Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Educația și Justiția, punctele fierbinți ale remanierii (România Liberă)

CCR statuează: Un cuplu format din persoane de același sex intră în sfera noțiunii de „viață privată”, precum și a noțiunii de „viață de familie”, asemenea unui cuplu heterosexual (Hotnews.ro) - Creşterea salariului minim a atras pensionarii pe piaţa muncii (Ziarul Financiar) - Spovedania doctoriței care a dopat kaiaciștii din lotul olimpic (Gazeta Sporturilor)

Educația și Justiția, punctele fierbinți ale remanierii (România Liberă)

Valentin Popa a demisionat de la Ministerul Educației, refuzând să schimbe ordonanța privind predarea limbii române. PSD are nevoie de sprijinul UDMR și caută un mnistru care să dea curs acestui demers. În paralel, Liviu Dragnea vrea remanierea lui Tudorel Toader de la justiție, schimbare refuzată de Călin Popescu Tăriceanu .
Liderul PSD. are nevoie de păstrarea protocolului cu maghiarii, partid care are 21 de deputați.  Liviu Dragnea se confruntă cu o tentativă a opoziției de a-l debarca din fruntea Camerei Deputaților și are nevoie de majoritate pentru a aproba proiecte precum Codul Penal sau Legea offshore. Mai mult, de relația cu ALDE pare să fie de asemenea marcată de unele neînțelegeri. ALDE are 19 deputați. Dacă relația cu alte se deteriorează, importanța sprijinului maghiar va crește, scrie astăzi România liberă

În plină ofensivă a susținătorilor familiei tradiționale, CCR statuează: Un cuplu format din persoane de același sex intră în sfera noțiunii de „viață privată”, precum și a noțiunii de „viață de familie”, asemenea unui cuplu heterosexual / Care e efectul (Hotnews.ro)

Cu o săptămână înainte de referendumul pentru familia tradițională, motivarea Curții Constituționale în cazul cuplului gay Coman-Hamilton nu mai lasă loc de interpretări în privința reglementării parteneriatului civil între persoanele de același sex. „Un cuplu format din persoane de același sex intră în sfera noțiunii de „viață privată”, precum și a noțiunii de „viață de familie”, asemenea relației stabilite într-un cuplu heterosexual”, se arată în documentul CCR. În acest sens, Curtea precizează totodată că  „persoanele de același sex, care formează cupluri stabile, au dreptul de a-și exprima personalitatea în interiorul acestor relații și de a beneficia, în timp și prin mijloacele prevăzute de lege, de o recunoaștere legală și judiciară a drepturilor și îndatoririlor corespunzătoare”.

Creşterea salariului minim a atras pensionarii pe piaţa muncii (Ziarul Financiar)

Aproape 150.000 de pensionari din România au obţinut venituri din muncă în luna iunie a acestui an, acesta fiind cel mai ridicat nivel al pensionarilor aflaţi în câmpul muncii din ultimul deceniu, arată datele oficiale. 
Cei aproape 150.000 de pensionari care lucrează primesc un venit salarial net de 1.800 de lei lunar.
Una dintre companiile care are angajaţi pensionari este McDonald’s, lanţul de restaurante de tip fast food care are 5.000 de angajaţi pe plan local.

Spovedania doctoriței care a dopat kaiaciștii din lotul olimpic (Gazeta Sporturilor)

Clara Pătrugan dezvăluie că a fost plasată la federația de kaiac de directorul general al MTS, Daniel Jianu, cu scopul de a ajuta la doparea sportivilor prin ozonoterapie.
Pătrugan vorbește despre relațiile de culise ale șefului federației de kaiac, Ion Bârlădeanu, și e convinsă că Agenția Națională Antidoping a avut interes ca sportivii de kaiac-canoe să nu participe la JO Rio 2016.

 
Revista presei românești - 28 septembrie 2018