Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Apelativele „păpuşă“ şi „pisi“, amendate cu 10.000 de lei (Adevărul)

hartuire.jpg

Image source: 
Adevărul

Isărescu: Creditul devine în sfârşit un motor al creşterii economice (ZF). Mihai Necolaiciuc. Arestarea Țarului de la CFR (Evz). ”Îmi spuneau că sunt prea bătrână, că trebuie să-mi caut o slujbă de antrenor” (Gsp).

Isărescu: Creditul devine în sfârşit un motor al creşterii economice (ZF)

Perspectiva scăderii inflaţiei anuale, creşterea dobânzilor pe piaţa interbancară, scăderea lichidităţii, apre­cierea monedei na­ţio­nale şi temperarea rit­mu­lui de creştere economică au de­terminat boardul BNR să menţină dobânda-cheie la 2,5% la cea de-a şasea şedinţă de politică monetară din acest an. În contextul deficitului de lichiditate din piaţă, BNR le-a dat ieri băncilor 10,5 mld. lei în prima operaţiune repo organizată în 2018, prin care banca centrală achiziţionează temporar titluri de stat aflate în portofoliul instituţiilor de credit oferindu-le lichiditate. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a arătat că o parte din lichidităţile băncilor a fost folosită în 2018 în procesul de creditare, evoluţia cre­ditării depăşind creşterea eco­nomică. În aceste condiţii creditul devine un motor al creşterii economice în contextul în care se diminuează impactul măsurilor fiscal-bugetare relaxate. „Noi am asistat la o cădere a intermedierii financiare, dar se pare că s-a produs punctul de cotitură. Să nu zicem hop totuşi până nu sărim gardul, pentru că avem o evoluţie a creditării care depăşeşte creşterea economică, bate spre 7%, creşterea va fi undeva la 4% anul acesta. Atunci, vom avea o creştere a intermedierii financiare.

Apelativele „păpuşă“ şi „pisi“, amendate cu 10.000 de lei (Adevărul)

O atingere nepotrivită şi o vorbă cu tentă sexuală spusă unei femei sunt fapte care vor fi aspru taxate de acum înainte. Oamenii legii spun însă că astfel de fapte nu vor fi simplu de probat, iar victimele vor trebui să dovedească că au fost agresate pentru ca hărţuitorii să poată fi pedepsiţi.

Definiri vagi, carenţe în legislaţie, precum şi categorii întregi de forme de hărţuire care nu intrau sub incidenţa legii, au făcut ca în România, să fie frecvente situaţiile în care femeile nu aveau cui să ceară ajutorul în situaţia în care erau agresate pe stradă, în metrou sau în autobuz. Altfel spus, formele considerate mai uşoare, precum hărţuirea stradală, căreia îi cad victime mii de femei (pipăitul, fluieratul, adresarea de apelative precum „păpuşă”, „pisi”, propuneri cu diverse conţinuturi obscene etc.), reuşeau să scape legii penale, iar pe Codul Civil poliţiştii nu aveau la îndemână instrumente pe care să le aplice în astfel de cazuri. De acum încolo, astfel de practici ar trebui să poată fi sancţionate contravenţional cu amenzi de până la 10.000 de lei. Condiţia este că femeia hărţuită pe strada să sune imediat la 112 şi să povestească ce a păţit, sau de faţă să fie un agent. Mai exact, să poată dovedi că a fost agresată.

Mihai Necolaiciuc. Arestarea Țarului de la CFR (Evz)

Mihai Necolaiciuc, „Țarul CFR”, este încarcerat de un an și opt luni la Penitenciarul Poarta Albă. Foarte revoltat, fostul director al CFR susține că pentru condamnarea sa la 8 ani de închisoare pentru abuz în serviciu nici nu trebuia să treacă pragul pușcăriei. După 35 de ani de activitate neîntreruptă în CFR, în ultimii 13 ani, viața lui Mihai Necolaiciuc a avut un parcurs demn de scenariul unui film de aventuri. De pe plajele luxoase ale Floridei, unde a fugit pentru a scăpa de arestare, sau din jungla din Venezuela, unde s-a ascuns o vreme, Necolaiciuc spune că pentru a-și apăra onoarea și numele s-a întors acasă pentru a-și dovedi „nevinovăția”, ajungând în pușcărie.

”Îmi spuneau că sunt prea bătrână, că trebuie să-mi caut o slujbă de antrenor” (Gsp)

Mihaela Buzărnescu a vorbit zece minute cu Courtney Nguyen despre primul trofeu al carierei, despre sezonul său plin de victorii, dar și despre problemele prin care a fost nevoită să treacă.

"Anul trecut, în această perioadă, știu că mă bucuram de lucrurile care mi se întâmplau, mă bucuram că pot să joc tenis. A fost o perioadă frumoasă, iar acele meciuri m-au ajutat să ating nivelul la care sunt acum", a spus românca pentru WTA Insider.

Jucătoarea din România a avut puterea să și glumească legat de numărul meciurilor pe care le-a susținut în acest sezon: "Realizez că am jucat cele mai multe partide din tot circuitul, că am evoluat 21 din 24 de săptămâni, poate WTA ar trebui să se gândească să-mi facă un trofeu pentru acest lucru.

E incredibil că am reușit să rămân fit și să joc atât. Mă simt bine și sunt sănătoasă. Poate a fost un miracol care a ajuns la mine, în sufletul meu și mi-a permis să-mi urmez pasiunea".