Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Udrea și Bica, arestate în Costa Rica. E neclar dacă Elena Udrea, care susține că a născut o fetiță, poate fi extrădată (G4Media)

Toader Extradare Elena Udrea Costa Rica.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/ Elena Udrea

Udrea și Bica, arestate în Costa Rica. E neclar dacă Elena Udrea, care susține că a născut o fetiță, poate fi extrădată (G4Media). Timmermans s-a sucit: Trebuie anchetă pe Protocoalele SRI!(EVZ). Dăncilă, apărată la Strasbourg doar de extrema dreaptă (Adevărul).

Udrea și Bica, arestate în Costa Rica. E neclar dacă Elena Udrea, care susține că a născut o fetiță, poate fi extrădată (G4Media)

Elena Udrea și Alina Bica au fost arestate miercuri de Interpol în orașul San Jose din Costa Rica, transmite publicația spaniolă El Pais, care citează un comunicat al instituției. Cele două, condamnate în România pentru corupție, au fost arestate în timp ce se plimbau. Ambele femei au fost puse la dispoziția Tribunalului Penal de San Jose pentru procedurile legale necesare, mai arată comunicatul citat de El Pais.

Comunicatul oficial arată că cele două au fost arestate în urma colaborării biroului Interpol local cu serviciul de informații din Costa Rica.

În imaginile postate pe Youtube, Elena Udrea apare flancată de ofițeri Interpol. În imagini se vede și un cărucior de copil – Elena Udrea anunțase în urmă cu o lună că a născut o fetiță.

De remarcat că arestarea a survenit abia după ce Udrea a anunțat că a născut, deși ea a făcut public încă din vară faptul că se află în Costa Rica, acordând chiar și interviuri, fără ca autoritățile locale să facă nimic.

Nu e clar dacă Udrea poate fi extrădată în România, având în vedere că fetița pe care a născut-o a dobândit la naștere cetățenia costaricană.

Timmermans s-a sucit: Trebuie anchetă pe Protocoalele SRI!(EVZ)

Parlamentul European este organismul cu puteri legislative al Uniunii Europene. Este ales direct de cetățenii UE, o dată la 5 ani. Cele mai recente alegeri au avut loc în iunie 2014, următoarele alegeri au loc în mai 2019. Instituția are 751 de deputați din toate țările membre. S-a înfi ințat în 1952, ca Adunare Comună a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, din 1962 se numește Parlamentul European, iar primele alegeri directe au avut loc în 1979.

În PE sunt dominante două grupuri politice: popularii și socialiștii. Acum, înaintea alegerilor, lupta politică este cumplită, în special între grupările dominante, care își plătesc polițe. După ce socialiștii au votat pentru activarea art.7 al Tratatului împotriva Ungariei, popularii au găsit moneda de schimb. România. Și au găsit și pretextul: încălcarea statului de drept, escaladarea violențelor la mitingul din 10 august și, mai nou, referendumul de revizuire al Constituției pentru redefi nirea căsătoriei. Ieri, premierul Viorica Dăncilă a fost prezentă în plenul PE de la Strasbourg pentru dezbaterile pe situația din România.

Premierul Viorica Dăncilă a avut la dispoziție 5 minute pentru a vorbi europarlamentarilor despre situația politică din țară. Pe lângă atmosfera ostilă României, creată luni seara în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) prin discursul amenințător al prim-vicepreședintelui Comisiei, socialistul Frans Timmermans, împotriva țării s-au ridicat europarlamentarii români: Monica Macovei, Cristian Preda, Marian Jean Marinescu, Laurențiu Rebega. Atât prin ceea ce au spus în instituțiile europene, cât și prin prezentarea unor informații trunchiate, prin e-mailuri trimise oficialilor europeni, aceștia au dovedit că sunt un caz unic.

Dăncilă, apărată la Strasbourg doar de extrema dreaptă (Adevărul)

Prim-ministrul Viorica Dăncilă s-a prezentat, miercuri, la dezbaterea din plenul Parlamentului European (PE) pe tema statului de drept din România, anunţând încă de la început că, deşi „respectă şi preţuieşte” Uniunea Europeană, nu a venit acolo ca „să dea socoteală”. În apărarea guvernului de la Bucureşti au sărit, în timpul discuţiilor, doar europarlamentarii PSD-ALDE şi reprezentaţii grupurilor extremiste de dreapta. La două zile de la avertizarea emisă de prim-vicepreşedintele Comisiei Europene (CE), Frans Timmermans, privind regresul României în lupta împotriva corupţiei, Viorica Dăncilă a răspuns, la Strasbourg, printr-o critică la adresa Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Dăncilă a cerut să i se comunice oficial „cine redactează acest raport, cine a furnizat datele şi cine a omis din neglijenţă sau din rea credinţă abuzurile protocoalelor încheiate între Parchet şi Servicii”.

