Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liviu Dragnea şi-a angajat avocat: Inspecţia Judiciară (Adevărul)

liviu_avram.jpg

Jurnalistul Liviu Avram
Sursa imaginii: 
adevarul.ro

Ce îi desparte și ce îi unește pe social democrați. Grațierea, promisă de ambele tabere din PSD (România Liberă) - Românii cheltuie în medie 70 de lei pe medicamente în fiecare lună, în creştere cu 15% faţă de acum cinci ani (Ziarul Financiar) - De ce mai jucați? (Gazeta Sporturilor)

Liviu Dragnea şi-a angajat avocat: Inspecţia Judiciară (Adevărul)

În pofida retoricii turbate pe care o utilizează în ultima vreme, Liviu Dragnea, asistat de avocat, nu a reuşit să găsească nimic ilegal în protocoalele semnate între Parchet şi SRI. Aşa că şi-a angajat, drept casă de avocatură, o instituţie care are alte îndatoriri: Inspecţia Judiciară. Miza e colosală: emiterea  unei ordonanţe prin care să scape de condamnări doar Liviu Dragnea. Soluţie juridică există şi se pare că e deja pusă în operă.
Centrul de Investigaţii Media a publicat zilele trecute o sesizare pe care Liviu Dragnea a transmis-o Inspecţiei Judiciare pe 23 august, privitoare la cele trei dosare în care a fost sau este implicat. Sesizarea evocă dosarul Referendumul, în care există sentinţă definitivă, dosarul Bombonica, în care a fost dată sentinţă în primă instanţă, şi dosarul Teldrum, care este încă în ancheta DNA. La fiecare din cele trei dosare, Liviu Dragnea a indicat şi procurorii care le-au instrumentat. După acest inventar al dosarelor sale, în următorul paragraf, Dragnea comunică Inspecţiei Judiciare faptul că în toate cele trei dosare „urmărirea penală a fost efectuată prin punerea în aplicare a Protocolului de cooperare semnat de PICCJ şi SRI” în 4 februarie 2009. Nu este indicat niciun element care să susţină această afirmaţie, nu sunt arătate niciun fel de acte sau fapte care să fi încălcat legea. Sesizarea se încheie abrupt cu următoarea frază: „Având în vedere cele menţionate mai sus, vă solicit respectuos să verificaţi aspectele inveterate şi să dispuneţi luarea măsurilor legale pentru remedierea aspectelor de nelegalitate sesizate”. Întrebarea se naşte imediat: ce aspecte de nelegalitate? Că în sesizare nu este arătat nimic.
Apoi, pe 1 septembrie urmau să expire mandatele celor doi şefi al Inspecţiei judiciare, Lucian Netejoru şi Gheorghe Stan. Pe 3 septembrie, Liviu Dragnea şi-a exprimat public nemulţumirea că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu a finalizat ordonanţa de urgenţă prin care mandatele celor doi să fie prelungite automat, pe o perioadă nedeterminată. Două zile mai târziu, pe 5 septembrie, Guvernul emite ordonanţa cerută de Liviu Dragnea. Netejoru şi Stan îşi salvează scaunele, ar urma aşadar aplicarea principiului „serviciu contra serviciu”.
Dar ce serviciu ar putea presta cei doi pentru salvatorul lor? Liviu Avram, redactor șef adjunct Adevărul, dezvoltă o teorie în editorialul de astăzi al ziarului.

Ce îi desparte și ce îi unește pe social democrați. Grațierea, promisă de ambele tabere din PSD (România Liberă)

Diferențele dintre cele două tabere par să fie mai degrabă de formă, și nu de fond. Președintele PSD, Liviu Dragnea, ar dori o aprobare rapidă, prin ordonanță de urgență, în timp ce adversarii săi vorbesc de o lege aprobată de Parlament.
Problema este intens dezbătută după ce atât primarul capitalei, Gabriela Firea, cât și un grup de nemulțumiți strânși în jurul vicepremierul Paul Stănescu au contestat maniera în care Liviu Dragnea conduce PSD. Ei l-au criticat pe Dragnea pentru faptul că ia deciziile în cadru restrâns și au generat mai multe scandaluri, care au dus la scăderea partidului în sondaje.
Filialele PSD din Ardeal vor CEX.

Românii cheltuie în medie 70 de lei pe medicamente în fiecare lună, în creştere cu 15% faţă de acum cinci ani (Ziarul Financiar)

Aproximativ 70 de lei pe lună sunt cheltuiţi într-o gospodărie din România pe medicamente. O explicaţie ar fi deschiderea de noi farmacii, puncte farmaceutice şi depozite farmaceutice, care în 2017 au atins maximul ultimilor 6 ani - 9.947 de unităţi”, potrivit unui studiu realizat de Coface.
În topul cheltuielilor, medicamentele sunt în primele trei produse nealimentare cumpărate după tutun şi carburant, Banii dați pe medicamente reprezintă 10% dintre cheltuielile totale ale unei familii.
În ceea ce priveste sectorul de comerţ al produselor farmaceutice în România, profitabilitatea sectorului a crescut în 2016 până la 3,9%, de la 3,1% în 2015.

De ce mai jucați? (Gazeta Sporturilor)

CFR Cluj și FCSB au terminat la egalitate, scor 1-1, la fel cum s-a întâmplat și în toate cele 4 meciuri disputate pe parcursul campionatului trecut. 
Există viaţă şi fără Europa. Rămase pe dinafara grupelor continentale, CFR şi FCSB mai au un singur obiectiv, titlul.
Al cincilea rezultat consecutiv identic între clujeni și roș-albaștrii duce formația lui Dică pe prima poziție în Liga 1.