Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Viorica Dăncilă prezintă azi bilanţul celor 6 luni de guvernare (Gândul)

dancila.jpg

Premierul Viorica Dăncilă îşi prezintă astăzi, de la ora 14:00, bilanţul primelor 6 luni de guvernare.
Sursa imaginii: 
site-ul Guvernului României

Eșecul lui Tudorel Toader: de ce nu se înscrie nimeni la șefia DNA (Adevărul) - Firea, încă o pomană pentru Catedrala Neamului (România Liberă) - Noua vedetă din agricultură: cultura de lavandă (Ziarul Financiar)

Viorica Dăncilă prezintă azi bilanţul celor 6 luni de guvernare (Gândul)

Premierul Viorica Dăncilă îşi prezintă astăzi, de la ora 14:00, bilanţul primelor 6 luni de guvernare. Aseară, preşedintele PSD Liviu Dragnea s-a arătat nemulţumit că miniştrii nu ştiu să comunice românilor măsurile bune pe care le-au luat şi de aceea, opinia generală este că nu s-a făcut nimic.
Preşedintele PSD Liviu Dragnea a precizat aseară, într-un interviu pentru România TV, că în această vară, liderii Coaliţiei PSD-ALDE vor evalua guvernarea Dăncilă, dar - deocamdată - nu s-a pomenit de vreo remaniere.
Unul dintre miniştrii de care Liviu Dragnea s-a declarat nemulţumit este Eugen Teodorovici, de la care aşteaptă proceduri clare privind recuperarea de la familia Iohannis a banilor datoraţi statului român, iar acesta se ceartă cu şeful ANAF şi umblă cu glumiţe prin emisiuni de televiziune. 

Eșecul lui Tudorel Toader: de ce nu se înscrie nimeni la șefia DNA (Adevărul)

Niciun procuror nu îşi depusese, până duminică, dosarul de candidatură la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). A recunoscut-o chiar ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, convins însă că pe parcursul zilei de luni, termenul limită stabilit de minister pentru înscrieri, vor exista doritori pentru ocuparea acestei funcţii. 
Specialiştii susţin că lipsa de interes a procurorilor de a candida la şefia DNA reprezintă un eşec politic. „Faptul că niciun procuror nu şi-a depus dosarul pentru şefia DNA reprezintă un eşec politic. Sigur, într-o democraţie consolidată instituţiile trebuie să supravieţuiască liderilor, iar speranţa că sistemul judiciar va merge mai departe depinde de procurorii buni din sistem. Aceştia trebuie să se înscrie la concurs, iar faptul că până acum nu avem niciun dosar depus reprezintă un lucru grav”, este de părere Laura Ştefan, expert anticorupţie.
„Faptul că niciun procuror nu şi-a depus candidatura pentru a prelua şefia DNA reprezintă o dovadă în plus pentru lipsa lui de credibilitate şi de autoritate profesională. Confruntat cu un mediu profesional dur, cu standarde ridicate, acesta este pur şi simplu sfidat sau ignorat”, este de părere şi analistul politic Stelian Tănase.   În opinia acestuia, faptul că DNA-ul a devenit punctul central al „războiului politic” actual constituie un alt factor ce a determinat profesioniştii din sistemul juridic să nu-şi dorească această funcţie. 

Firea, încă o pomană pentru Catedrala Neamului (România Liberă)

Primăria Capitalei și-a stabilit prioritățile de finanțare pentru acest an. Nu este vorba de construcția unor noi parcări sau de măsuri de fluidizare a traficului și nici de renovări sau construcții de școli.
Instituția condusă de Gabriela Firea va aloca încă 10 milioane de lei  (circa 2,3 milioane de euro) pentru lucrările de construcţie a Catedralei Mântuirii Neamului, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), care va avea loc în această săptămână.
Suma se adaugă celor 15 milioane de lei (în jur de 3 milioane de euro) alocate deja la începutul anului. Concluzionând, bucureștenii finanțează în acest an cu peste 5 milioane de euro Catedrala Neamului, fără să îi întrebe nimeni dacă sunt de acord sau nu ca banii lor să -meargă într-un astfel de proiect.

Noua vedetă din agricultură: cultura de lavandă (Ziarul Financiar)

Suprafaţa cultivată cu lavandă a României a crescut de aproape 13 ori în ultimii cinci ani, de la 30 de hectare în 2013 la circa 380 de hectare anul trecut, potrivit datelor Ministerului Agriculturii (MADR).
„Suprafeţele au crescut pentru că s-a făcut reclamă că se câştigă bine din lavandă. Poţi să câştigi, dar foarte greu. Se poate scoate un profit de 20.000 de euro la hectar dacă munceşti 24 din 24 şi dacă vinzi produse cu valoarea adăugată mare. Nu o să ajungi niciodată la 20.000 de euro dacă vinzi buchetul de lavandă cu 1 leu, ca pe pă­trun­jel. Multe plantaţii s-au des­fiinţat după 2-3 ani pen­tru că nu toată lumea ştie să se ocupe de marketing, de vân­zare“, a spus Gabriela Culda, administratorul La­van­da de Cluj, care ope­rează sub entitatea fiscală PFA Culda Gabriela.
Românii au început să cultive mai intensiv lavandă şi sub îndemnul comer­cian­ţilor de material să­ditor, care anunţau profi­turi de 8.000 de euro la hectar, potrivit lui Vlad Anastasiu, care cultivă lavandă pe o suprafaţă de 5.000 metri pătraţi în Conţeşti, Dâmboviţa.

 
Revista presei românești - 23 iulie 2018