Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Heirup, heirup! Jos cu Dînsul! (Cotidianul)

dragnea.jpg

Rezistă Liviu Dragnea în fruntea PSD?
Sursa imaginii: 
Site-ul Partidului Social Democrat

Război în PSD. Gabriela Firea, în fruntea dizidenților care cer demisia lui Liviu Dragnea (România Liberă) - Ziua în care Dăncilă poate arăta că există (G4media.ro) - România, cea mai întunecată țară din UE (Ziarul Financiar)

Război în PSD. Gabriela Firea, în fruntea dizidenților care cer demisia lui Liviu Dragnea (România Liberă)

Primarul Capitalei Gabriela Firea, vicepremierul Paul Stănescu și vicepreședintele PSD Adrian Țuțuianu au semnat o scrisoare prin care cer demisia imediată a lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al PSD şi din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Ei propun asigurarea interimatului conducerii PSD de către Viorica Dăncilă, preşedinte executiv al partidului, până la organizarea unui Congres Extraordinar, în prima parte a anului 2019.
Cei trei susţin democratizarea vieţii interne de partid şi asigurarea funcţionării statutare a structurilor interne. Aceştia vor menţinerea coaliţiei PSD-ALDE şi negocierea susţinerii parlamentare a Guvernului de către UDMR, minorităţi naţionale, parlamentari independenţi.
Semnatarii scrisorii îi reproșează lui Liviu Dragnea faptul că PSD a scăzut în sondaje la 20-25%, față de 47% cât a obținut la alegerile din 2016, deși rezultatele economice ale guvernării sunt ”pozitive”.  De asemenea, preşedintele partidului, Liviu Nicolae Dragnea, este cotat în sondajele de opinie cu 7%-12% din preferinţele electoratului, cu mult sub cota partidului, susțin semnatarii.
Liviu Dragnea îi acuză pe semnatarii acestora că fac jocul președintelui Iohannis, ai serviciilor și DNA.   Dragnea a convocat Comitetul Executiv pentru vineri, pentru a tranșa situația din partid.

Heirup, heirup! Jos cu Dînsul! (Cotidianul)

Să nu fie nici o legătură între apariția scrisorii și anunțarea datei pentru judecarea recursului pe 8 octombrie? Și datele de organizare a referendumului? Și nici o legătură cu majorările din cazul redevențelor? De ce operațiunea „Jos Dragnea“ s-a declanșat imediat după Summitul celor Trei Mări?, se întreabă jurnalistul Cornel Nistorescu.
De mai multă vreme Liviu Dragnea a pierdut frîiele comportamentului rezonabil. Este drept că o vreme a fost lăsat să conducă în vechiul stil PSD. Să decidă el singur. Dacă ar fi luat decizii bune, ar fi fost OK, a declarat madam Pandele chiar în ziua apariției scrisorii. 
Sentimentul meu este că Liviu Dragnea n-a priceput nici acum unde a ajuns. El, și acum, în ceasul al doisprezecelea, cînd este la o mustață de alungare, tot mai crede că se poate salva cu cîteva promisiuni.
Dacă ar fi să împart în procente și să spun cît la sută reprezintă lucrătura adversarilor și cît la sută vine din comportamentul său de buricul pămîntului ajuns la putere, un jumi-juma ar fi cel mai aproape de adevăr.

Ziua în care Dăncilă poate arăta că există (G4media.ro)

Înconjurată de oamenii lui Dragnea, sabotată de propria-i neștiință, dar și de loialii șefului PSD, Viorica Dăncilă are ocazia în următoarele două zile să rupă lanțul și să câștige puțină autonomie de mișcare. După ce a fost scoasă din joben de Dragnea, i-a îndeplinit la linie toate dorințele, cu excepția celei mai importante: OUG pentru amnistie. A înghițit toate umilințele posibile, a acceptat postura de om de paie, dar acum are șansa să se reabiliteze parțial față de funcția înaltă care i-a fost încredințată.
Are obligația, în interes public, să ajute la debarcarea celui care a luat partidul, Parlamentul și guvernarea pe persoană fizică. Trebuie să o facă pentru ea, pentru a mai recupera ceva din handicapul uriaș de imagine, dar trebuie să o facă și pentru a salva guvernarea.
O asemenea poziționare  nu va șterge erorile și gafele făcute de opt luni încoace. Nu va anula tâmpeniile unor miniștri pe care nu îi poate struni, pentru că nu are ascendent asupra lor. Nu va aduce înapoi proiectele oprite, anulate sau prost făcute de guvernul său. Nu o va transforma într-un premier performant. Dar va da măcar semnalul că are capacitatea să înțeleagă gravitatea momentului, că-și face propria agendă, că nu se mai lasă păpușată non-stop, scrie jurnalistul Cristian Pantazi. 

România, cea mai întunecată țară din UE (Ziarul Financiar)

Românii petrec de patru ori mai mult timp în beznă decât ungurii din cauza întreruperilor neplanificate în alimentarea cu energie, dar au facturi mai mari decât vecinii.
Consumatorii români stau în beznă 290 de minute pe an. Slovenii, nici măcar 2 minute. Distribuitorii amenință că taie investițiile din cauza profiturilor reduse.

 
Revista presei românești din 20 septembrie 2018