Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fraza cheie din scrisoarea avocatului Rudolph Giuliani: amnistia pentru marii corupți (g4media.ro)

dan-tapalaga.jpg

Jurnalistul Dan Tapalagă
Sursa imaginii: 
g4media.ro

Justiția, decapitată pas cu pas. Augustin Lazăr, pe urmele Codruței Kovesi (Adevărul) - De unde vin cele 11 mld. euro care se cheltuie pe sănătate în România (Ziarul Financiar) - US Closed (Gazeta Sporturilor)

Fraza cheie din scrisoarea avocatului Rudolph Giuliani: amnistia pentru marii corupți (g4media.ro)

”O amnistie ar trebui dată celor care au fost acuzaţi şi condamnaţi ca urmare a exceselor DNA făcute de la implementarea protocoalelor secrete, inclusiv mai multor oameni inocenţi care au fost trimişi la închisoare”. Asta e tot. Pentru fraza asta simplă s-au cheltuit niște bani frumoși cu un avocat de pe lângă Trump, care să-și pună semnătura pe o scrisoare concepută parcă de Puiu Popoviciu, Dan Adamescu și Liviu Dragnea la un loc, scrie Dan Tăpălagă.
„Au găsit un vehicul perfect pentru a vinde discursul borfașilor sub aparența că este însușit de administrația Trump: avocatul președintelui SUA, Rudolph Giuliani, fost procuror care a curățat New Yorkul de marile familii mafiote, fost primar cu imagine de erou după atentatele teroriste din 9/11.
Sunt convins că liderii PSD discută între ei că acum este cel mai bun moment să acționeze cu un eventual OUG pe amnistie și grațiere. Dacă nu acum, atunci când? Liviu Dragnea chiar lasă să se înțeleagă asta, în comentariul său de pe Facebook pe marginea scrisorii, chiar dacă nu se referă în clar la amnistia cerută de ”avocatul lui Trump”:
”O parte din problemele semnalate de domnul Giuliani își vor găsi rezolvarea în noile legi ale Justiției. Altele urmează să fie soluționate prin pârghii legale și constituționale. Este interesantă propunerea domnului Giuliani de constituire a unei comisii de judecători internaționali care să analizeze și să se pronunțe cu privire la impactului protocoalelor secrete asupra sistemul de justiție”, scrie Dragnea pe Facebook.
De notat că ideea unei comisii de judecători internaționali nu este nouă și a fost împinsă prima dată în spațiul public de alt fugar celebru, Dan Adamescu, prin Louis Freeh, fostul șef al biroului FBI. Într-un interviu pentru Forbes, Freeh propunea exact ce solicită Giuliani în scrisoarea lui: ”Formarea unei comisii independente din care să facă parte judecători de renume internaţional şi experţi judiciari care să investigheze protocoalele secrete””...
Continuarea pe g4media.ro.

Justiția, decapitată pas cu pas. Augustin Lazăr, pe urmele Codruței Kovesi (Adevărul)

„Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declanșat procedurile de demitere a procurorului general al României Augustin Lazăr. Tactica este identică cu cea folosită în cazul Laurei Codruța Kovesi. Se începe cu o evaluare a activității, se face un raport care va fi de fapt un rechizitoriu la adresa procurorului general al României, iar apoi se va solicita demiterea acestuia. În acest timp, televiziunile aservite puterii îl vor toca zilnic pe Augustin Lazăr și vor scoate la iveală tot felul de nereguli din activitatea acestuia. Vom avea parte de tot spectacolul oferit cu ocazia demiterii Codruței Kovesi. Cu o diferență: acum totul este mult mai ușor deoarece prin decizia CCR din luna mai, referitoare la demiterea procurorului șef al DNA, președintele Iohanis va fi obligat să semneze decretul de revocare la solicitarea ministrului justiției. 
Profit de ocazie și îi transmit domnului Iohannis, după un mandat de luptă în apărarea democrației, cu rezultate extrem de vizibile, că tactica pas cu pasA funcționat. Din păcate pentru ei...”, comentează în editorial Daniel Gorgonaru.

De unde vin cele 11 mld. euro care se cheltuie pe sănătate în România (Ziarul Financiar)

În sistemul romanesc de sănătate au intrat aproape 11 miliarde € în 2017, bani care au venit din bugetul casei Națională de Asigurări de Sănătate, bugetul Ministerului Sănătății, afacerile operatorilor privați și cei cheltuiți pentru medicamentele fără rețetă, arată calculele ZFR făcute pe baza datelor publice și a celor oferite de compania de cercetare de piață Cegedim.
Datele publice arată că CNAS a cheltuit cu 900 de milioane de lei mai mult față decât a încasat în primele patru luni ale anului  2018. Cei mai mulți bani au mers către spitale, servicii medicale în ambulatoriu și salariile medicilor.
Deși bugetul CNAS crește de la an la an pacienții să plâng în continuare de faptul că nu au acces rapid la servicii medicale decontate și trebuie să aștepte chiar și o lună pentru analize gratuite pentru că plafoanele se termină în primele zile ale lunii.

US Closed (Gazeta Sporturilor)

Simona Halep a dezamăgit în ultimul turneu de Mare Șlem al anului, părăsind US Open din primul tur, masacrată de estona Kaia Kanepi, 33 de ani: 2-6, 4-6.
Simona este prima favorită principală din istoria Open care pierde în această fază la turneul american.