Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ordonanța pro-Dragnea agită spiritele în coaliție (România Liberă)

dragnea_tariceanu.jpg

Ordonanța pro-Dragnea agită spiritele în coaliție, titrează astăzi România Liberă.
Sursa imaginii: 
romanialibera.ro

Problema transplantului: România se pregătește ă iasă din Evul Mediu (Adevărul) - Zăcămintele din Marea Neagră se joacă la masa diplomatică. Ministrul Federal de Externe al Austriei vine intempestiv la București (Evenimentul Zilei)

Ordonanța pro-Dragnea agită spiritele în coaliție (România Liberă)

 
Liviu Dragnea vrea ca guvernul PSD-ALDE să emtă o ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea unor fapte de corupție, dar Călin Popescu Tăriceanu se opune. O întâlnire Dragnea – Tăriceanu pare să nu fi schimbat situația. După o zi tensionată, Varujan Vosganian, purtător de cuvânt al ALDE, a susținut că Guvernul nu va discuta ordonanța de urgență în ședința de guvern de astăzi. Însă, premierul Dăncilă poate emite ordonanță de urgență și fără sprijinul ALDE. Potrivit legii, în cazul în care în guvern nu există consens, decide prim-ministrul. Liviu Dragnea este într-o cursă contra cronometru: CCR va judeca abia pe 17 septembrie noul Cod Penal votat de Parlament, care conține schimbarea definiției abuzului în serviciu. Dragnea a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, decizia nefiind definitivă.
 

Oficial: Ședința de guvern va avea loc marți de la ora 14.00 (g4media.ro)

 
Ședința de guvern de marți va începe la ora 14.00, a anunțat executivul într-un comunicat de presă. Deocamdată, guvernul nu a furnizat și agenda ședinței.
Surse oficiale au declarat pentru G4Media.ro că există un risc iminent ca la ședință să fie adoptată o ordonanță de urgență pentru grațiere și amnistie prin care să fie amnistiate toate faptele pedepsite cu închisoarea până la un anumit număr de ani, cu excepția infracțiunilor comise cu violență. Unele surse vorbesc de un număr de ani suficient de generos cât să scape cât mai mulți dintre politicienii cu probleme penale, alții avansează chiar  zece ani. Nu este clar totuși până unde se va întinde măsura amnistiei și grațierii, nici câți politicieni de top vor scăpa de dosare și condamnări.
Singura necunoscută era, luni după-amiaza, cine va semna documentul în caz că Tudorel Toader refuză, având în vedere că secretarul de stat Mariana Moț ar fi intrat în concediu. Ultimele informații obținute de G4Media.ro arată că nici unul din ceilalți trei secretari de stat de la Ministerul Justiției nu a vrut să-și asume semnarea acestei OUG, la fel ca și ministrul Tudorel Toader, ceea ce l-a determinat pe liderul PSD să bată în retragere.

 

Problema transplantului: România se pregătește ă iasă din Evul Mediu (Adevărul)

 
România ar putea copia modelul spaniol pentru a veni în sprijinul românilor care au nevoie de un organ pentru a supravieţui. Asta ar presupune, între altele, şi introducerea acordului prezumat, care îi consideră pe cetăţeni donatori de organe din oficiu dacă nu lasă familiei o procură notarială prin care să refuze donarea de organe. De altfel, România este singura ţară din Uniunea Europeană care nu a reglementat „acordul prezumat” în cazul donatorilor de organe.   „Ne-am orientat spre legea spaniolă care nouă ni se pare foarte potrivită României în actualul context”, a declarat, ieri, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care a pus bazele unui grup de lucru privind domeniul transplantului, marcat de numeroase scandaluri în ultima vreme. 
Datele prezentate Sorina Pintea conturează un tablou sumbru: dacă în anul 2014 existau 138 de donatori reali, numărul acestora a scăzut la 115 în 2015, ajungând la 123 în 2016. În anul 2017, activitatea de donare a scăzut dramatic, în tot anul înregistrându-se un total de 65 de donatori. Nici anul 2018 nu face excepţie, până la jumătatea anului fiind doar 30 de donatori, conform Ministerului Sănătăţii. 
 

Zăcămintele din Marea Neagră se joacă la masa diplomatică. Ministrul Federal de Externe al Austriei vine intempestiv la București (Evenimentul Zilei)

 
Legea offshore, în varianta modificată de trei comisii din Camera Deputaților, a fost adoptată în urmă cu o săptămână de acest for, care a fost cameră decizională. În varianta primită și votată de Senat, proiectul de lege inițiat de guvernul Tudose, „părea a fi făcut de către companiile concesionare”, susțin specialiștii.
Reuniți în Asociația Română a titularilor de concesionări offshore, companiile ExxonMobil, Black Sea Oil&Gas și OMV Petrom, care au concesionat platforme martitime în Marea Neagră pentru exploatarea de petrol și gaze naturale s-au declarat nemulțumiți de decizia Parlamentului, de faptul că, în opinia lor, s-au schimbat regulile în timpul jocului...
Dacă ExxonMobil are un avocat bun în ministrul de Externe al Ungariei, care a cerut Statelor Unite să facă presiuni asupra României, OMV Petrom are, tot într-un șef al diplomației, un agent de lobby foarte eficient; este vorba despre Dr. Kneissl Karin.
Ministrul Federal pentru Europa, Integrare și Afaceri Externe, care ajunge astăzi în România. Potrivit unor surse, diplomatul austriac ar urma să discute despre adoptarea unei OUG pentru schimbarea legii gazelor din Marea Neagră.
 
Revista presei românești - 17 iulie 2018