Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fără cale de întoarcere (Ziare.com)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu este senior editor ziare.com
Sursa imaginii: 
ziare.com

România devine Ungaria II. Răfuielile dintre politicieni ne-au aruncat într-un mare scandal european (Evenimentul Zilei) - Cel mai bun an pentru businessul companiilor din România: cifra de afaceri totală a spart pragul de 300 miliarde de euro (Ziarul Financiar) - Cum se răspândește blocarea avorturilor în România (Adevărul)

Fără cale de întoarcere (Ziare.com)

 
„Faptul ca Viorica Dancila nu stia diferenta dintre protestanti si protestatari nici macar nu mai e stire. Mostrele de incultura crasa ale dnei Dancila nu mi se mai par demult amuzante.
Ar fi fost o stire de autentic breaking news daca dna Dancila ar fi rostit un discurs impecabil, ca forma si fond. Cu ea ne vom face de ras sistematic din ianuarie in Europa de cate ori va deschide gura. Si vor fi zeci de asemenea ocazii oficiale”, notează Ioana Ene Dogioiu.
„Dar chiar mai problematica este capacitatea dnei Dancila de a minti fara rezerva. Pentru ca este o uriasa minciuna sa spui ca PSD nu se implica in campania pentru referendum, asa cum a dat dna Dancia asigurari la Bruxelles.
Evident ca se implica. Zilele trecute, dl Drangea insusi spunea cum PSD, nu guvernul, va organiza o campanie de informare pentru referendum, decizie luata in Biroul National al partidului.
Este o minciuna spusa la disperare, in mod evident, pentru ca tema acestui referendum este inacceptabila pentru socialistii europeni...
Partidul ai carui reprezentanti mint asa cum mint la Bruxelles, care este perceput ca un gropar al statului de drept si al justitiei, este tot mai izolat, la un pas de excluderea din grupul socialistilor.
Cine crede ca Dancila si Tariceanu au convins pe cineva la Bruxelles se amageste amarnic. Dimpotriva. Spectacolul oferit a fost, spun surse politice, lamentabil. Discursurile au fost in tuse cu mult prea groase, despre drogati veniti din alte tari pe 10 august ca sa dea o lovitura de stat si alte enormitati.
Nu exista cale de intoarcere. Singurul lucru care mai poate fi schimbat este pretul, unul care creste in fiecare zi”.
Integral pe portalul ziare.com
 

România devine Ungaria II. Răfuielile dintre politicieni ne-au aruncat într-un mare scandal european (Evenimentul Zilei)

 
Escaladarea violențelor la mitingul din 10 august, urmate de acuzații reciproce între politicienii români, au venit ca o mănușă peste scandalul din Uniunea Europeană dintre socialiști și populari. Supărați pentru sancțiunile aplicate Ungariei, popularii au găsit motivul să se răzbune pe socialiști și au găsit veriga slabă în PSD-ul din România. Premierul Viorica Dăncilă a fost chemată să dea explicații în Parlamentul European în 3 octombrie. În mediile politice se vorbește deja despre o Rezoluție pentru România și, mai grav, despre posibilitatea activării art 7, care ar interzice României dreptul la vot în Consiliul Uniunii Europene, la fel ca în cazul Ungariei. Toate acestea se întâmplă cu trei luni înainte ca România să preia președinția rotativă a Consiliului UE.
Europarlamentarul Norica Nicolai (foto) a făcut, pentru Evenimentul Zilei, o descriere a situației ca martor la această succesiune de evenimente. Ea crede că, de fapt, situația nu este atât de dramatică și că dacă deputații europeni români ar fi uniți ar putea para orice lovitură.
 

Cel mai bun an pentru businessul companiilor din România: cifra de afaceri totală a spart pragul de 300 miliarde de euro (Ziarul Financiar)

 
Cifra de afaceri a companiilor din România s-a majorat în 2017 cu 8%, la 1.401 mld. lei (305 mld. euro), cel mai mare nivel atins vreodată de businessul local, atât în lei, cât şi în euro.
Este pentru prima dată când acest prag este depăşit de firmele active, rezultatele vin în anul în care şi PIB-ul României a crescut cu 6,9%. Recordul în euro data din 2008, când la un curs mediu de 3,68 de lei/euro, cifra de afaceri cu­mulată a companiilor locale ajunsese la 296 mld. euro. 
Cu toată creşterea din ultimii ani, econo­mia locală rămâne extrem de pola­ri­zată, în condiţiile în care 1.000 de companii mari sunt respon­sa­bile de jumătate din cifra de afaceri totală, iar din urmă vin cu greu noi companii antre­pre­noriale puternice.
 

Cum se răspândește blocarea avorturilor în România (Adevărul)

 
Femeile ar putea ajunge să apeleze, ca înainte de Revoluţie, la metode periculoase pentru a întrerupe o sarcină nedorită. Iar centrele de plasament deja pline ar putea deveni neîncăpătoare. Acestea sunt doar câteva dintre consecinţele care pot apărea dacă numărul medicilor care refuză să facă întreruperi de sarcină la cerere va creşte.
Medicii de la patru spitale din România refuză să mai facă întreruperi de sarcină la cerere, dacă nu există un motiv medical întemeiat. Cel mai recent caz care a intrat în atenţia opiniei publice este cel al doctorilor vrânceni de la Spitalul de Urgenţă Sfântul Pantelimon din Focşani şi cei de la Spitalul din Adjud. Motivul refuzului este unul de natură religioasă. 
Cea mai mare presiune e pusă pe acele femei care nu îşi permit nici măcar să plătească drumul până la spital.
 
Revista presei românești - 27 septembrie 2018