Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Discuții între Liviu Dragnea, Finanțe și companiile petroliere pentru "corectarea" unor prevederi din Legea offshore, abia aprobată de Parlament (Hotnews.ro)

liviu_dragnea.png

Image source: 
site-ul Partidului Social Democrat

Firmele de casă ale lui Dragnea au datorii de milioane de euro la stat. De ce nu-i cere liderul PSD lui Teodorovici să acționeze la fel ca în cazul Iohannis (g4media.ro) - Capcana pensiilor mărite (Evenimentul Zilei) - Topul judeţelor cu cei mai mulţi profesori necalificaţi: „Doar ei mai acceptă posturi la ţară” (Adevărul)

Exclusiv Discuții între Liviu Dragnea, Finanțe și companiile petroliere pentru "corectarea" unor prevederi din Legea offshore, abia aprobată de Parlament: Ar putea fi emisă OUG pentru deducerea investițiilor din Marea Neagră (Hotnews.ro)

 
Șeful PSD Liviu Dragnea s-a grăbit să-și asume Legea offshore privind exploatarea gazelor din Marea Neagră, prezentând varianta adoptată luni de Camera Deputaților ca fiind mult îmbunătățită față de cea care a trecut de Guvern și de Senat. Chiar miercuri seară s-a lăudat la Antena 3 că după o "muncă de luni de zile", a găsit echilibrul corect "între interesul legitim al României şi cel la fel de legitim al companiilor de a scoate profit". 
În realitate, imediat după trimiterea legii la promulgare, Liviu Dragnea, cu cei de la Ministerul Finanțelor alături, a început discuții cu reprezentanții titularilor de acorduri pe "corectarea" formulelor de calcul al impozitelor prevăzute în legea proaspăt adoptată de Camera Deputaților. Potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro, în ultimele zile au avut loc mai multe discuții, fiind luată în calcul inclusiv elaborarea unui proiect de Ordonanță de Urgență care să reglementeze deducerea cheltuielilor cu investițiile din Marea Neagră.
 

Firmele de casă ale lui Dragnea au datorii de milioane de euro la stat. De ce nu-i cere liderul PSD lui Teodorovici să acționeze la fel ca în cazul Iohannis (g4media.ro)

 
Aproape 12 milioane de lei are de recuperat Fiscul de la Tel Drum, firma aflată în insolvență, şi Hotel Turris, firme de pe urma cărora familia lui Liviu Dragnea a ajuns să nu aibă griji financiare, potrivit documentelor consultate de G4Media.ro. Tribunalul Bucureşti a respins săptămâna trecută cererea de revizuire a Tel Drum prin care societatea de construcţii, despre care procurorii DNA susțin că ar fi controlată de Liviu Dragnea, cerea anularea unei datorii de 2,6 milioane de lei (aproximativ 600.000 de euro) către Fisc.
Astfel, banii trebuie recuperaţi de Agenţia Naţională de Adminsitrare Fiscală de la Tel Drum, societate deţinută în acte de Petre Pitiş, un apropiat al liderului PSD.
Nu este singura datorie pe care Tel Drum, care a intrat în insolvență în ianuarie 2018, o are la ANAF. Compania din Alexandria mai are de plată alte câteva milioane bune de lei, inclusiv la bugetul pensiilor şi la cel al asigurărilor de sănătate, aşa cum reiese din procedura de insolvenţă.
Restanţele la stat ale companiilor apropiate de Liviu Dragnea nu se opresc la Tel Drum. Hotel Turris SA, societate care a controlat activitatea Hotel Turris din Turnu Măgurele, are şi ea de plată alte 2,3 milioane de lei, aşa cum reiese tot din procedura de insolvenţă. Clădirea hotelului este deţinută în acte de Liviu Dragnea.

 

Capcana pensiilor mărite (Evenimentul Zilei)

 
De la 1 iulie, punctul de pensie a fost majorat de la 1.000 de lei, la 1.100 de lei. Această creștere a pensiilor cu 10% are, însă, un efect colateral nefavorabil.
În România, pentru pensionarii care au pensie mai mică de 900 de lei - prag stabilit anul trecut de Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate-, medicamentele sunt compensate cu 90%, pentru că la așa venituri nu-și pot permite să le cumpere.
Or, cei care acum, după majorarea punctului de pensie, sar fie și cu un leu peste acest prag, nu mai primesc medicamentele cu reducerea uriașă, ci trebuie să le plătească.

 

Topul judeţelor cu cei mai mulţi profesori necalificaţi: „Doar ei mai acceptă posturi la ţară” (Adevărul)

 
România este singura ţară din Uniunea Europeană unde predau profesori nepregătiţi: mai exact, 4.500 de cadre didactice necalificate se află la catedră, fiind absorbite de sistem, din lipsă de alternative. Cele mai mari procente de profesori necalificaţi, care nu au luat examenul de titularizare, sunt înregistrate în zonele sărace din sudul şi centrul ţării, arată un studiu publicat recent de Asociaţia Human Catalyst, care a descoperit „Fenomenul Brăila“.
Concret, raportul intitulat „Diagnoza echităţii în sistemul de educaţie 2016-2018“  arată că, anul trecut, cele mai mari procente ale cadrelor didactice fără pregătire au fost înregistrate în judeţele Giurgiu (6,7% din totalul cadrelor didactice), Călăraşi (6,3%), Tulcea (5,7%), Ilfov (5,7%), Braşov (5,5%), şi Vaslui (4,6%). În schimb, cele mai reduse rate se găsesc în judeţele Argeş (0,3%), Gorj şi Dolj (câte 0,8%). 
Revista presei românești - 13 iulie 2018
561