Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Încă o umilire-avertisment pentru România: Viorica Dăncilă, convocată la audieri la Parlamentul European (Adevărul)

unteanu_0.jpg

Jurnalistul Cristian Unteanu este corespondentul ziarului Adevărul La Bruxelles
Sursa imaginii: 
adevarul.ro

Legea gazelor ar putea rupe înțelegerile dintre Dragnea și Tăriceanu (Evenimentul Zilei) - Băncile finanţează jumătate din datoria publică internă de 48 mld. euro, fondurile de pensii private 20%, iar străinii 17% (Ziarul Financiar) - Cuceriți Balcanii! (Gazeta Sporturilor)

Încă o umilire-avertisment pentru România: Viorica Dăncilă, convocată la audieri la Parlamentul European (Adevărul)

 
„A fost mai întâi mesajul transmis de Kirchbaum, Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestaertiza, indignat de comportamentul politicienilor PSD Vâlcov şi Pop că au fost încălcate linii roşii şi, în actuala situaţie, România şi-a ratat deja Preşedinţia Consiliului şi, în aceste condiţii, nu poate spera la ridicarea MCV. A urmat comisarul european Ottinger care aşeza ţara noastră în rândul statelor euro-sceptice care pun în pericol proiectul european. Iar acum, Conferinţa Preşedinţilor din Parlamentul European a decis, în urma unei cereri a grupului Verzilor, s-o convoace de doamna Dăncilă să dea explicaţii pentru evenimentele din 10 august. Totul se va petrece în cadrul unei audieri speciale ce va fi organizată la Strasbourg în prima săptămână a lunii viitoare. Interesant este că decizia a fost luată în unanimitate. 
Ce va urma? Evident, un alt moment penibil, aşa cum aţi mai putut vedea de mai multe ori în decursul ultimilor ani. PSD-ul şi ALDE îşi vor mobiliza europarlamentarii să se certe cu restul lumii şi cred că nu veţi dori să le rataţi prestaţia spectaculoasă, poate condusă şi de data asta doamna Grapini. Asta e previzibil că se va întâmpla, circul e asigurat. Dar ceva, îmi spun unele surse, nu va fi ca în trecut: nu va mai fi o sală pe trei sferturi goală şi unde să se audă doar certurile între români, obişnuiţi cu tonul şi invectivele din Parlamentul României. Sigur că va fi interesant să-i auzim, acum că sunt perfect motivaţi să dea din ei tot ce pot, altfel chiar nu vor avea nici o şansă să-i pună domnii Dragnea şi Tăriceanu pe următoarea listă de sinecuri de la Bruxelles. Dar în sală s-ar putea să vină mulţi parlamentari europeni care acum să-şi înceapă bătălia pe „cazul România“, enormă ocazie de exercitare a retoricii dure şi indignate faţă de evenimente care contravin moralei europene. Este posibil să se voteze şi o comisie de anchetă pentru a vedea ce s-a întâmplat pe 10 august şi dacă au fost respectate cu rigurozitate procedurile standard de intervenţie şi nu au fost încălcate în niciun fel drepturile omului. 
Să o auzim pe doamna prim-ministru, va fi o plăcere şi un eveniment pe deplin instructiv”, scrie Cristian Unteanu, corespondentul la Bruxelles al ziarului Adevărul.
 

Ce planuri are Adina Florea, propusă pentru șefia DNA (România Liberă)

 
Adina Florea, de la Parchetul Constanța, este propunerea ministrului Justiției, Tudorel Toader, pentru șefia DNA. Pentru a ocupa postul, Florea are nevoie de semnătura președintelui Klaus Iohannis. proiectul managerial al Adinei Florea este detaliat în ziar.
 

Legea gazelor ar putea rupe înțelegerile dintre Dragnea și Tăriceanu (Evenimentul Zilei)

 
Ședința coaliției de guvernare, de joi, a fost precedată de întâlniri la vârf între liderii celor două formațiuni, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Nici nu s-a pus în discuție tema candidatului la președinție deoarece subiectul fi erbinte al acestei perioade este altul: exploatarea gazelor din Marea Neagră. Unul dintre concesionari, compania Exxon, le face, prin Bruxelles, guvernanților de la București agenda.
Joi dimineața, președintele PSD, Liviu Dragnea, s-a întâlnit cu președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, care a venit însoțit de ministrul Energiei, Anton Anton. A fost finalizată Strategia Energetică pe 2030-2050, urma să fie discutată în Coaliție și apoi publicată pentru dezbatere publică. La fața locului, s-a schimbat totul. Reprezentanții Companiei Exxon urmau să ajungă la Reprezentanța României la Bruxelles. Aceștia au sunat la minister să ceară informații legate de legea gazelor off-shore, trimisă de președintele Klaus Iohannis spre reexaminare.
Potrivit surselor Evenimentului Zilei, relația dintre Dragnea și Tăriceanu devine tot mai tensionată, dar din cauze economice și pe motive de fair-play față de investitori. Dragnea nu cedează.
 

Cine controlează împrumuturile luate de România. Băncile finanţează jumătate din datoria publică internă de 48 mld. euro, fondurile de pensii private 20%, iar străinii 17% (Ziarul Financiar)

 
România înregistrează una dintre cele mai ridicate ponderi ale expunerii băncilor faţă de sectorul guverna­mental. 
Băncile deţin aproape jumătate din datoria publică internă, în timp ce fondurile de pensii private au aproxi­mativ o cin­cime, conform datelor Ministe­rului Finanţelor.
Participaţia populaţiei la finanţarea statului este de aproximativ 1%.
Datoria publică - internă şi externă - era la sfârşitul primului semestru de circa 370 mld. lei (80 mld. euro), repre­zentând 39,5% din PIB. Datoria publică internă este circa 48 mld. Euro.
 

Cuceriți Balcanii! (Gazeta Sporturilor)

 
Tricolorii lui Contra debutează azi în noua Ligă a Națiunilor și întâlnesc în 4 zile două ex-iugoslave: Muntenegru și Serbia.
În ultimul deceniu avem un singur succes din 9 meciuri cu echipele din Balcani. Oaspeții vin decimați: 6 jucători importanți sunt accidentați.
Gazeta explică în detaliu ce înseamnă noua competiție și cât de mult contează aceasta în calificările Euro 2020.
 
Revista presei românești - 7 septembrie 2018