Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


DNA a trimis un punct de vedere CSM, în care avertizează că noile condiții de vechime impuse procurorilor anticorupție nu pot fi aplicate retroactiv deoarece ar încălca legea fundamentală (G4media.ro)

Concurs de gafe între Iohannis și Dăncilă (Evenimentul Zilei) - Modificările aduse programului Start-Up Nation 2018 (Ziarul Financiar) - Copiii de aur (Gazeta Sporturilor)

EXCLUSIV DNA a trimis un punct de vedere CSM, în care avertizează că noile condiții de vechime impuse procurorilor anticorupție nu pot fi aplicate retroactiv deoarece ar încălca legea fundamentală (G4media.ro)

 
Într-un punct de vedere formulat astăzi către CSM, conducerea DNA susține că aplicarea retroactivă a noilor condiții de vechime prevăzute de OUG adoptată luni de Guvern intră în conflict cu prevederile constituționale și că, dacă acest lucru s-ar întâmpla, DNA ar pierde 34 de procurori. În documentul semnat de procurorul-șef, Anca Jurma, se arată că, dacă se va exclude din vechimea procurorilor și perioada în care aceștia au fost auditori de justiție în cadrul INM, atunci DNA va pierde alți 23 de procurori.
Astfel, după publicarea OUG în Monitorul Oficial, DNA va pierde 57 din 150 de procurori, adică aproape 40% din totalul lor. Surse din cadrul direcției au declarat pentru G4Media.ro că impactul asupra activității instituției este, de fapt, mult mai mare, având în vedere că procurorii vizați de OUG sunt cei tineri, operativi – ceea ce înseamnă că vor pleca 57 din cei 100 de procurori care lucrează efectiv dosare, adică DNA va pierde aproape 60% din forța de muncă efectivă doar în cazul aplicării noilor condiții de vechime.
Guvernul a mărit de la 8 la 10 ani condiția de vechime pentru ca un procuror să poată activa în DNA. Tot, prin OUG s-a prevăzut la art VII că procurorii pot rămâne în DNA nu mai dacă îndeplinesc noile condiții prevăzute în legea de organizare judiciară.

 

Concurs de gafe între Iohannis și Dăncilă (Evenimentul Zilei)

 
Înainte de a merge la reuniunea Consiliului European, care are loc mâine la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis a făcut o vizită în Italia.
La întâlnirea cu premierul Giuseppe Conte, Iohannis a uitat de regulile de protocol. A fost primit cu onoruri, însă când a primit salutul gărzii de onoare s-a pierdut și nu a știut ce să mai facă. Conte a fost pe fază și l-a dirijat.
Premierul Viorica Dăncila a plecat și ea la drum, luni, după ședința de Guvern. Însoțită de câțiva miniștri și de consilierul Darius Vâlcov, prim-ministrul prezintă „proiecte importante din domeniile infrastructură de transport, sănătate, turism, energie, pe care investitorii privați le pot dezvolta, inclusiv în parteneriat public-privat”. Turcia, Emiratele Arabe Unite și Kuweit sunt țările unde Guvernul merge cu oferta,  însă nu are niciun om de afaceri în delegații.

 

Modificările aduse programului Start-Up Nation 2018 (Ziarul Financiar)

 
Industriile creative, serviciile şi producţia vor primi acelaşi punctaj. Aceste schimbări au venit în contextul în care antreprenorii, politicienii şi consultanţii erau nemulţumiţi de grila de punctaj realizată de guvern, prin care erau depunctate IT-ul şi industriile creative. Modificările au fost anunţate pe site-ul Ministerului IMM-urilor.
Anul trecut au fost depuse 19.000 de proiecte şi au fost înfiinţate peste 8.000 de firme, care oferă locuri de muncă pentru circa 21.000 de persoane în prezent, în sectoare precum economie, producţie, industrii creative, servicii şi IT. 

 

Copiii de aur (Gazeta Sporturilor)

 
Puștii lui Rădoi au făcut spectacol în fața a 12.000 de ploieșteni și s-au calificat entuziasmant la EURO după 20 de ani de pauză. Naționala de Tineret a învins ieri Liechtenstein cu 4 la 0. 
Gica Hagi exultă: „Acești tineri ne vor scoate în stradă. Vor fi peste Generația de Aur ca performanțe”. 
Turneul final va avea loc în Italia și San Marino, în perioada 16-30 iunie 2019.
 
 
Revista presei românești din 17 octombrie 2018