Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Indicele covrig” sau economia pe înțelesul doamnei Dăncilă (Adevărul)

daniel_gorgonaru.png

Daniel Gorgonaru, jurnalist Adevărul
Daniel Gorgonaru, jurnalist Adevărul.
Sursa imaginii: 
adevarul.ro

Dragnea: nu răspundem unei campanii mizerabile, deşi există multă inventivitate în PSD şi unor colegi le freamătă mâinile (Gândul) - Face o înjurătură cât un vot? (Ziare.com) - 3.500 de şcoli se încălzesc cu lemne şi Transgaz face o conductă separată să ducă gazul românesc din Marea Neagră în Ungaria şi Austria. Ce fel de strategie energetică şi de dezvoltare are România? (Ziarul Financiar)

Dragnea: nu răspundem unei campanii mizerabile, deşi există multă inventivitate în PSD şi unor colegi le freamătă mâinile (Gândul)

PSD nu va răspune mesajelor obscene apărute în ultima perioadă în mediul online, deşi unor membri de partid le freamătă degetele şi au multă inventivitate, anunţă Liviu Dragnea, care consideră că este o campanie mizerabilă, orchestrată politic de o opoziţie incapabilă să propună românilor ceva coerent şi sănătos. Liderul PSD neagă că ar fi influenţat revenirea Primăriei generale a Capitalei asupra aprobării Mitingului Diasporei din 10 august, dar nu exclude să organizeze şi PSD o manifestare similară.

Face o înjurătură cât un vot? Cine râde în hohote de Dragnea (Ziare.com)

Este un articol de opinie semnat de Magda Grădinaru.
„Li se reproseaza romanilor care protesteaza ca nu au mers la vot sau ca nu au mobilizat suficient de multi prieteni, vecini, colegi sa voteze. E un rationament viciat din capul locului acela ca o participare de 90% la ultimul scrutin legislativ ar fi adus victoria altui actor politic in fara majoritatii PSD/ALDE... Sigur, pentru procesul democratic ar fi fost infinit mai bine ca prezenta la vot sa fi fost consistenta”. 
Ziarista face referire la „injuratura pusa pe placuta de inmatriculare a unei mașini din Suedia, scrijelita in parc sau desenata pe tarla, sa se vada din avion. 
Nu i-a pasat lui Liviu Dragnea niciodata de critica lui Andrei Plesu, atunci cand noua ne-ar fi crapat obrazul de rusine. Nu l-a durut pe Liviu Dragnea atunci cand Mihai Sora, in demnitatea senina a celor peste 100 de ani, a iesit in strada, impotriva-i. Nici cand Victor Rebengiuc i-a rugat pe oameni, in Piata Universitatii, sa ii indeparteze pe infractori de la putere, in aplauze.
Ce nu reuseste insa un editorial, un apel al intelectualilor, o dezbatere pentru tara reuseste o injuratura. E genul acela de zvon primejdios si Liviu Dragnea stie asta. Stie ca atunci cand poporul isi bate joc de mai-marele de la putere, nicio majorarea de pensii nu va acoperi rumoarea de pe strazi.
Pana la pensii, liderul PSD mai incearca o data polarizarea si anunta - a cata oara? - un referendum pentru definirea familiei traditionale, dar e o compensatie nesemnificativa pentru ca a ratat, pentru cei care il tin la putere, amnistia si gratierea”. 

„Indicele covrig” sau economia pe înțelesul doamnei Dăncilă (Adevărul)

Daniel Gorgonaru scrie astfel în editorialul de astăzi:
„Doamna Dăncilă, vă anunț că prin măsurile economice pe care le-ați luat ați reușit să faceți covrigul de un leu să costă 1,50 lei. Anul trecut, în aprilie, dintr-un salariu mediu net de 2.366 de lei se putea achiziționa 2.366 de covrigi. Astăzi, dintr-un salariu mediu net de 2.713 lei să mai pot cumpăra doar 1.808,6 covrigi...
Economia are reguli simple, chiar și pentru neaveniți sau premieri de carton ca Viorica Dăncilă: a crește salariul nu este echivalent cu a crește nivelul de viață și puterea de cumpărare. Nu trebuie să amintesc că avem creșteri de preț în lanț la toate produsele. Că în urmă cu un an plăteam 500 RON pe lună pentru hrană, iar acum plătim cu cel puțin 10 % mai mult. La fel, la utilități: gaze, energie, canalizare. Când vine vorba despre ratele bancare, domeniu în care ROBOR și devalorizarea leului dau frisoane românilor, plățile s-au majorat cu cel puțin 25 la sută. În ritmul acesta, de creștere a veniturilor și a inflației, o să ajungem din nou salariați-milionari ca înainte de denominarea din 2005”.

3.500 de şcoli se încălzesc cu lemne şi Transgaz face o conductă separată să ducă gazul românesc din Marea Neagră în Ungaria şi Austria. Ce fel de strategie energetică şi de dezvoltare are România? (Ziarul Financiar)

„Se discută aprins în aceste zile despre forma legii off-shore, prin care vor fi taxate companiile care exploatează gazul românesc din Marea Neagră, însă nimeni nu spune că 3.500 din cele 6.700 de şcoli din România nu sunt alimentate cu gaz metan şi directorii de şcoală trebuie să se îngrijească în fiecare an să cumpere lemne pentru iarnă.
Despre ce fel de dezvoltare economică putem vorbi şi despre ce fel de educaţie când condiţiile minime de desfăşurare a orelor de clasă şi de funcţionare civilizată a unei unităţi de învăţământ nu sunt îndeplinite?
Cum poate fi acceptat faptul ca într-o ţară care produce 9 miliarde de metri cubi de gaz pe an, adică 90% din consumul propriu, pe locul patru în Uniunea Europeană la producţia de gaz, jumătate din şcoli şi grădiniţe să se încălzească cu lemne?
Doar într-o ţară fără cap, aşa cum este astăzi, unde de fapt nici nu poţi să afli din două clicuri sau printr-o întrebare la Statistică sau la Ministerul Învăţământului, exact câte şcoli au gaz metan din total.
Ce ştim este doar că din 320 de oraşe şi municipii, doar 246 au gaz metan şi din 2.861 de comune, doar 671 sunt conectate la reţeaua de gaze”, explică Sorin Pâslaru, redactor șef Ziarul Financiar.

 
Revista presei românești - 25 iulie 2018