Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rebut parlamentar: Codul infractorilor, măcelărit de CCR (Adevărul)

ccr.jpg

CCR a confirmat: SRI, implicare ilegală în dosarele penale. Consecințe juridice neclare. Politicul, chemat să repare nedreptăți, scrie azi "Evenimentul Zilei".
CCR a confirmat: SRI, implicare ilegală în dosarele penale. Consecințe juridice neclare. Politicul, chemat să repare nedreptăți, scrie azi "Evenimentul Zilei".
Sursa imaginii: 
Site-ul oficial al Curții Constituționale a României

Columna lui Traian, iluminată în culorile tricolorului cu ocazia vizitei de stat a președintelui Iohannis în Italia (g4media.ro) - Stare de urgență în România, în urma unui cutremur de 7,5 grade (România Liberă) - Un elev de clasa a X-a a dat peste nas Ministerului Educaţiei. A luat aurul mondial la Astronomie, deşi Guvernul nu a vrut să-i sponsorizeze deplasarea în China (Evenimentul Zilei) - Contra logicii (Gazeta Sporturilor)

Rebut parlamentar: Codul infractorilor, măcelărit de CCR (Adevărul)

Coaliţia PSD-ALDE a cunoscut vineri una dintre cele mai dure înfrângeri în materie legislativă după ce Curtea Constituţională a României (CCR) a declarat neconstituţionale nu mai puţin de 64 de modificări ale Codului de Procedură Penală, acestea fiind în majoritate prevederi prin care legislaţia penală era mutilată. 
Au trecut testul de constituţionalitate doar 32 de amendamente.   Unul dintre primele articole declarate neconstituţionale de CCR a fost cel prin care se stabilea când se pune în mişcare acţiunea penală, în noua formă fiind indicat faptul că se poate face doar când există probe din care rezultă „indicii temeinice“. Or, CCR a decis neconstituţionalitatea acestui articol, fiind rămasă actuala variantă, adică menţinerea sintagmei „suspiciuni rezonabile“.    
Mai mult, judecătorii CCR nu au fost de acord cu eliminarea arestării preventive pentru pedepse care să fie mai mici de 5 ani. 
Ce articole nu au trecut de controlul Curţii puteți citi pe larg în Adevărul de azi.

Columna lui Traian, iluminată în culorile tricolorului cu ocazia vizitei de stat a președintelui Iohannis în Italia (g4media.ro)

Columna lui Traian a fost iluminată duminică seară în roșu, galben și albastru în onoarea vizitei de stat a președintelui Klaus Iohannis la Roma. Este prima vizită de stat a unui președinte român în Italia în ultimii 45 de ani.
Președintele a sosit la Columna lui Traian de mână cu soția sa, după cum arată imaginile transmite live de Administrația Prezidențială.
Președintele Iohannis a fost așteptat de câteva sute de români stabiliți în Roma. Aceștia au cântat imnul național.
Vizita are loc în contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi al aniversării a 10 ani de la ridicarea relaţiei bilaterale dintre România şi Italia la nivel de Parteneriat strategic consolidat.
Astăzi, vor avea loc convorbiri oficiale ale șefului statului cu omologul său și cu alți oficiali italieni.

Stare de urgență în România, în urma unui cutremur de 7,5 grade (România Liberă)

Un exercițiu național intitulat Seism 2018 a început sambătă, la 9:00, scenariul acestuia presupunând că s-a produs un seism cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter. Este cea mai amplă simulare de intervenție din Uniunea Europeană în ultimele două decenii. Simularea, la care participă 26 de state, vizează punerea în aplicare a concepției naționale de răspuns post-seism, la Ciolpani, lângă Capitală. Exercițiul va avea durata de cinci zile, cetățenii  sunt sfătuiți să nu intre în panică și să urmărească paginile oficiale și aplicațiile mobile DSU pentru informații în timp real.

Un elev de clasa a X-a a dat peste nas Ministerului Educaţiei. A luat aurul mondial la Astronomie, deşi Guvernul nu a vrut să-i sponsorizeze deplasarea în China (Evenimentul Zilei)

David Turturean este elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava și avea nevoie de 3.500 de dolari, pentru deplasarea la olimpiadă, bani de care familia băiatului nu dispunea. Părinţii au apelat la ajutorul Guvernului de unde sperau să obţină banii. Nu mică le-a fost dezamăgirea în momentul în care au primit răspunsul sec al responsabililor din Ministerul Educaţiei care i-au informat, prin intermediul unei depeşe, că nu “subvenţionează excursii”. Mama a apelat la profesori şi jurnalişti locali care au organizat o campanie de strângere de fonduri, iar minunea s-a produs după doar două zile. David a reuşit să le sufle de sub nas celor 83 de concurenţi din 22 de ţări locul întâi pe podiumul celor mai buni tineri astronomi din lume. S-a întors cu medalia de aur la gât.

Contra logicii (Gazeta Sporturilor)

După ce s-a bazat pe experiență în fața codașei Lituania, selecționerul a folosit patru titulari eligibili pentru U21 în fața liderului, deși România avea nevoie de victorie ieri pentru a termina pe locul 1. Tricolorii au fost modești în prima repriză, s-au apărat cu toată echipa după eliminarea stupidă a lui tamaș și tremură și pentru poziția a doua în grupă. 
România – Serbia, 0 la 0, în grupa 4, Liga C din Liga Națiunilor.

 
Revista presei românești - 15 octombrie 2018