Rapoartele MCV sunt încheiate de Comisia Europeană după consultări cu reprezentanţi ai Guvernului, ai societăţii civile şi ai sistemului judiciar. E o practică pe care liderii europeni o repetă de 11 ani, de la aderarea României la UE. În acest timp, Viorica Dăncilă a fost europarlamentar (în ultimii nouă ani), deci se presupune că a luat direct parte la discuţiile despre România purtate la Bruxelles şi Strasbourg. 

„Nu am venit să dau socoteală, am venit pentru că vă preţuiesc şi vă respect. Cer acelaşi respect pentru poporul român. Pentru cine vrem să construim un sistem de justiţie viabil în România? Pentru MCV? Pentru politicieni? Nu, vrem să facem o justiţie independentă pentru cetăţeni. Este legitim să ne întrebăm în ce fel a apărat MCV cetăţenii români de încălcarea gravă a drepturilor lor. În rapoartele MCV nu am văzut nimic despre încălcările drepturilor omului, despre protocoale. Asta înseamnă că acest MCV şi-a ratat menirea pentru care a fost creat”, a declarat Dăncilă la tribuna plenului PE.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Măsurile de limitare a gradului de îndatorare la credite vor fi anunţate curând

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat, miercuri, că măsurile de limitare a gradului de îndatorare la credite vor fi anunţate, în perioada următoare. 

„Noi vom redefini aceste măsuri. Suntem în faza finală. Vor fi anunţate într-un timp nu prea îndepărtat. Am discutat şi cu industria. Am discutat şi cu alţi factori de decizie din România. Noi ne gândim la o orientare pe baze sănătoase a creditării. Este spre binele consumatorilor să îşi evalueze bine posibilităţile de rambursare, ca să nu mai avem surprize. Dificultăţile de rambursare ale populaţiei şi ale sectorului corporatist sunt chestiuni de stabilitate financiară şi pe noi ne preocupă acest lucru”, a spus Isărescu, în briefingul de presă de după şedinţa de politică monetară de miercuri.

Guvernatorul BNR a menţionat că este spre bine industriei bancare să fie impus un grad de îndatorare la acordarea de credite, ca „să nu trăiască, din nou, cu creşterea creditelor neperformante”. „Nu avem instrumente foarte directe în acest sens. Suntem pe undeva spre mijloc. (...) Nu avem nici autoritate legală să facem acest lucru”, a subliniat Isărescu.

Părinți și antrenori au mers la MTS pentru a cere redeschiderea bazinului acoperit de la "Lia Manoliu"

Un grup de 20 de părinți și antrenori au mers azi la Ministrul Tineretului și Sportului pentru a cere redeschiderea provizorie a bazinului acoperit din complexul "Lia Manoliu", până când acesta va fi reparat. Li s-a transmis că nu se poate face nimic în acest sens.

Un părinte a spus la ieșirea de la discuțiile cu ministrul Ioana Bran: "S-a rezolvat, nu se poate face nimic. Bazinul acoperit nu se poate redeschide, am avut ghinionul să se strice și cel de la Olimpia. Doamna ministru ne-a zis că va încerca să ia legătura cu cei de la Dinamo, să putem intra acolo. Rămâne de văzut".

Mihai Vintilă, antrenor la SS 1, a explicat situația: "E dramatic ce se întâmplă. Riscăm să pierdem copiii, pentru că nu mai avem unde să ne antrenăm. Până acum, cât a fost vremea bună, ne-am pregătit la «Lia Manoliu», în bazinul de afară. Acum nu știm ce să mai facem. Am înțeles că bazinul acoperit ar urma să intre în reparații și e foarte bine, dar vrem să cerem ministerului ca până încep aceste reparații să fie redeschis și să ne putem continua activitatea și pe perioada de iarnă. Sau să ni se ofere altă soluție. La Izvorani e departe pentru copii, la Otopeni încă nu s-a deschis bazinul, cel de la Olimpia e și el închis și va mai dura până se redeschide. Nu suntem absurzi, dar avem nevoie de culoare de înot pentru copii".

 
Revista presei românești din 4 octombrie 2018