Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Unde duce radicalizarea PSD (Adevărul)

Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.

Agresiunea împotriva şefului CCR, un semnal de alarmă pentru România. Rezistenţii, imuni la Justiţie (Evenimentul Zilei) - BNR dă lichiditate în piaţă cu amândouă mâinile ca să descurajeze creşterea ROBOR (Ziarul Financiar) - Contrabada cu țigări păgubește statul român cu 3 miliarde de lei pe an (România Liberă) - Superlativele presei românești (tolo.ro)

Unde duce radicalizarea PSD (Adevărul)

 
Criza din PSD.nu s-a încheiat după ce Liviu Dragnea a câștigat în Comitetul Executiv al partidului confruntarea cu adversarii săi. Cele două grupări nu se vor împăca și vor aștepta următorul pretext pentru noua bătălie, punctează în editorialul Adevărul jurnalistul Ion M. Ioniță. 
Liviu Dragnea este primul baroni local care ajunge la președinția PSD...Dragnea știe prea bine că baronii care au votat în favoarea sa pot mâine să-l trădeze cu aceeași lejeritate. Deocamdată nu s-a găsit cineva să ofere un preț mai mare, dar lucrurile se pot schimba. Așa încât radicalizarea și ruperea tuturor căilor de dialog rămân singurele politici la îndemână, pe principiul „numai eu am dreptate, restul sunt soroșiști și agenți plătiți din străinătate”.
Propagarea unui asemenea viziuni are rezultat în oglindă la nivel social. Cei care nu văd în Dragnea o soluție pentru România se radicalizează la rândul lor... 
Politica divizării societății poate aduce câteva câștiguri pe termen scurt. Dar pe termen lung, efectele sunt devastatoare și uneori ireversibile, consideră jurnalistul Ion M. Ioniță.

 

Agresiunea împotriva şefului CCR, un semnal de alarmă pentru România. Rezistenţii, imuni la Justiţie (Evenimentul Zilei)

 
La sfârșitul săptămânii, câţiva protestatari #rezist l-au apostrofat pe preşedintele Curţii Constituţionale chiar la intrarea în blocul în care Valer Dorneanu locuieşte. 
„Aveţi un rol formidabil în ţara asta. De ce nu vreţi să ţineţi cu poporul, domnule? Aţi devenit anticamera PSD, stimate domn. Nu este frumos”, i-a spus unul dintre protestatari lui Valer Dorneanu. „Demnitatea şi onoarea”, a răspuns preşedintele CCR. „Slug a PSD, oameni vânduţi, comunistule”, a venit replica.
Deşi beneficiază de protecţia SPP, Valer Dorneanu nu era însoţit, la momentul agresiunii, de ofiţerul Serviciului de Protecţie şi Pază.
Incidentul readuce în discuţie agresivitatea în creştere la adresa reprezentanţilor statului român, dar şi o ciudată lipsă de reacţie a instituţiilor judiciare.
Dorneanu a anunţat, ieri, că nu va depune plângere împotriva agresorilor, dar există şi variante autosesizării Parchetului General.
 

Contrabada cu țigări păgubește statul român cu 3 miliarde de lei pe an (România Liberă)

 
În nordul României, în zona vecină cu Ucraina, cea mai înfloritoare afacere pare să fie contrabanda cu țigări, care a păgubit statul român, numai în anul 2017, cu peste 640 de milioane de euro echivalentul a 3 miliarde de lei. România are 2.000 de kilometri de graniță cu state din afara Uniunii Europene, în care prețul tutunului poate fi de până la șase ori mai mic decât în România.
Din totalul pieței cu produse din tutun, contrabanda reprezintă, în România, 16 la sută, acesta fiind cel mai ridicat nivel din Europa de Est și unul dintre cele mai ridicate din UE.
 

BNR dă lichiditate în piaţă cu amândouă mâinile ca să descurajeze creşterea ROBOR (Ziarul Financiar)

 
BNR le-a mai dat băncilor 6,5 mld. lei în cea de-a şasea licitație repo organizată din 2018, în condițiile în care deficitul de lichiditate în piața interbancară persistă, iar dobânzile ROBOR au revenit pe creștere.

 

Superlativele presei românești (tolo.ro)

 
Cifrele BRAT, etalonul incontestabil al tirajelor, rezumă simbolic starea presei din România:
1. Publicația din România cu cel mai mare tiraj este săptămânalul Kaufland, al hipermarketului cu același nume, cu 4.764.677 de exemplare! Aproape cinci milioane de exemplare, e adevărat că distribuite gratuit, merg săptămânal în cutiile poștale ale oamenilor.
2. Cotidianul românesc cu cel mai mare număr de abonamente este Ziarul Lumina, ziar al Patriarhiei Române. El are 21.805 abonamente zilnice.
3. Cotidianul tipărit și distribuit în România cu cel mai mare număr de pagini este Stars and Stripes, cotidianul armatei SUA, publicație fondată în 1861. Realizat în engleză și tipărit în toată lumea unde sunt staționate trupe americane, Stars and Stripes este realizat în România la București, la tipografia Deaprint, fostă Ring. Are un tiraj de 600-700 de exemplare și este transportat zilnic pentru militarii de la baza din Kogălniceanu, dar și pentru ceilalți militari americani din România. Stars and Stripes este cel mai voluminos cotidian tipărit la noi, de luni până sâmbătă are 32 de pagini, iar duminica, 40 de pagini!
Armata aliată, Biserica și Corporația, ce spune acest triptic despre noi?