Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noul an școlar, fără siguranță, manuale și bani (România Liberă)

scoala.jpg

Image source: 
pixabay.com

Klaus Iohannis, făcut iar şah-mat de PSD în problema numirii noului procuror-şef DNA (Adevărul) - Firea ca Firea, da’ și Dragnea (Cotidianul) - Reţeta pentru 1.000 de euro net pe lună: să fii IT-ist, petrolist, pilot sau bancher (Ziarul Financiar) 

Noul an școlar, fără siguranță, manuale și bani (România Liberă)

Astăzi debutează noul an școlar și, din nou, politicienii își fac simțită prezența doar “la spectacol”, în timp ce partea administrativă, de care sunt responsabili, lasă mult de dorit. Elevii care ajung acum în clasa a VI-a par o generație “de sacrificiu”. După ce anul școlar trecut au primit manualele noi de la Ministerul Educației Naționale (MEN) cu câteva luni întârziere, nici de data aceasta mulți nu vor avea cărți din primele zile. În localități din multe județe școlile nu au primit manualele promise de minister, iar conducerile unităților de învățământ nici nu au idee când vor ajunge cărțile școlare.
Cu toate acestea, Editura Didactică și Pedagogică (transformată recent în societate pe acțiuni cu capital de stat, din regie autonomă), subordonată MEN, a informat ministerul că toate cele 1,6 milioane de manuale comandate pentru clasa a VI-a au ajuns în depozitele de carte ale inspectoratelor școlare județene.
În teren, situația este tot-uși alta. În multe județe, ca de exemplu Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Constanța, Caraș-Severin, Dâmbovița, Prahova, Timiș, dar și în Capitală, școlile nu au primit manualele de clasa a VI-a, pentru care Ministerul Educației a plătit peste 3 milioane de lei.
Ministerul Educației susține că au fost editate manualele pentru 14, din cele 16 materii de clasa a VI-a.
În multe unități de învăță-mânt, din cauza lipsei de per-sonal auxiliar, cadrele didactice au fost nevoite să -șteargă praful de pe mobilier, să spele ferestrele sau chiar să zugrăvească sălile de clasă pentru noul an școlar. În tot acest timp, dascălii trebuie să pregătească și materiale didactice, suportând costurile.
Conform estimărilor MEN, aproximativ 2,9 milioane de copii vor învăța în anul școlar 2018-2019.

Klaus Iohannis, făcut iar şah-mat de PSD în problema numirii noului procuror-şef DNA (Adevărul)

Pentru a ajunge la şefia DNA, Adina Florea trebuie să primească avizul CSM, care oricum e consultativ, dar trebuie bifat ca procedură. Decizia finală o va lua Iohannis, care va trebui să împace din nou constrângerile juridice cu exigenţele propriului electorat. Legea în baza căreia se va face numirea - care a diminuat consistent rolul preşedintelui - e pe masa CCR şi e foarte probabil să intre în vigoare fix înainte ca Iohannis să ia o decizie.
În  Adevărul puteți citi și un interviu cu Adina Florea, procurorul propus la şefia DNA: „Eu nu am nimic împotriva modificărilor Legilor Justiţiei care nu au legătură cu codurile“.
Procurorul constănţean propus de ministrul Justiţiei pentru şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie a vorbit în interviu despre activitatea sa profesională şi despre proiectul de management pe care l-a propus la concurs.

Firea ca Firea, da’ și Dragnea (Cotidianul)

"Urmăresc războiul dintre cei doi la fel cum o face toată lumea pasionată de politică și contrariată de ce se întîmplă în PSD. Gabriela Firea bombardează cu tot felul de dezvăluiri, unele simple vorbe, altele informații șocante. Totul numai pentru a ține conflictul aprins", scrie Cornel Nistorescu.
"Scandalul declanșat de Gabriela Firea confirmă că Liviu Dragnea a luat partidul pe cont propriu. El a considerat din chiar momentul anunțării rezultatului alegerilor că este numai meritul său și ca atare el singur poate decide ce și cum vrea. 
Scandalul declanșat de Gabriela Firea a mai adăugat un amănunt extrem de important. Liviu Dragnea abordează și proiectele de legi în același stil. Ignoră partidul și se consultă numai cu cîțiva oameni dintr-un cerc restrîns de apropiați, nici măcar între cei importanți din conducerea PSD. Sunt gata să fac pariu că între aceștia se află Darius Vâlcov de care Liviu Dragnea pare mai îndrăgostit decît de Irina Tănase.
Aș da credit afirmației ”eu v-am făcut, eu vă omor”. Dar fără doi martori sau cu ei tot acolo suntem. Liviu Dragnea se comportă ca un om care a probat calități organizatorice, dar este încă foarte departe de a convinge că are și vocație democratică.
Liviu Dragnea n-a adunat în jurul său decît persoane care să-i semene. Cu acestea domină PSD-ul și politica românească.
Și, pînă mai ieri, între acestea se afla și Gabriela Firea!/;. Integral pe cotidianul.ro.

Reţeta pentru 1.000 de euro net pe lună: să fii IT-ist, petrolist, pilot sau bancher (Ziarul Financiar)

Salariile medii nete din sectoarele servicii IT, cocserie şi rafinare, transporturi aeriene, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, editare software, asigurări şi bănci au depăşit 1.000 de euro net în luna iulie, arată datele Institutului Naţional de Statistică.
Împreună, cele şapte domenii cu cel mai bine plătiţi angajaţi din economie au peste 220.000 de salariaţi (5% din totalul salariaţilor din economie), care câştigă, în medie, dublu faţă de un angajat plătit cu salariul mediu la nivelul întregii economii (de 584 de euro net în iulie 2018).

Revista presei românești - 10 septembrie 2018