un loc în care să realizeze investigaţia în mod gratuit, la fel ca în cazul analizelor medicale.
În ambulatoriile spitalelor de stat  Universitar, Elias aceste investigaţii se fac cu plată (nu există contract cu Casa), în timp ce la privat programarea se poate face chiar şi peste câteva luni. Cu plată însă, pacientul poate realiza investigaţia de pe o zi pe alta şi la stat, şi la privat.
Pentru acest an bugetul prevăzut pentru CNAS este de 34 mld. lei (7,3 mld. euro), mai mult cu 17% faţă de 2017. Cea mai mare creştere la bugetul CNAS vine din contribuţiile asiguraţilor.
Drepturile asiguraţilor. Nimeni nu le respectă:
♦ Să efectueze controale profilactice, în condiţiile stabilite prin contractul-cadru
♦ Să beneficieze de servicii de asistenţă medicală preventivă şi de promovare a sănătăţii, inclusiv pentru depistarea precoce a bolilor
♦ Să beneficieze de servicii medicale în ambulatorii şi în spitale aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

Revista presei românești - 10 iulie 2018