Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Românul din Belgia care vine la ”confruntarea cu impostorii României” (Adevărul)

jos_psd1.jpg

Image source: 
Facebook / Mihai George Ciobanu

Dragnea a smuls Legea Pensiilor din brațele Olguței Vasilescu (Adevărul); Preţul grâului este la vârful ultimilor cinci ani. Fermierii români îşi numără milioanele (Ziarul Financiar); Oglinda transformării economiei: Cerealele trimise peste graniţe, aproape 70% din exporturile româneşti de acum o sută de ani. Acum mai sunt 3%. Ce le-a luat locul? (ZF); Primăria șicanează firma de dezinsecție, pe banii noștri! Nu aprobă tratamentele, iar pe noi ne rup țânțarii! (Evenimentul Zilei)

Românul din Belgia care vine la ”confruntarea cu impostorii României” (Adevărul)

O familie de români care lucrează în Belgia va veni la protestele din 10 august cu o maşină cu numărul de înmatriculare 1 JOS PSD. Mihai George Ciobanu, proprietarul maşinii, a acordat un interviu pentru „Adevărul“.

La sfârşitul lunii iulie, la scurt timp după scandalul legat de românul care şi-a înmatriculat maşina în Suedia cu numerele M*IEPSD, Mihai Ciobanu, originar din Câmpulung Muscel a postat pe pagina sa de Facebook două imagini în care maşina sa, un Audi, este înmatriculată în Belgia cu numărul 1 JOS PSD. „Venim acasă, dragă Românie”, a scris acesta atunci pe reţeaua de socializare, mesajul său devenind viral în scrut timp. Mihai George Ciobanu va participa la protestul din 10 august alături de soţie şi copil. În Belgia, Italia, Spania, Germania, Anglia, Austria, Grecia, Franţa, România etc. „trupele” se pregătesc pentru confruntarea din 10 august cu impostorii şi jefuitorii României, hoţi, penali sau incompetenţi aflaţi la conducerea ţării. Peste tot în România oamenii competenţi şi cinstiţi sunt marginalizaţi şi eliminaţi din sistem şi aduse în plin plan, cu prioritate absolută, de SUS şi până JOS toate scursurile umane, „cocoşaţii” regimului politic, rude, prieteni şi alt gen de protejaţi, a căror valoare recunoscută, în bună parte, este supunerea totală, incompetenţa, lipsa de experienţă, hoţia sau condamnarea penală”.

Considerat de unii ca fiind evenimentul lunii august, bagatelizat de partea adversă ca eşecul anului, mitingul românilor din Diaspora a fost cu atenţie pregătit de ambele tabere. Românii de peste graniţe au luat cu asalt punctele de frontieră îmbarcaţi în maşini încolonate şi dotaţi cu steaguri şi tricouri inscripţionate corespunzător evenimentului. Pe cealaltă parte, autorităţile s-au intrecut în averizări la adresa manifestanţilor, jandarmii anunţând că scot pe străzi inclusiv cavaleria, unităţile cu canine şi dispozitivele de blocare a străzilor. Dragnea a smuls Legea Pensiilor din brațele Olguței Vasilescu – Adevărul

Liderul PSD, Liviu Dragnea, și-a asumat noua lege a pensiilor deși Ministerul Muncii, condus de Lia Olguța Vasilescu a elaborat proiectul. Motivul: Legea are un impact major pentru electoratul PSD. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, îşi dispută noua lege a pensiilor, deşi sunt colegi de partid, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Olguţa Vasilescu ar fi vrut ca ea să-şi asume public proiectul legislativ, în condiţiile în care Ministerul Muncii s-a ocupat de elaborarea legii. De partea cealalta, liderul PSD Liviu Dragnea a obligat-o pe Olguţa Vasilescu să trimită mai întâi proiectul la partid, ca apoi să fie depus în Parlament în numele partidului. Miza: legea pensiilor va avea un efect major pentru votanţii PSD, aşadar atât Dragnea, cât şi Olguţa Vasilescu vor să culeagă beneficiile electorale.  Surse din PSD susţin că Liviu Dragnea i-a smuls proiectul din braţe Olguţei Vasilescu, care s-a revoltat. Şi modul în care cei doi lideri PSD au comunicat pe subiectul legii pensiilor arată disensiunile din partid.  Liderul PSD se luptă din răsputeri să-şi refacă imaginea, în condiţiile în care modificările legislaţiei penale, care-i servesc în mod direct, l-au dus pe Dragnea la o cotă de încredere extrem de scăzută. 

