
Presa românească
Un referendum păgubos (Cotidianul)
referendum

Eșec! (Evenimentul Zilei)
Pentru România s-a încheiat cel mai costisitor exercițiu de democrație: Referendumul de modificare a Constituției inițiat, în premieră, de cetățeni.
3 milioane de români, culte religioase și organizații civice au declarat că se implică în mobilizarea oamenilor la vot.
S-au cheltuit 43 de milioane de euro pentru nimic.
Klaus Iohannis a votat aseară, la 19.35, în Sibiu. El s-a prezentat singur și nu a făcut declarații. Srategia președintelui pare să fi fost de a vota la o oră la care să nu mai poată atrage alți votanți.
Prezenţa la ură: 20,41% (Adevărul)
Referendumul dezbinării a eşuat din cauza absenteismului, ceea ce va afecta imaginea principalilor jucători din spaţiul public. „Adevărul“ analizează la cald cine câştigă şi cine pierde dupa acest eşec.
Principalul câştigător al eşecului de duminică este întreaga societate românească, în condiţiile în care campania pentru referendum a dezbinat populaţia chiar mai mult decât au reuşit politicienii. Astfel, un referendum – pe care o tabără l-a considerat „al urii sociale“, iar cealaltă „al normalităţii tradiţionale“ – s-a soldat cu un eşec împăciuitor.
Dar cine va deconta? În primul rând, cele două mari partide politice: PSD şi PNL.
Liviu Dragnea a fost politicianul care şi-a asumat cap-coadă referendumul. Din postura de lider al Coaliţiei de guvernare, Dragnea a votat pentru modificarea Constituţiei în Parlament, a stabilit ca referendumul să se desfăşoare pe două zile şi a mers la vot chiar de sâmbătă dimineaţă...
Un referendum păgubos (Cotidianul)
Nimeni nu cîștigă nimic. Toată lumea pierde. Bugetul este mai sărac cu peste 35 de milioane de euro, scrie ziaristul Cornel Nistorescu.
Partidele angajate în susținerea referendumului (PSD și PNL) sunt mai lipsite de sprijinul propriilor membri și susținători, Biserica Ortodoxă Română, despre care toată lumea credea că este singura voce care mai pătrunde în sufletul compatrioților noștri, a fost tratată cu nepăsare.
Culmea este că adversarii referendumului, cei care au propovăduit pe internet boicotul, nu s-au întîlnit în demersul lor cu credincioșii de vîrsta a treia, principalii susținători ai Bisericii Ortodoxe și ai PSD-ului.
Susținătorii boicotului de tip rezist n-au ajuns să-i influențeze pe credincioșii din sate și periferia orașelor. Și cu toate acestea, țăranul român nu l-a urmat nici pe preot, nici pe primar, nici pe cei de la PSD și nici pe cei de la PNL. Nu se mișcă țăranul român pentru o legiferare în domeniul orientărilor sexuale.
Referendumul pentru familie, desfășurat în condiții legale rezonabile, a eșuat din lipsa de susținere a populației. Pe românește, din lipsă de interes. Ce părea cel mai simplu de trecut s-a dovedit a fi imposibil, semn că încă nu ne cunoaștem bine compatrioții, că această modificare a Constituției nu a fost percepută ca o urgentă și ca o necesitate.
Britanicii, germanii şi austriecii au cumpărat cea mai mare parte din euroobligaţiunile vândute de România, de 1,75 mld. euro. Şi românii se regăsesc printre investitori (Ziarul Financiar)
Investitorii din Marea Britanie, Germania şi Austria au subscris cea mai mare parte din împrumutul de 1,75 miliarde de euro luat de România la sfârşitul săptămânii trecute de pe pieţele externe prin emisiunea de euroobligaţiuni în două serii, cu maturităţi de 12 ani şi de 20 de ani.
Bondurile pe 12 ani au atras şi atenţia investitorilor din centrul, estul şi sudul Europei, România, Scandinavia sau Franţa, în timp ce euroobligaţiunile pe 20 de ani au fost preferate într-o proporţie mai mare şi de elveţieni.
Ministerul Finanţelor a ieşit pentru a treia oară în acest an pe pieţele externe şi a împrumutat 1,15 mld. euro cu maturitatea de 10 ani şi cu o dobândă de 2,875% şi 600 mil. euro cu maturitatea de 20 ani şi cu o dobândă de 4,125%.
Un condamnat în dosarul "Mită pentru arbitri" vorbește după 9 ani de tăcere: "A fost cumplit!" (Gazeta Sporturilor)
În aprilie 2009, fotbalul românesc era zguduit din temelii de primul scandal imens de luare și dare de mită! DNA a intervenit în forță și a făcut arestări pe bandă rulantă, punând cătușe arbitrilor, patronilor, unor oameni de afaceri sau din conducerea CCA.
Cornel Penescu, Gheorghe Constantin, Sorin Corpodean, Marcel Lică, Sorin Caia, Lucian Dan, Liviu Făcăleață, Dan Liberatu și Aurelian Bogaciu au fost chemați la audieri și arestați! A urmat un proces lung, terminat în 2015 cu condamnări în serie. Penescu şi Gheorghe Constantin au luat cel mai mult, 5 ani cu executare.
Gazeta Sporturilor de luni publică un interviu eveniment cu Aurelian Bogaciu, unul dintre personajele importante implicate din Dosarul "Mită pentru arbitri". După 9 ani de tăcere, unul dintre cei implicați a acceptat să vorbească pentru cititorii ziarului. Un interviu zguduitor cu dezvăluiri în premieră, detalii neștiute de la audieri și condițiile de coșmar din arest.