Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ne distrugem statul cu ocazia Centenarului? (Adevărul)

ion-m-ionita_6.jpg

Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Sursa imaginii: 
site-ul ziarului Adevărul

Captivi în coaliție! Ce îi reproșează Tăriceanu lui Dragnea (Evenimentul Zilei) - Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, numărul de salariaţi îl va egala pe cel al pensionarilor (Ziarul Financiar) - Pelerinaj la templu (Gazeta Sporturilor)

Ne distrugem statul cu ocazia Centenarului? (Adevărul)

 
"Festivităţile legate de sărbătorirea Centenarului Marii Uniri ar putea marca şi sfârşitul statului pe care generaţia de acum o sută de ani l-a creat cu sacrificiu, curaj şi inteligenţă. Instituţiile şi funcţionarea statului sunt pe cale să se prăbuşească sub loviturile unei „elite“ conducătoare minate de corupţie, incompetenţă şi lăcomie fără margini.
Ce a devenit statul pentru această „elită“? O sursă inepuizabilă de unde îşi extrage averea. O proprietate pe persoană fizică. Un spaţiu în care cei care deţin puterea fac legea, astfel încât să dobândească pentru totdeauna impunitate pentru exploatarea sălbatică a banilor publici. Corupţie a mai fost în România şi încă la niveluri înalte. Ceea ce este nou, este promovarea prin program politic a incompetenţei în poziţiile cheie de decizie...
Un exemplu. Pesta porcină africană. După ce a devenit clar că flagelul care riscă să lase România fără carne de porc nu poate fi combătut de instituţiile abilitate, ministrul Agriculturii declară că nu avem specialişti! Evident că nu avem într-o administraţie dominată de analfabeţi! În loc să se restrângă zonele afectate de pesta porcină africană, în urma măsurilor luate, numărul focarelor se dublează de la o lună la alta. Când specia porc va dispărea din România, cine îşi va suma responsabilitatea? Nimeni.   
Epurarea pe care PSD o duce în Justiţie va afecta, în cele din urmă, securitatea socială. După securitatea alimentară, coeziunea socială va fi distrusă în România.
Ce va mai însemna statul pentru cetăţenii care plătesc impozite şi taxe?", se întreabă în editorial jurnalistul Ion M. Ioniță.
 

Captivi în coaliție! Ce îi reproșează Tăriceanu lui Dragnea (Evenimentul Zilei)

 
Călin Popescu-Tăriceanu și apropiații săi din conducerea ALDE au analizat îndelung, ieri, în spatele ușilor închise, divergențele cu Liviu Dragnea și PSD, în condițiile în care șeful social-democraților depune eforturi însumate, zilele acestea, pentru a obține acceptul senatorului atât pentru declanșarea procedurii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis, cât și în vederea adoptării unei OUG privind amnistia și grațierea, mai cu seamă în contextul facilitat de scrisoarea lui Rudolph Giuliani. Toate aceste aspecte au fost dezbătute în forurile de conducere ale ALDE.
Potrivit surselor „Evenimentului zilei”, Tăriceanu negociază la sânge și tărăgănează luarea unei decizii finale, în timp ce Dragnea – aflat într-o cursă contracronometru cu dosarul angajărilor fictive – încearcă să-l ralieze demersurilor sale oferindu-i noi ministere și agenții într-un guvern remaniat la toamnă, despre a cărui nouă componență nu a discutat nici măcar în propriul partid.
Sursele citate susțin că marea supărare a lui Tăriceanu e cauzată de convingerea că, indiferent de momelile etalate în prezent, Dragnea nu-i poate garanta statutul de unic prezidențiabil al PSD-ALDE. De asemenea, nemulțumirile de la vârful ALDE sunt într-o continuă creștere, pe fundalul cascadelor de gafe și scandaluri cauzate de aliații social-democrați. Printre partizanii „jocului dur” în negocierile cu PSD se numără europarlamentarul Norica Nicolai și deputatul Andrei Gerea. Și Varujan Vosganian este deranjat de multe dintre politicile economice pe care PSD le impune la nivel guvernamental în lipsa oricăror consultări la vârful coaliției. Cei mai mulți lideri ALDE sunt nemulțumiți de presiunile permanente exercitate de Liviu Dragnea în vederea acceptării demersului de suspendare a președintelui Klaus Iohannis.
 

Se mai întâmplă şi minuni: Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, numărul de salariaţi îl va egala pe cel al pensionarilor. Problema este că la 10 salariaţi în Bucureşti sunt 5 pensionari, iar în Teleorman la 10 salariaţi sunt 16 pensionari (Ziarul Financiar)

 
Numărul de salariaţi a ajuns la 4,94 miliioane de persoane în luna iunie a acestui an, după ce angajatorii au făcut aproape 90.000 de noi angajări în primul semestru din 2018. Dacă ritmul de creştere a efectivului de salariaţi, care a început din 2012 încoace, se va menţine şi în a doua jumătate a anului, România va ajunge, pentru prima dată în ultimele două decenii, la un raport egal între numărul de salariaţi şi cel al pensionarilor – de 5 milioane de persoane.
 

Pelerinaj la templu (Gazeta Sporturilor)

 
Ghencea îți trăiește ultimele clipe. Ieri, gloriile Stelei, în frunte cu Lăcătuș și Iordănescu, și-au luat la revedere de la stadion, în timp ce copiii de la club s-au jucat în iarbă.
Lucrările de demolare au început deja, iar sâmbătă fanii sunt așteptați să își facă poze, să își ia rămas bun și câte o amintire de pe arena care a găzduit meciuri istorice ale Stelei și ale naționalei.