Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Şi totuşi, pentru cine lucrează Tudorel Toader? (Adevărul)

avram.jpg

Jurnalistul Liviu Avram, redactor șef adjunct Adevărul
Image source: 
site-ul ziarului Adevărul

Prea devreme sau prea târziu? BNR a decis să limiteze îndatorarea populaţiei pentru creditele de consum şi ipotecare (Ziarul Financiar) - U21 EURO 2019: Vom juca tot acasă (Gazeta Sporturilor)

Şi totuşi, pentru cine lucrează Tudorel Toader? (Adevărul)

"Ei, cum pentru cine? Pentru infractori. Avem acum dovada scrisă - şi nu oriunde, ci chiar în Monitorul Oficial: prin ordonanţa de urgenţă adoptată luni, inculpaţii primesc de la Tudorel Toader un nou instrument de a contesta în instanţă capacitatea legală a unor procurori din DIICOT şi DNA de a-i ancheta", scrie jurnalistul Liviu Avram, redactor șef adjunct Adevărul, în editorial.
"Miercuri,  Secţia pentru procurori a CSM, întrunită într-o şedinţă de urgenţă la care a participat şi Tudorel Toader, a adoptat în unanimitate o recomandare conform căreia prevederile ordonanţei se aplică doar pentru viitor, adică doar celor care urmează să se angajeze la DIICOT sau DNA. 
Dacă Tudorel Toader a fost de acord cu această interpretare, căci votul a fost în unanimitate, se naşte legitim întrebarea: de ce a mai introdus Articolul VII, care în mod evident îi vizează pe procurorii actualmente angajaţi, şi nu pe cei viitori? Miercuri, în faţa presei, Tudorel Toader a refuzat de patru ori să explice de ce a ţinut atât de mult la acel articol care pare acum total inutil. Pentru că nu e inutil.
Dacă aţi avea un dosar penal la DNA sau DIICOT şi aţi afla că procurorul care vă face zile fripte are o vechime de doar 7 ani, aţi folosi sau nu ordonanţa lui Tudorel Toader ca să scăpaţi de el? Eu mărturisesc sincer că da. L-aş contesta în instanţă, invocând faptul că nu mai îndeplineşte condiţiile de a lucra la această unitate de parchet. Iar instanţa nu are ce face cu recomandarea de ordin administrativ a CSM, ci va judeca după lege – indiferent dacă aceasta e bună sau proastă. Iar legea, în cazul de faţă, e chiar Articolul VII din ordonanţa lui Tudorel Toader. 
Prin urmare, dacă n-a reuşit să-i scoată în bloc pe procurorii tineri din DIICOT şi DNA, ministrul Justiţiei pare a reuşi să-i scoată din dosare bucată cu bucată, printr-un instrument pe care el însuşi l-a pus în mâna infractorilor". Integral în Adevărul.

Prea devreme sau prea târziu? BNR a decis să limiteze îndatorarea populaţiei pentru creditele de consum şi ipotecare (Ziarul Financiar)

În cazul împrumuturilor în lei, gradul ma­xim de îndatorare va fi de 40% din venitul net, în timp ce pen­tru creditele în valută va fi de 20%, atât pentru îm­prumuturile ipotecare, cât şi pentru cele de consum.
Pentru primul credit ipotecar contractat de clienţi se acordă un bonus, gradul maxim de în­da­to­rare majorându-se cu 5 puncte procentuale.
Regulamentul de limitare a îndatorării populației a fost aprobat ieri de board-ul BNR după mai multe tergiversări. Gradul de îndatorare era chiar și de 70%.
Noile reguli se aplică şi în cazul împru­muturilor acordate de instituţiile financiare nebancare.

U21 EURO 2019: Vom juca tot acasă (Gazeta Sporturilor)

Turneul final (16 – 30 iunie) se va disputa în Italia, țară în care locuiesc 1,2 milioane de români.
O clasare în primele 4, obiectiv pe care Rădoi îl consideră realizabil, ar însemna calificarea automată la Jocurile Olimpice din 2020.

 
Revista presei românești - 18 octombrie 2018