Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iniţiativa celor Trei Mări - instrumentul prin care Statele Unite încearcă să ţină departe Germania de Rusia (Gândul)

Cum se poziționează vedetele față de referendumul pentru familia tradițională (Adevărul) - Vecinii ne-au luat-o înainte!  (Gazeta Sporturilor)

Iniţiativa celor Trei Mări - instrumentul prin care Statele Unite încearcă să ţină departe Germania de Rusia (Gândul)

Faptul că summit-ul a fost găzduit de România - o ţară aproape complet deconectată - e important. Preşedintele Klaus Iohannis, singurul interlocutor al oaspeţilor din cele douăsprezece state, a făcut notabile eforturi să păstreze echilibrul euro-atlantic, încercând pe de o parte să liniştească suspiciunile Bruxelles-ului şi pe de altă parte să satisfacă aşteptările sponsorului.
Interesele Americii lui Trump au fost reprezentate la Bucureşti de Secretarul pentru Energie Rick Perry (un personaj-cheie în Administraţia de la Washngton). Iar interesul Statelor Unite e ca Iniţiativa celor Trei Mări să ţină departe Germania de Rusia şi să-şi adjudece în sfera sa de influenţă spaţiul dintre Adriatica, Baltica şi Marea Neagră (aşa cum e definit geopolitic în Intermarium).
Cu zeci de proiecte generoase (unele nefuncţionale pentru o ţară fără infrastructură ca România), Iniţiativa celor Trei Mări, dacă va continua, nu va face decât să înlocuiască o dependenţă geopolitică cu alta. Cu ce costuri şi cu ce profituri rămâne de văzut, comentează Lelia Munteanu.

Inițiativa celor Trei Mări, un eșec pentru România (România Liberă)

Înființarea unui fond de investiții de 100 de miliarde de euro este rezultatul cel mai concret al summitului desfășurat la București. Rămâne de văzut dacă Fondul va fi sau nu un succes, întrucât nu se știe cine va investi acești bani. Administrația Prezidențială nu a invitat pe nimeni din guvern pentru a participa la lucrările summitului, deși banii proveneau din bugetul public.

Cum se poziționează vedetele față de referendumul pentru familia tradițională (Adevărul)

Mai multe evdete și-au exprimat opiniiile cu privire la referendumul de modificare a Constituției pe tema familiei tradiționale, majoritatea fiind de părere că este inutil, că promovează ura și homofobia.
Fosta prezentatoare de ştiri Melania Medeleanu consideră că „dacă puţin peste cinci milioane de români vor decide să meargă la referendum, ei vor hotarî, de fapt, nu că două persoane de acelaşi sex nu se pot căsători - prin lege, asta nu se poate nici acum -, ci vor alege să ne întoarcem în peştera fricii, locul în care oamenii sunt cel mai uşor de dezbinat şi de manipulat”.
Fondatoarea MagiCamp (tabără pentru copiii bolnavi de cancer – n.red.) subliniază, prin comparație, , care sunt adevăratele probleme ale României.  „Avem în sfârşit medicamente pentru copiii bolnavi de cancer. Avem în sfârşit autostrăzi şi şcoli la standarde europene. Nu mai e nevoie decât să redefinim în Constituţie familia”. 
Costul total al organizării referendumului se ridică la 163,712 milioane de lei, adică aproximativ 35 de milioane de euro. 
Întrebarea la care vor răspunde alegătorii cu „da” sau „nu” este „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”, referendumul urmând să aibă loc pe parcursul a două zile, în 6 şi 7 octombrie, între orele 7 și 21.

Vecinii ne-au luat-o înainte! Bulgarii au organizat weekend-ul trecut Campionate Mondiale la trei sporturi olimpice, în timp ce România n-a mai făcut-o de 51 de ani (Gazeta Sporturilor)

Orașele Sofia, Varna, Ruse și Plovdiv au fost săptămâna trecută în centrul atenției mondiale. În Bulgaria s-au desfășurat simultan Campionate Mondiale la gimnastică ritmică, volei masculin și canotaj. România a găzduit în toată istoria sa trei competiții planetare. În 1953 la tenis de masă, în 1962 la handbal feminin și în 1967 la lupte greco-romane, toate ținute la București.

 
Revista presei românești - 19 septembrie 2018