Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Este legal protocolul secret din 2016 dintre SRI şi Parchetul General, aşa cum pretind Lazăr şi Hellvig? (Gândul)

iohannis-hellvig.jpg

Este legal protocolul secret din 2016 dintre SRI şi Parchetul General, aşa cum pretind Lazăr şi Hellvig?
Sursa imaginii: 
gandul.info

Generalul francez Bertrand Cavallier: „Aş fi evacuat Piaţa Victoriei de la primele semne de agresivitate ale protestatarilor” (Evenimentul Zilei) - Pensionarii de lux, favorizaţi. Pensionarii de rând, uitaţi (Adevărul) - De ce are România preţuri la jumătate faţă de media UE: spre deosebire de occidentali, românii consumă produse mai ieftine (Ziarul Financiar)

Este legal protocolul secret din 2016 dintre SRI şi Parchetul General, aşa cum pretind Lazăr şi Hellvig? (Gândul)

 
Specialiştii în drept constituţional consultaţi de agenţia Mediafax susţin că protocoalele încheiate între SRI şi Parchetul General sunt ilegale. Paradoxul este că nimeni nu pare îndreptăţit să spună asta, pentru că procurorii, care ar trebui să înainteze unei instanţe cauza, sunt în conflict de interese.
Protocolul încheiat în 2016 între PG şi SRI a ajuns joi în faţa opiniei publice. O variantă nesecretă - care a fost publicată pe site-ul Ministerului Public şi una secretă - care a apărut, câteva ore mai târziu, pe Facebook-ul lui Darius Vâlcov. Ambele au fost semnate în aceeaşi zi, chiar înainte de alegerile din 2016. În timp ce protocolul public era strict tehnic, realizat în baza legii, cel secret era o continuare a protocolului din 2009.
Augustin Lazăr, procurorul şef al României a ieşit public să anunţe că protocolul cu numărul 09472 (cel secret), pe care l-a semnat în data de 8 decembrie 2016, este unul perfect legal şi a fost necesar pentru sesizarea parchetului cu privire la infracţiunile constatate de S.R.I. şi comunicarea de informaţii în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind securitatea naţională, ale Legii nr. 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea S.R.I. şi ale Codului de procedură penală.
Apoi a venit şi rândul lui Eduard Hellvig, directorul Serviciului Român de Informaţii, să anunţe că protocolul înregistrat la SRI cu nr. 03656 şi pe care l-a semnat în data de 7 decembrie 2016, este legal.

 

A pregătit Jandarmeria Română pentru integrarea în Europa. Generalul francez Bertrand Cavallier: „Aş fi evacuat Piaţa Victoriei de la primele semne de agresivitate ale protestatarilor” (Evenimentul Zilei)

 
În perioada 2003 - 2007 a făcut naveta între Paris şi Bucureşti având misiunea de a pregăti Jandarmeria Română pentru integrarea în Uniunea Europeană. După pensionare, generalul Bertrand Cavallier (61 de ani) a devenit expert al Comisiei Europene pe probleme de ordine şi siguranţă publică. În această calitate, la finalul săptămânii trecute a fost chemat în faţa Comisiei parlamentare care anchetează intervenţia jandarmilor din data de 10 august. Numai că după ce urmărit înregistrările cu modul de operare al Jandarmeriei, generalul francez a ajuns la concluzia că intervenţia a fost una corectă, oportună şi coerentă. Ba mai mult, spune că nu înţelege gravitatea faptelor pe care a fost chemat să le analizeze şi cui foloseşte de fapt această sugestie de vinovăţie către Jandarmerie.
Generalul francez atrage atenţia că politicienii şi formatorii de opinie ar trebui să fie mult mai responsabili când lansează mesaje publice legate de manifestaţii. Cât despre jandarmii care au lovit oameni paşnici, Cavallier spune că ar trebuit procedat la fel în ca în Franţa, unde sunt aduşi în faţa justiţiei. Vestea proastă pe care ne-o dă este că în România trăim în plin proces de producere a unor mutaţii sociale, care vor avea ca efect creşterea în agresivitate a protestatarilor din cauza unui individualism exagerat care se manifestă în Europa şi care provoacă o atitudine de contestare a autorităţii statului.

 

Pensionarii de lux, favorizaţi. Pensionarii de rând, uitaţi (Adevărul)

 
Dezbinarea socială între pensionarii de lux şi pensionarii de rând va fi continuată şi prin noua lege a pensiilor, despre care ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu a spus că va repara numeroase nedreptăţi create de actuala legislaţie. Legea ar trebui să se aplice începând cu septembrie 2021, dacă va fi aprobată de Guvern şi va trece de Parlament şi preşedinte. Astfel, dacă pensionarii de rând vor fi obligaţi, ca şi până acum, să opteze pentru o singură categorie de pensie, legea nouă le va permite în continuare favorizaţilor, precum senatori, deputaţi sau militari, să beneficieze şi de pensia publică şi de cea specială, cumulate.
 

De ce are România preţuri la jumătate faţă de media UE: spre deosebire de occidentali, românii consumă produse mai ieftine (Ziarul Financiar)

 
Cu un nivel de aproape ju­mătate din media UE, pre­­ţurile din România (ra­portate la paritatea pu­te­rii de cumpărare) sunt aproa­pe cele mai mici din UE, după cele din Bul­garia, unde acestea sunt la 44% din media UE.
 
Revista presei românești - 27 august 2018