Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum construiește Dragnea realitatea paralelă: cinci cazuri flagrante (g4media.ro)

cristian-pantazi-640x400.jpg

Jurnalistul Cristian Pantazi
Sursa imaginii: 
g4media.ro

De ce voi boicota referendumul Coaliției pentru Familie. Egalitatea în drepturi nu se votează, se respectă (Republica.ro) - Creşterea porcilor în gospodării va fi interzisă. Pesta porcină africană ne lasă fără porc de crăciun (Gândul) - Căile Ferate ale Ruşinii. Cum îşi bate joc CFR-ul de clienţi (Adevărul)

Cum construiește Dragnea realitatea paralelă: cinci cazuri flagrante – de la asasinii invizibili la tentativa de lovitură de stat (g4media.ro)

Proteste plătite din străinătate, organizare paramilitară, tentativă de lovitură de stat. Așa a descris Liviu Dragnea violențele din 10 august, în ceea ce părea delirul televizat al unui autocrat în devenire. Ficțiunea creată de Dragnea se transformă într-o realitate paralelă care îi servește pentru atingerea propriilor scopuri politice. E deja un modus operandi pe care l-am văzut deja în cel puțin cinci momente în ultima lună.
Jurnalistul Cristian Pantazi analizează cinci cazuri flagrante. Deocamdată aici doar despre protestul din 10 august comandat din străinătate. Dragnea a promis și probe pentru povestea lui. Iar așa-zisele probe au venit cuminți pe filiera Luju – Antena 3. Două scopuri are Dragnea. Primul – schimbarea agendei publice și ieșirea din defensiva mediatică, dominată de scandalul cu Gabriela Firea și acuzațiile privind violențele de la miting.
Pe baza lor, Dragnea vrea să ucidă dosarul jandarmeriadei, transferându-l de la Parchetul General al incomodului Lazăr la protejatul Bănilă.
De ce vrea să ucidă Dragnea dosarul? Ca să nu se ajungă la adevărații comanditari ai violențelor, să nu se ajungă la cei care au plătit interlopii aduși în Piața Victoriei și ca să-și asigure sprijinul jandarmilor pentru mitingurile care vor veni, în cazul adoptării OUG pentru amnistie și grațiere...
Integral pe portalul g4media.ro.

De ce voi boicota referendumul Coaliției pentru Familie. Egalitatea în drepturi nu se votează, se respectă (Republica.ro)

Egalitatea în drepturi nu se votează, ea e o precondiție a vieții într-un regim democratic. 
Unii spun că votul la referendum ar fi o obligație civică. În general, poate că au dreptate, dar în cazul ăsta nu. Pentru că, repet, egalitatea în drepturi nu se votează - se asumă pur și simplu ca o condiție fundamentală a democrației.
Alții spun că nu există un drept la căsătorie. Ba există, afirmat explicit într-o sumedenie de carte, pacte și tratate internaționale privitoare la drepturile omului - carte, pacte și tratate ratificate inclusiv de România.
Iar dacă dreptul la căsătorie există, el trebuie recunoscut tuturor ființelor umane capabile să-și dea consimțământul. Tuturor, indiferent de orientare sexuală, de identitate de gen șamd.
Așa cum unii sunt enervați că analfabeții votează, tot așa unii sunt enervați că persoanele gay se pot căsători între ele. E dreptul lor să fie nervoși, triști sau cum vor ei - dar nu e dreptul lor să restrângă drepturi și să încalce egalitatea în drepturi...
Prin urmare, dacă sunteți cetățeni care își asumă regimul democratic, obligația voastră civică e să boicotați referendumul CpF. De-asta și eu îl voi boicota. Egalitatea în drepturi nu se votează: se respectă, scrie publicistul-comentator Sorin Cucerai.

Creşterea porcilor în gospodării va fi interzisă. Pesta porcină africană ne lasă fără porc de Crăciun (gandul.info)

Creşterea porcilor în gospodăriile oamenilor va fi interzisă pe o rază de minim 10 kilometri în jurul focarelor de pestă porcină africană, se arată într-un document al Grupului Naţional de Experţi, ca principală măsură pentru stoparea epidemiei. Având în vedere aria tot mai mare de răspândire a virusului, interdicţia ar putea fi impusă la nivel naţional.
Deşi nu este secret şi a fost elaborat încă de pe 29 august, documentul nu a fost făcut public decât pe 10 septembrie, de site-ul agrointel.ro şi prevede, între altele, ”determinarea depopulării într-un termen limită prin sacrificarea pentru consum propriu sub control sanitar-veterinar, fără posibilitatea repopulării şi abatorizarea porcilor din gospodăriile populaţiei, fără posibilitatea repopulării”.
Pentru prevenirea pestei porcine africane, autorităţile propun ca, pe o rază de minim 10 km în jurul fermelor afectate, să nu mai existe picior de porc, iar gospodăriile să respecte condiţiile de biosecuritate. Dacă prevederile se aplică, oamenii din gospodăriile în care porcii au fost eutanasiaţi nu vor putea să-şi cumpere alte animale din despăgubirile primite de la stat.

Căile Ferate ale Ruşinii. Cum îşi bate joc CFR-ul de clienţi (Adevărul)

CFR Călători a reuşit în trei zile trei recorduri: să trimită pe litoral pentru a prelua sutele de turişti care îşi cumpăraseră bilete trenuri fără vagoane, să aibă trenuri care nu opresc în staţiile programate, sau să staţioneze ore în şir sub explicaţia "de vină e natura".
Asta, după ce anul trecut trenurile CFR Călători au reuşit să contabilizeze peste 4,53 milioane de minute de întârziere, echivalentul a 8,6 ani, iar despăgubiri au primit doar… 70 de călători. 
Articolul amintește de o situație recentă din Japonia. Conducerea companiei feroviare și-a ceurt scuze după ce un tren a plecat mai devreme cu 20 de secunde.