Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Câţi bani primesc minorităţile ai căror deputați au votat Codul penal (g4media.ro)

cod_penal_g4.jpg

G4Media.ro prezintă defalcat câţi bani au primit nouă dintre asociaţiile etnice, cele ai căror reprezentanți au votat pentru modificările la Codul Penal, şi interesele câtor cetăţeni reprezintă ele.
Sursa imaginii: 
g4media.ro

Viorica Dăncilă a fugit de presă şi la Bruxelles (Adevărul) - Uniunea Europeană, atentă la scandalul protocoalelor (Evenimentul Zilei) - „Superpensionarii” sau când nu mai ştii câte pensii ai de luat (Jurnalul Național)

Viorica Dăncilă a fugit de presă şi la Bruxelles (Adevărul)

 
Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit, la Bruxelles, cu Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, în contextul în care România va prelua peste şase luni preşedinţia UE.
În mod surprinzător, şeful Guvernului nu a susţinut o conferinţă de presă la finalul întâlnirii alături de Juncker, aşa cum obişniesc toţi liderii europeni. 
Spre deosebire de Mihai Tudose şi de Sorin Grindeanu, premierul Viorica Dăncilă nu a ieşit nici măcar singură în faţa jurnaliştilor pentru a transmite concluziile vizitei la Bruxelles. A preferat să ofere un interviu televiziunii Antena 3, post favorabil PSD, în care a prezentat versiunea sa despre întâlnirea cu Juncker. 

 

Uniunea Europeană, atentă la scandalul protocoalelor (Evenimentul Zilei)

 
Ultimele evoluţii în ceea ce priveşte reforma şi modifi cările din sistemul judiciar, dar și gravitatea existenței protocoalelor între serviciile secrete și instituţiile din sistemul judiciar, au stat pe masa discuțiilor de marți, dintre premierul Viorica Dăncilă și preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, prim- vicepreşedintele Frans Timmermans și Corina Crețu, comisar european.

 

„Superpensionarii” sau când nu mai ştii câte pensii ai de luat (Jurnalul Național)

 
Revitalizarea sistemului pensiilor speciale ar fi fost o catastrofă pentru Poşta Română fără posibilitatea ca pensiile să fie virate pe card pentru că există oameni în România cărora livrarea pensiilor cu bani gheaţă ar fi trebuit făcută cu geamantanul deoarece aceştia vor primi mai multe pensii „speciale”, fiecare dintre ele foarte consistente.
De pildă, nu mai departe de luni Liviu Dragnea şi Lia Olguţa Vasilescu şi-au votat o a doua pensie specială, pe lângă cea de parlamentar. Prin votul favorabil dat Codului Administrativ, cei doi, dar nu sunt singurii în această situaţie, au susţinut instituirea pensiilor pentru preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, precum şi pentru primari şi viceprimari. Astfel că Dragnea va primi pensia din sistemul public, la care sunt îndrituiţi aproape toţi românii, plus pensia pentru mandatele de preşedinte al CJ Teleorman, la care se adaugă pensia de parlamentar. Deocamdată, liderul PSD nu poate calcula cu exactitate cât va încasa ca pensionar. Pensia de la Teleorman se calculează în funcție de salariul preşedintelui în funcţie, pe care acesta are dreptul să şi-l stabilească singur. Astfel, cu cât preşedintele CJ Teleorman va fi mai darnic cu sine, cu atâta va fi mai generos cu Dragnea deoarece indemnizaţia pentru limită de vârstă a foştilor aleşi locali se calculează ca produs al numărului de luni de mandat (dar nu mai mult de trei mandate) cu 0,4% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.
Precum cei doi sunt zeci de politicieni care au fost atât parlamentari, cât şi primari sau preşedinţi de consilii judeţene.

 

Câţi bani primesc minorităţile ai căror deputați au votat Codul penal (g4media.ro)

 
O explicație pentru votul minorităților la Codul Penal, când au contribuit decisiv la adoptarea modificărilor votate de PSD și ALDE, este dependența totală a acestora de bunăvoința puterii din punct de vedere financiar. Nu mai puțin de 100 de milioane de euro au primit asociaţiile etnice aparţinând minorităţilor naţionale în ultimii 4 ani de la bugetul de stat, potrivit datelor publice de la Departamentul pentru Relaţii Interetnice. În total sunt 17 asociații, reprezentate în Parlament de deputați, plus UDMR.
Cele 9 asociaţii analizate de G4Media.ro, care reprezintă interesele a 719.356 etnici, ai căror reprezentanţi au votat pentru adoptarea Codului penal, au primit în total 154.125.460 de lei, adică 34.250.102 euro. Cea mai mare asociație etnică din cele nouă este Partida Romilor, reprezentanta a peste 600 de mii de etnici.
Modul în care sunt cheltuiți acești bani este verificat de către o instituţie subordonată Executivului – Departamentul pentru Relaţii Interetnice. Aceste fonduri trebuie folosite pentru: cheltuieli cu editarea, tipărirea și distribuția de cărți, publicații precum și de manuale școlare; cheltuieli pentru organizarea/participarea la întruniri ale membrilor conform statutului și alte asemenea manifestări, organizate în țară și în străinătate sau cheltuieli materiale pentru funcționarea sediilor organizațiilor și sucursalelor/filialelor acestora, ale centrelor culturale și comunitare, pentru lucrări de întreținere și reparații ale imobilelor aferente, pentru asigurarea securității și pazei acestora, precum și cheltuieli conexe de expertiză și audit.
 
Revista presei românești - 12 iulie 2018