Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ruleta românească (Adevărul)

liviu_avram.jpg

Jurnalistul Liviu Avram
Image source: 
adevarul.ro

Scandalul chiriei lui Klaus Iohannis. Statul nu poate recupera banii încasați de soții Iohannis (Jurnalul Național) - România are al treilea cel mai mare coeficient de inegalitate socială din UE (Ziarul Financiar)

Ruleta românească: când revolverul e încărcat cu cinci cartuşe din şase posibile (Adevărul)

Ziaristul Liviu Avram, redactor șef adjunct Adevărul consideră că ruleta românească e cea în care revolverul are în butoiaş nu doar un singur cartuş, ca la ruşi, ci cinci din cele şase posibile. Jocul a început săptămâna trecută. Preşedintele Iohannis a apăsat pe trăgaci şi percutorul a nimerit în plin: prima dintre legile Justiţiei a trebuit să fie promulgată.
Mai sunt, aşadar, patru cartuşe: încă două legi ale Justiţiei, Codul penal şi Codul de procedură penală. Ultimele două sunt prevăzute cu gloanţe dum-dum, din acelea care sfârtecă ireparabil tot ce întâlnesc în cale. Căci odată intrate în vigoare codurile penale, România devine, la modul cel mai propriu, un ireparabil paradis penal.
Preşedintele a promis că pentru a opri intrarea în vigoare a acestor legi toxice, va utiliza toate – chiar aşa a zis: toate – prerogativele de care dispune. Oficial, sunt trei mari şi late: cereri de reexaminare în Parlament, atac la Curtea Constituţională şi referendumul. Până acum le-a utilizat doar pe primele două şi vedem cu ce rezultate: a fost nevoit să promulge legea privind organizarea judiciară fără s-o fi putut curăţa de elementele periculoase pentru independenţa sistemului judiciar. Dacă va continua ca până acum, deznodământul e mai mult decât previzibil. 

Scandalul chiriei lui Klaus Iohannis. Statul nu poate recupera banii încasați de soții Iohannis (Jurnalul Național)

Lovitură pentru statul român în procesul de recuperare a chiriei încasate de soții Iohannis. Ministrul Finantelor recunoaște că statul român nu poate deveni proprietar al casei din Sibiu, prin urmare nici banii din chirie nu pot fi recuperați.
Eugen Teodorovici cere ajutor Ministerului Justiţiei şi solicită verificarea notarului din Sibiu care a refuzat să treacă în proprietatea statului casa pierdută de preşedinte.
În plus, a trimis corpul de control la Fisc pentru a vedea ce demersuri a făcut statul pentru a recupera chiria de la președintele Klaus Iohannis. 
O anchetă similară va fi făcută și la Ministerul Finanțelor.

România are al treilea cel mai mare coeficient de inegalitate socială din UE (Ziarul Financiar)

Coeficientul Gini, care măsoară inegalitatea veniturilor disponibile ale populaţiei, a ajuns în 2016 la valoarea de 34,7 în România, în timp ce media statelor UE se situa la 30,8. România are astfel al treilea cel mai mare coeficient de inegalitate a veniturilor din UE, după Bulgaria (37,7) şi Lituania (37). Acest indicator poate lua valori între 0 şi 100, unde 0 reprezintă o egalitate perfectă a veniturilor, iar 100 reprezintă o inegalitate perfectă a veniturilor.
„Deşi se creează joburi, majoritatea sunt plătite cu salariul minim sau cu salarii mici. Prin urmare, majoritatea banilor proveniţi din creşterea economică se duc la puţină lume“, a explicat Andrei Caramitru, founding partner şi CEO în cadrul firmei de consultanţă Kessel Run Ventures.

Revista presei românești - 26 iulie 2018
741