 

Preţul grâului este la vârful ultimilor cinci ani. Fermierii români îşi numără milioanele (Ziarul Financiar)

Preţul grâului este cu 20% mai mare decât anul trecut din cauza condiţiilor meteo extreme din Europa. Cu o producţie de 10 milioane de tone în valoare de circa 2 mld. euro, România este pe locul 5 în UE. Fenomenele meteo extreme de anul acesta au dus preţul gâul la cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani, de 211 euro pe tonă, adică 0,9 lei pe kilogram, potrivit cotaţiilor bur­siere internaţionale. Europa de Vest s-a confruntat cu o secetă puternică, iar Europa Centrală şi de Est cu ploi. România este pe locul cinci în UE la producţia de grâu, cu circa 10 milioane de tone, adică o producţie în valoare de aproximativ 2 mld. euro. Dacă s-ar păstra producţia de anul trecut, creşterea de preţ ar aduce în buzunarele fermierilor un plus de 20%, adică 400 mil. euro. Agricultura României a avut în 2017 o contribuţie de 0,7% la creşterea economică de 6,9% a României, la jumătate faţă de contribuţia comerţului.

 

Oglinda transformării economiei: Cerealele trimise peste graniţe, aproape 70% din exporturile româneşti de acum o sută de ani. Acum mai sunt 3%. Ce le-a luat locul? (ZF)

Maşinile reprezintă cel mai de preţ bun pe care România l-a trimis peste graniţe anul trecut, cu o pondere de 16% din totalul exporturilor. În urmă cu o sută de ani însă, grâul era cel mai important produs de export al României, tranziţia de la cereale la maşini fiind poate cea mai importantă schimbare a economiei locale în ultimul secol. 67% din valoarea totală a măr­fu­ri­lor trimise de România peste graniţe acum 100 de ani venea din categoria cereale, la acel moment mai bine de 80% din populaţia României trăind la sat. O sută de ani mai târziu, economia României arată complet diferit. Cerealele nu mai reprezintă decât 3% din valoarea totală, în timp ce maşinile şi echipamentele de transport au ajuns la 46,4%, fiind cea mai importantă categorie de marfă trimisă de România peste graniţe. Strict maşinile au reprezentat 16% din valoarea exporturilor, Dacia, brand cu o tradiţie de 50 de ani, fiind cel mai mare exportator al României. Producţia de maşini este realizată de Dacia, la Mioveni, şi de Ford, la Craiova.

 

Primăria șicanează firma de dezinsecție, pe banii noștri! Nu aprobă tratamentele, iar pe noi ne rup țânțarii! (Evenimentul Zilei)

Mai că ne vine să plângem când vedem cu cât interes tratează Primăria Municipiului București (PMB) problema invaziei de țânțari. Au înființat și un număr special pentru ca populația să reclame zonele cu probleme, însă soluții vor da probabil în iarnă, când vor îngheța insectele. Asta, pentru că deși Gabriela Firea iese în public și spune că situația se va reglementa, directorii executivi din PMB nu aprobă societății Coral Impex, câștigătoare de licitație, să iasă să pulverizeze soluție. Bani sunt, contractul fiindu-i alocate 6 milioane de euro, dar cu cât se plătește mai puțin, cu atât se scapă mai ușor de firma neagreată, spun surse. În exclusivitate pentru EVZ, directorul Coral Impex ne-a făcut dezvăluiri uluitoare: „Sunt două tratamente aprobate de Primăria Capitalei, pe lună. Conform caietului de sarcini, care spune că se pot aplica minim două, dar cu suplimentarea lor în caz de suprapopulare sau pericole, numărul tratamentelor poate crește. Mai mult, există o metodologie oficială publicată de Cantacuzino care spune că în situații ca aceea cu care ne-am confruntat vara aceasta, sunt necesare minim șapte tratamente, deoarece suntem în perioada în care apar noi generații de țânțari, zilnic! Ca răspuns la o solicitare a EVZ, PMB spune că „au fost prevăzute 12 tratamente de dezinsecție - combatere țânțari, față de 6 tratamente/an câte s-au realizat în anii precedenți.

Revista presei românești din 10 august 2018
883