Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


PSD-iştii încep oficial războiul între ei (Adevărul)

sigla_psd.png

Social-democrații și-au schimbat garderoba ca să scape de eticheta de „comuniști” pusă de adversarii politici, scrie astăzi Evenimentul Zilei.
Sursa imaginii: 
Site-ul Partidului Social Democrat

Cum a devenit Alba Iulia cel mai mare „laborator“ de testare pentru soluţii de smart city din România (Ziarul Financiar) - Demonul fără chip - 70 de ani de la nașterea Securității (România Liberă)

PSD-iştii încep oficial războiul între ei. Cel mai votat lider al partidului îl acuză pe Dragnea că face poliţie politică (Adevărul)

PSD stă pe un butoi cu pulbere după ce Gabriela Firea a cerut demisia ministrului Carmen Dan şi a vorbit de  relaţia tensionată cu Liviu Dragnea. Ultimul lider PSD care s-a luat de Dan a sfârşit prin a-şi da demisia din funcţia de premier, însă de această dată Firea pare să aibă în spatele său mai mulţi oameni cu greutate din partid.
„Adevărul“ a stat de vorbă cu mai mulţi specialişti despre impactul pe care l-ar putea avea în PSD şi la nivel guvernamental revolta Gabrielei Firea, în cazul în care în spatele ei şi-ar asuma să fie şi alţi lideri grei din partid şi să forţeze schimbarea Executivului cu unul care să facă faţă provocării preluării preşedinţiei Consiliului UE.  „Gabriela Firea e cel mai popular social-democrat, după cum arată sondajele, însă nu ştiu dacă o va ajuta acest lucru. La nivel de partid, pentru mulţi e o nou-venită, iar profilul ei e mai degrabă mediatic. Cred că are capacitatea de a atrage oameni şi rămâne de văzut ce talente diplomatice are. Totuşi, acum trebuie să aşteptăm să vedem ce se întâmplă în PSD. Firea decide dacă tensiunile vor deveni incendiu sau dacă rămân doar scântei“, a declarat sociologul Barbu Mateescu pentru „Adevărul“. La rândul său, şi politologul George  Jiglău consideră că e destul de greu ca  Firea să o poată înlătura pe Carmen Dan şi să-i creeze mari probleme lui Dragnea.  „E greu, deşi sunt unele filiale care ar putea să-i fie alături. Spre deosebire de  Andronescu, Firea are mai mulţi oameni care ar putea să vină în spatele ei şi să ceară o schimbare la vârf. Acum, nu ştiu dacă e şi de bine. Pentru că se merge din rău în şi mai rău. Când era Ponta, spuneam că nu se poate mai rău, şi au venit ceilalţi, cum e şi acum doamna Dăncilă. Dacă vine Firea la putere în PSD apar deodată şi oamenii competenţi? Nu ştiu dacă un alt guvern PSD ar arăta mai bine în vederea preluării preşedinţiei Consiliului UE“, a precizat Jiglău pentru „Adevărul“.

Cum a devenit Alba Iulia cel mai mare „laborator“ de testare pentru soluţii de smart city din România (Ziarul Financiar)

De la giganţi globali până la companii antreprenoriale locale, toate se bat pentru a implementa în Alba Iulia soluţii de smart city, acesta fiind cel mai mare laborator, la dimensiuni reale, de testare a unor idei care ar putea deveni proiecte naţionale. 
Ce a contat? Primăria a pus pur şi simplu pe masă datele oraşului, iar investitorii au venit.
Astfel, în timp ce în Bucureşti plouă în autobuze, în Alba Iulia parcările ilegale sunt depistate prin senzori, iar fluxurile de pasageri şi maşini ar putea fi monitorizate în timp real astfel încât să fie identificate cele mai bune soluţii pentru decongestionarea traficului.
Soluţiile smart din zona de energie sunt şi ele testate, astfel că acum o creşă din Alba Iulia se alimentează cu apă caldă, doar prin intermediul unui sistem solar termodinamic, livrat de Delphi Electric, noutatea fiind că poate produce apă caldă în mod continuu, chiar şi pe timpul nopţii.

Demonul fără chip - 70 de ani de la nașterea Securității (România Liberă)

Acum, la 70 de ani de la nașterea Securității, nu putem constata decât că Securitatea a rămas același demon fără chip. Cunoaștem încă prea puține din faptele și identitățile foștilor securiști, perpetuate de un sistem care s-a născut în urma loviturii de stat date Revoluției în după-amiaza zilei de 22 decembrie 1989 și care nu se putea instaura fără ei, fără infiltrarea lor și a armatei de 400.000 de informatori înregistrați în scriptele Securității în tot ceea ce era socotit un pericol pentru democrația originală instaurată în România, La fel ca în 1945, după indicațiile Moscovei. Ceea ce România liberă vrea să arate prin acest  serial, semnat de istoricul Marius Oprea, este ce a fost și ce a făcut securitatea în anii comunismului. Și de ce multor români le este încă frică de ea.

 
Revista presei românești - 3 septembrie 2018