Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Afacerilor Europene nu exclude activarea articolului 7 pentru România (Ziare.com)

victor_negrescu_bun.jpg

Victor Negrescu
Într-un interviu acordat ziare.com ministrul Afacerilor Europene Victor Negrescu nu exclude activarea articolului 7 pentru România
Sursa imaginii: 
Facebook / Victor Negrescu

Situația votului europarlamentarilor români în cazul sancționării Ungariei (România Liberă) - Mai mulți deputați PSD și unul PNL propun instituirea ”Zilei pacientului ars” pe 30 octombrie pentru a marca ”cel mai grav incendiu din România dintr-un club de noapte” (G4media.ro) - Ştefan Radu Oprea, ministrul pentru IMM-uri: Aşteptăm 40.000 de proiecte înscrise la Start-Up Nation 2018. Lansăm programul în următoarele două luni (Ziarul Financiar)

Cum înscenează PSDragnea o lovitură de stat (Adevărul)

Încolţiţi de procurorii militari, care îi acuză de abuz de forţă în cazul mitingului diasporei, jandarmii care au în spate Guvernul joacă tare. Pentru a justifica violenţa împotriva manifestanţilor, Jandarmeria a reclamat la DIICOT o presupusă tentativă de lovitură de stat.
Asta, la numai două zile de la momentul în care liderul PSD, Liviu Dragnea, anunţa că are informaţii că evenimentele din 10 august au fost finanţate din exterior.
Acesta este al patrulea dosar deschis în cazul incidentelor violente de la mitingul diasporei, din 10 august. În primul dosar, Poliţia Capitalei anchetează furtul pistolului de la jandarmeriţa bătută de protestatari, iar în al doilea, procurorii militari din Parchetul General cercetează violenţele de la miting, jandarmii fiind suspectaţi că ar fi făcut abuz de forţă. În acest dosar au fost centralizate peste 800 de plângeri ale unor persoane agresate de forţele de ordine. În cel de-al treilea dosar, deschis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, se fac cercetări pentru lovire sau alte violenţe, distrugere, instigare publică, incitare la ură sau discriminare, tulburarea ordinii şi liniştii publice, furt calificat şi portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase după ce mai mulţi jandarmi s-au plâns că au fost agresaţi. 
Jandarmii continuă să ţină la secret o serie de informaţii esenţiale pentru clarificarea modul de intervenţie al Jandarmeriei la mitingul din 10 august, precum cantitatea de gaze folosită împotriva manifestanţilor. 

Ministrul Afacerilor Europene nu exclude activarea articolului 7 pentru Romania (Ziare.com)

Asteptam sa vedem daca exista demersuri oficiale privind activarea articolului 7 din Tratatul european, privind suspendarea dreptului la vot, in privinta Romaniei. Vom oferi clarificari si vom purta dialog astfel incat sa se evite o asemenea situatie, afirma ministrul pentru Afaceri Europene Victor Negrescu.
Intr-un interviu acordat Ziare.com cu numai cateva ore inainte ca Parlamentul European sa voteze activarea art. 7 in cazul Ungariei, ministrul Negrescu a pus acest risc in cazul Romaniei pe seama echilibrului politic: "dreapta politica, fiind afectata de faptul ca activarea articolului vizeaza state cu guverne ultraconservatoare sau din PPE, cauta sa identifice si o guvernare de stanga pentru a spune ca e o problema de ansamblu."
Iata principalele declaratii ale ministrului Afacerilor Europene:
- Nu am cunostinta despre finantari externe ale protestului din 10 august.
- Se discuta despre decuplarea Romaniei de Bulgaria. Romania a creat un DNA care, cu dificultati, dar a avut rezultate foarte bune.
- Am speranta ca o parte din aspectele evocate de raportul final al Comisiei de la Venetia vor fi clarificate si ajustate conform recomandarilor.
- Am fost insarcinat de conducerea partidului sa elaborez impreuna cu o serie de colegi un proiect de lege pentru parteneriatul civil. Inteleg ca o parte dintre statele europene nu si-ar dori o forma reglementata in acest fel (a familiei traditionale - n.red.)

Situația votului europarlamentarilor români în cazul sancționării Ungariei (România Liberă)

Parlamentul European a aprobat, miercuri, declanşarea procedurii de sancţionare a Ungariei, din cauza încălcării normelor Uniunii Europene, Guvernul de la Budapesta riscând suspendarea drepturilor de vot în Consiliul UE. Cum au votat europarlamentarii români?
Europarlamentarii români au fost divizați pe această temă și nu au respectat întotdeauna direcția impusă de familia politică din care fac parte, potrivit site-ului votewatch.eu. Exemplele cele mai cunoscute: Norica Nicolai, Renate Weber (ambele ALDE) și Traian Ungureanu (PNL). Interesant este că liderul ALDE Europa, Guy Verhofstadt, este poate cel mai dur critic al lui Viktor Orban din Parlamentul European, susținând des discursuri în care denunță măsurile anti-imigrație ale premierului maghiar. Nicolai și Weber au ales să nu-și urmeze liderul de grup, votând împotriva activării Articolului 7 în cazul Ungariei.

Cinism parlamentar: Mai mulți deputați PSD și unul PNL propun instituirea ”Zilei pacientului ars” pe 30 octombrie pentru a marca ”cel mai grav incendiu din România dintr-un club de noapte” (G4media.ro)

Șase deputați PSD și unul PNL au depus la Parlament o inițiativă legislativă privind instituirea ”Zilei pacientului ars” pe 30 octombrie, ”pentru a marca impactul emoțional asupra pacientului ars”, în urma tragediei din clubul Colectiv din noaptea de 30 octombrie 2015, ”cel mai grav incendiu din România dintr-un club de noapte și cel mai grav accident din țară după anul 1989” și ”care s-a soldat cu un număr de 64 persoane decedate și 163 persoane rănite”.
Inițiatorii proiectului sunt: Balint Liviu-Ioan – deputat PSD; Cherecheş Viorica – deputat PNL; Ciuhodaru Tudor – deputat PSD; Cobuz Maricela – deputat PSD; Gavriliţă Bianca – Miruna – deputat PSD; Lupaşcu Costel – deputat PSD; Roşca Lucreţia – deputat PSD.

Ştefan Radu Oprea, ministrul pentru IMM-uri: Aşteptăm 40.000 de proiecte înscrise la Start-Up Nation 2018. Lansăm programul în următoarele două luni (Ziarul Financiar)

Start-Up Nation 2018 este un program aşteptat de către vi­itorii antreprenori. Se esti­mează că numărul proiectelor va creşte, ajungând chiar la dublarea depunerilor faţă de cele 19.000 de proiecte depuse anul anterior, a spus Ştefan Radu Oprea.
Ştefan Radu Oprea: „Mă aştept să fie mai multe proiecte depuse anul acesta. Probabil că vor fi 30.000-40.000, aceasta este estimarea mea personală. Finanţarea disponibilă va fi pentru 10.000 de proiecte, iar plafonul rămâne la 200.000 de lei per proiect.
16.000 din totalul de 21. 000 de locuri de muncă generate prin programul Start-Up Nation 2017 au fost ocupate de tineri absolvenţi.