Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Reduta deficitului de 3% din PIB nu mai poate fi apărată“ (Ziarul Financiar)

calcule_diferite_deficit.jpg

Două rapoarte, ale Comisiei Europene și Băncii Naționale, analizează evoluția economiei românești.
Două rapoarte, ale Comisiei Europene și Băncii Naționale, analizează evoluția economiei românești.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

„Ofensivă“ diplomatică a Guvernului Dăncilă. Ce spun specialiştii despre şirul de gafe ale guvernanţilor (Adevărul) - Cea mai lungă eclipsă totală de lună începe diseară la 21.24, ora României (Evenimentul Zilei)

Deficitul bugetar a ajuns la 15 mld. lei la şase luni. „Reduta deficitului de 3% din PIB nu mai poate fi apărată“ (Ziarul Financiar)

Premierul Viorica Dăncilă a prezentat recent un bilanţ pozitiv al primelor şase luni ale guvernării sale, dar execuţia bugetară pe primul semestru arată că Ministerul Finanţelor dansează pe sârmă. 
„Problema bugetului este că veniturile nu mai pot creşte, nu au de unde, pentru că econo­mia încetineşte, cum era previzibil, în vreme ce chel­tuielile angajate cu greu pot fi date înapoi. În acest context, reduta deficitului fiscal de 3% din PIB nu mai poate fi apărată. Sau poate fi apărată cu grele sacrificii. Eu cred că deficitul va fi de­pă­şit“, comentează economistul Aurelian Dochia.
Lucrurile „au luat-o razna“, cometează şi economistul Dragoş Cabat. „Habar nu am de unde o să le iasă jocul, mai ales în ceea ce priveşte veniturile. Finanţele vor­besc despre o rectificare bugatară pozitivă (aş­tep­tată la finele lunii – n.red.), dar rectificarea tre­bu­ie să fie negativă. Trebuie să treacă la tăieri ma­sive de cheltuieli şi nu ştiu de unde o vor face pen­tru că, la recentele majorări de salarii nu se poa­te reunţa fără costuri politice“, comentează Cabat.

„Ofensivă“ diplomatică a Guvernului Dăncilă. Ce spun specialiştii despre şirul de gafe ale guvernanţilor (Adevărul)

Prim-ministrul Viorica Dăncilă şi echipa sa de miniştri continuă seria de gafe diplomatice, în condiţiile în care fac declaraţii controversate în cadrul întrevederilor bilaterale, dar şi în platourile de televiziune. Specialiştii spun că urmările le vom resimţi mai ales în 2019, când România preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi toţi ochii vor fi pe noi.
„Adevărul“ a stat de vorbă cu mai mulţi specialişti despre efectele gafelor făcute de Dăncilă şi de alţi miniştri ai săi când e vorba de zona diplomatică sau de referirile la anumite comunităţii etnice.  „În primul rând, trebuie spus că sunt erori de fond, nu sunt greşeli de protocol sau accidente de conduită. Nu avem doar simple confuzii de capitale, ci sunt declaraţii făcute în zone sensibile. Toate problemele astea se iau în serios. Şi dacă e vorba de superficialitate nu este scuzat“, a declarat Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, referindu-se la frecvenţa gafelor lui Dăncilă. Pe de altă parte, lectorul universitar George Jiglău a punctat faptul că Dăncilă şi echipa sa se comportă într-un mod care aduce deservicii imaginii României din trei motive: lipsa pregătirii în ceea ce priveşte protocolul diplomatic, de aici venind şi gafele simple, o cultură generală slabă, faţă de ceea ce cer funcţiile lor, şi din cauza partidelor din care provin, care nu caută să recruteze cei mai buni oameni.

Cea mai lungă eclipsă totală de lună începe diseară la 21.24, ora României (Evenimentul Zilei)

Câteva ore ne mai despart de un eveniment așteptat cu sufletul la gură de miliarde de oameni de pe întreg cuprinsul planetei. Cea mai lungă eclipsă de lună totală a secolului va avea loc în noaptea aceasta. Eclipsa  va putea fi observată și din România cu condiția ca cerul să fie senin. Va dura aproximativ patru ore până când Luna va trece de umbra Pământului. Eclipsa va fi vizibilă pe întregul glob și va conține culorile specifice ale unei „Luni sângerii”, va avea nuanțe de portocaliu – roșu – cărămiziu. Spectacolului astronomic de exepție din această noapte i se alătură și cel al planetei Marte, care va fi vizibilă sub Lună.

 
Revista presei românești - 27 iulie 2018