Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O lună de război pentru 5 % din bugetul SRI (România liberă)

iohannis_dupa_csat.jpg

Klaus Iohannis continuă să blocheze numirea noilor miniștri la Transporturi și Dezvoltare
Sursa imaginii: 
presidency.ro

Firea a început să strângă aliaţi pentru războiul cu Dragnea. Care e bilanţul răzvrătiţilor (Adevărul) - #roMânia Copiii nimănui. Depresia de acasă şi efectele negative ale exodului (Gândul) - O lege făcută degeaba, care în loc să ocrotească bolnavii, zăpăcește instituțiile statului (Evenimentul Zilei) - Contra lansează <<New Romania>> (Gazeta Sporturilor)

O lună de război pentru 5 % din bugetul SRI (România liberă)

 
Guvernul a adoptat ieri rectificarea bugetară, fără a mai aștepta avizul CSAT. Executivul susține că este obligat să solicite avizul, nu să le aștepte. Rectificarea bugetară vizează în principal tăieri ale bugetelor servicilor secrete, SRI urmând să piardă suma cea mai mare - 113 milioane RON . În acest fel, SRI, care are un buget de 2,3 miliarde  de lei, va pierde 5% din bani. Raportat în euro, SRI are unul dintre cele mai mari bugete, comparativ cu alte noțiuni NATO.
Timp de o lună, proiectul a fost blocat, președintele Klaus Iohanis opunându-se scăderii bugetelor servicilor secrete.
Marți, CSAT nu a dat niciun aviz proiectului de rectificare bugetară, iar președinte o invitase pe Viorica Dăncilă la o nouă rundă de negocieri pentru astăzi. Iohanis a solicitat Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, să sesizeze CCR pentru a verifica în ce măsură ordonanța de urgență de rectificare a bugetului este constituțională.

 

Firea a început să strângă aliaţi pentru războiul cu Dragnea. Care e bilanţul răzvrătiţilor (Adevărul)

 
Pe zi ce trece, atacurile Gabrielei Firea la adresa lui Liviu Dragnea devin tot mai vehemente. „Mi se aduce acuzaţia că am fost confiscată de «statul paralel». Eu mă luptam cu Băsescu, când unii tăiau porci cu statul paralel“, a spus primarul Capitalei într-o conferinţă de presă, aluzie la faptul că liderul PSD participa la chermezele SRI, iar acum critică vehement serviciile secrete. Cu o seară înainte, întrebată, la TVR, dacă Dragnea ar trebui să demisioneze de la şefia PSD, Gabriela Firea a spus: „Cred că o retragere ar fi benefică pentru partid şi pentru ţară“.
Uşor-uşor se înmulţesc vocile din PSD care-i cer lui Liviu Dragnea să facă un pas în spate, după ce tonul a fost dat de primarul Capitalei.
Până acum, 2 parlamentari de Botoșani și 3 din organizaţia Ilfov, controlată de primarul Capitalei,  i-au cerut demisia lui Liviu Dragnea din fruntea PSD. E vorba despre Mihaela Huncă, Răzvan Rotaru, Corina Bogdan, Emanuel Botnariu şi Cătălin Zamfira.
 

#roMânia Copiii nimănui. Depresia de acasă şi efectele negative ale exodului (Gândul)

 
O generaţie pleacă şi reuşeşte cu greu să se adapteze, acolo unde reuşeşte, în timp ce o alta - copiii rămaşi acasă - îşi găseşte cu greu calea în lipsa reperelor. Statisticile vorbesc chiar de o tentativă de suicid pe săptămână cauzată de abandon, în timp ce psihologii se lovesc de cazuri cutremurătoare, în care formele de protest merg până la refuzul de a mai vorbi. Şi asta pentru că cei mici nu au mai avut cui să spună “mama” şi “tata”.
În Timiş, datele oficiale, furnizate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), arată că în primul trimestru din acest an, existau 2.094 de copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate.
Dintre aceşti copii, 270 au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, iar cei  mai mulţi au fost lăsaţi în grija rudelor. Niciunul nu este major.
Autorităţile spun însă că cifrele nu sunt reale şi pentru că care nu toţi părinţii care pleacă peste hotare anunţă autorităţile, aşa cum prevede legea.

 

O lege făcută degeaba, care în loc să ocrotească bolnavii, zăpăcește instituțiile statului (Evenimentul Zilei)

 
În luna februarie, Parlamentul României a adoptat o lege prin care proprietarii care nu-şi curăţă terenurile de ambrozie, plantă puternic alergenă, pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 750 şi 5.000 de lei, pentru persoanele fizice şi între 5.000 şi 20.000 de lei, pentru persoanele juridice. Spaima a trecut repede pentru cei pasibili de sancțiune deoartece normele de aplicare nu au fost avizate. Ambrozia câștigă la finalul sezonului cald, chinuind mii de copii, adulți și bătrâni. Simptomele sunt supărătoare și de lungă durată, fi ind ușor de confundat cu o răceală „care nu mai trece”. 

 

Contra lansează <<New Romania>> (Gazeta Sporturilor)

 
Tricolorii pornesc mâine la drum în Liga Națiunilor cu o echip schimbată din temelii.
Doar 4 titulari din ultimul meci al campaniei de calificare la Mondial se vor afla pe teren împotriva Muntenegrului: Tătărușanu, Chiricheș, Stanciu și Budescu.
România – Muntenegru, mâine, ora 21.45, în direct la ProTv.