Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tot ce trebuie să ştii despre şedinţa PSD în care se joacă libertatea lui Dragnea (Adevărul)

liviu_dragnea_la_sediul_psd8.jpg

Comitetul Executiv al PSD se reuneşte astăzi pentru a tranşa disputele apărute în partis ca urmare a scrisorii în care este cerută demisia a lui Liviu Dragnea de la conducerea partidului şi din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.
Image source: 
Site-ul Partidului Social Democrat

Puciul din PSD și similitudinile cu anul pre-electoral de la prezidențialele din 2014 (Jurnalul Național) - Sociologul Vasile Dâncu: 7 motive pentru care referendumul pentru familie e posibil să fie validat (Republica.ro) - Pesta porcină africană a încercuit Capitala. Până de Crăciun vor fi sacrificați un milion de porci (Evenimentul Zilei)

Tot ce trebuie să ştii despre şedinţa PSD în care se joacă libertatea lui Dragnea (Adevărul)

 
Liderii PSD vin azi la Bucureşti ca să voteze dacă Liviu Dragnea mai rămâne preşedintele partidului sau nu. Va fi un meci între doi îmblânzitori de baroni. Pe de o parte e Dragnea, cel care a ajuns în fruntea partidului împărţind banii de la Ministerul Dezvoltării. De cealaltă parte a mesei va fi Paul Stănescu, care, din postura de ministru al Dezvoltării, joacă fix rolul lui Dragnea de dinainte să ajungă şef al PSD. Cei doi sunt pregătiţi să se şantajeze reciproc, scrie jurnalistul Sebastian Zachman, care creionează mai multe scenarii posibile:
1. Tabăra Stănescu-Firea va încerca să-l forţeze pe Dragnea să demisioneze, astfel încât să nu se ajungă la vot, pentru că Dragnea are majoritate, fie ea şi la limită.
2.  Dragnea are acelaşi mesaj (şantaj), numai că invers: „Mă daţi jos, partidul se scindează, alianţa cu ALDE se rupe, deci pierdeţi guvernarea“, le va spune Dragnea colegilor. Prin urmare, adio ministere şi alte funcţii. Şi în acest punct va lua cuvântul Viorica Dăncilă.   
3. Dacă Dăncilă îşi va pune demisia pe masă, Dragnea e salvat, căci niciun membru PSD nu concepe să iasă de la guvernare. Mai bine cu Dragnea, oricât de hulit ar fi, decât deconectaţi de la rezervorul cu bani bugetari.  
4. Dacă Dăncilă refuză să demisioneze, Dragnea e mort politic. Partidul va înţelege că guvernarea poate continua chiar şi fără Dragnea. Ba, chiar mulţi dintre liderii locali îşi vor freca mâinile de bucurie, căci vor avea şansa să-şi pună oamenii de încredere în ministere, după ce lotul Teleorman va fi concediat... 
Integral în Adevărul.

 

Puciul din PSD și similitudinile cu anul pre-electoral de la prezidențialele din 2014 (Jurnalul Național)

 
CEX-ul de astăzi al PSD va tranșa doar parțial linia pe care o va urma partidul. Dacă 50% plus unul din numărul membrilor CEX își vor arăta susținerea pentru punctele din scrisoarea trio-ului Firea-Stănescu-Țuțuianu, Liviu Dragnea poate fi forțat să demisioneze de la conducerea partidului. Dacă nu, lucrurile vor deveni cu adevărat complicate, deoarece dizidenții anunță un boicot paramentar împotriva tuturor proiectelor legislative inițiate de PSD. Conflictul intern din PSD seamănă izbitor cu ruperea USL, de acum patru ani, iar miza reală din spatele războiului pare a fi legată de viitoarele alegeri prezidențiale de la sfârșitul anului viitor.

 

Duminică, după slujbă - vârful de prezență la vot. Sociologul Vasile Dâncu: 7 motive pentru care referendumul pentru familie e posibil să fie validat (Republica.ro)

 
„Referendumul se va desfășura în două zile, va prinde și ziua de duminică atunci când se realizează și liturghie, iar acest lucru va amplifica prezența. În fiecare duminică, după estimările unor studii, în jur de trei milioane de români sunt prezenți la biserică, mai ales în sărbătorile religioase”, este de părere sociologul Vasile Dâncu. 
El crede că referendumul pentru redefinirea familei poate fi validat și „are toate șansele să întrunească cvorumul necesar.” 
Susținătorii referendumului nu se vor putea sprijini pe popularitatea temei și dezechilibrul favorabil pentru ei din acest moment. Vor trebui să iasă la dezbateri, să-și targeteze foarte bine mesajele. De o mai mare forță argumentativă este linia celor care vor argumenta ce s-ar putea face mai util cu banii de referendum, aproximativ 35 de milioane de euro. Această temă a fost una de o mare forță persuasivă și a fost principala temă a campaniei celor care promovau Brexit-ul.
 

Pesta porcină africană a încercuit Capitala. Până de Crăciun vor fi sacrificați un milion de porci (Evenimentul Zilei)

 
Lupta cu boala care a ucis peste 311.000 de porci a ajuns într-un impas fără precedent în România. În timp ce reprezentanții ANSVSA susțin că au luat toate măsurile, în conformitate cu legislația europeană, în cotețele sătenilor animalele mor pe capete. Un nou focar a apărut, acum, în Clinceni, la doar 16 kilometri de Bucureși, afectând și partea de sud-vest a județului Ilfov.
 
Revista presei românești din 21 septembrie 2018