Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce mai poate opri tăvălugul Dragnea? (Revista 22)

andrei-cornea.jpg

Filozoful Andrei Cornea
Sursa imaginii: 
Revista 22

Rectificarea bugetară: veniturile se majorează cu 8,8 mld. lei, iar cheltuielile cresc cu 9,9 mld. Lei (Ziarul Financiar) - Împuşcarea lui Moş Martin, o afacere de 180 de milioane de euro (Evenimentul Zilei)

Rectificarea bugetară: veniturile se majorează cu 8,8 mld. lei, iar cheltuielile cresc cu 9,9 mld. Lei (Ziarul Financiar)

 
Preşedintele Klaus Iohannis a cerut guvernului să vină cu un nou proiect de rectificare după ce a acuzat ceea ce a numit „tă­ieri inexplicabile“ de fonduri de la instituţiile din zona securităţii naţio­nale. SRI pierde, de pildă, la rectificare, 110 mi­lioane de lei, însemnând 4,7% din bugetul de 2,3 miliarde de lei al instituţiei.
Ministrul finanţelor susţine însă că orice întârziere a rectificării va avea efecte nega­tive asupra asigurării salariilor, a investiţiilor şi a compensaţiilor asigurate pentru fer­mierii afectaţi de pesta porcină: „Guvernul are obligaţia de a cere şi nu de a aştepta un aviz din partea CSAT“.
În proiectul de rectificare, veniturile bu­getului general consolidat  sunt estimate că vor fi în 2018 cu 8,8 miliarde de lei mai mari decât în programul iniţial (287,5 mld. lei), în vreme ce cheltuielile vor fi cu 9,9 mi­liarde de lei mai mari (314,5 mld. lei, în va­rianta iniţ­i­ală de buget), potrivit unei va­riante de rectificare bugetară publicată pe site-ul Ministerului de Finanţe.  Deficitul bugetar ar urma să crească cu 1,8 miliarde de lei faţă de ţinta iniţială de 27 mld. lei, rămâ­nând însă la sub 3% din PIB, ca urmare a reeva­luării Pro­dusului Intern Brut.
 

Liviu Dragnea, ”lapte şi miere” în şedinţe, cu totul altul în subterane. Gabriela Firea îi sugerează preşedintelui PSD retragerea (Gândul)

 
Liviu Dragnea este numai ”lapte şi miere” în şedinţele de partid, dar cu totul altul în întâlnirile subterane cu doar câţiva apropiaţi, acuză Gabriela Firea, într-un interviu pentru postul public de televiziune. Primarul general al Capitalei dezvăluie că ascensiunea sa politică l-a deranjat pe liderul social-democrat încă din primele zile de mandat şi sugerează că retragerea acestuia din fruntea partidului ar fi benefică.
Primarul general al Capitalei susţine că a încercat şi s-a străduit să menţină parteneriatul politic cu Liviu Dragnea.
În fine, Gabriela Firea a explicat că nu a mers la nunta fiului lui Liviu Dragnea pentru că ar fi însemnat să îi fie ruşine de ea, că nu o putea face de dragul aparenţelor, iar decizia a fost luată în familie.

 

Ce mai poate opri tăvălugul Dragnea? (Revista 22)

 
"Ieșirea „în decor“ a României, afundarea tot mai gravă în haos politic, juridic și constituțional cer și un răspuns extern pe măsură", consideră filozoful Andrei Cornea.
'Îl mai poate opri ceva pe Dragnea de a face ce vrea în România? Da, Uniunea Europeană, dacă, prin intermediul Comisiei, acționează rapid și decisiv. Și fără întârziere. O spun fără nicio bucurie, dar trebuie s-o spun: sunt necesare măsuri de pedepsire politică, diplomatică și, probabil, și economică a României. Sau mai pe scurt: sancțiuni. Ele sunt posibile în baza MCV-ului și, pentru început, trebuie să lovească suficient de dur atât în prestigiul PSD-ului, cât și în cel al guvernului, urmărind să stopeze cel puțin OUG preconizată de Dragnea și destituirea procurorului general, pregătită de Tudorel Toader, chiar în momentul când ancheta privind evenimentele din 10 august e în plină desfășurare. Pentru UE ar fi un mod de a-și respecta propriile valori și de a arăta că, fie și într-o perioadă complicată pe plan internațional, ideea de a permite ca un guvern din UE să recurgă la violență nejustificată pentru a bloca proteste legitime este inacceptabilă, așa cum inacceptabilă este încercarea de a „rezolva“ răspunderile penale prin intimidarea procurorilor." Comentariul integral în Revista 22.
 

Adevărata miză a ştirilor despre agresivitatea în creştere a urşilor. Împuşcarea lui Moş Martin, o afacere de 180 de milioane de euro (Evenimentul Zilei)

 
În ultimele săptămâni s-au înmulţit ştirile cu incidentele provocate de urşi. De la animale care intră în oraşe până la cele care atacă oameni în zonele turistice, urşii par că sunt omniprezenţi. Au devenit într-adevăr o problemă sau în spatele acestor ştiri se află alte interese? Este întrebarea logică pe care ne-am pus-o. Din discuţiile cu specialişti am aflat că urşii nu au devenit peste noapte mai agresivi şi că, în unele situaţii, chiar oamenii sunt cei care îi ademenesc în zonele locuite. Dar cea mai importantă informaţie pe care am primit-o constă în diferenţa numărului de urşi estimaţi în România. În timp ce ONG-urile care susţin protejarea lor estimează populaţia acestor animale la 6.800 de exemplare, vânătorii spun că este vorba de aproape 12.000 de mamifere. Diferenţa între cele două tabere apare şi la posibilele soluţii oferite: în timp ce ONG-urile susţin că specia trebuie protejată, vânătorii afirmă că o mare parte din populaţia de urşi ar trebui împuşcată. Care este miza? Pentru a împuşca un urs în România se plătesc între 8.000 şi 35.000 de euro. Numai dacă am accepta că trebuie sacrificaţi 5.200 de urşi, diferenţa dintre estimarea vânătorilor şi cea a ONG-urilor, s-ar ajunge la o afacere care începe de la 40 de milioane de euro şi care poate ajunge la 180 de milioane de euro. O miză serioasă, care justifică propagarea cu insistenţă a ştirilor cu urşi scăpaţi de sub control.
 
 
 
Revista presei românești din 5 septembrie 2018