Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pro şi contra majorării salariului minim. Unde este adevărul? (Ziarul Financiar)

portofel.jpg

Dacă te iei după ceea se întâmplă în aceste zile în Parlamentul României nu se poate să nu ajungi la concluzia, aberantă, desigur, că criza politică ar fi cum nu se poate mai benefică pentru portofelele românilor., comentează criticul de teatru Mircea Morariu.
Sursa imaginii: 
Pixabay (Ilustrație)

Iohannis, în pericol! (Adevărul) - România stă cu ochii pe „Moromeții 2” (Evenimentul Zilei) - Nici cu Rednic nu-s mai vrednici (Gazeta Sporturilor)

Pro şi contra majorării salariului minim. Economiştii şi oamenii de afaceri sunt împărţiţi: unii zic că majorarea salariului minim destabilizează economia, alţii că fără aceasta România s-ar goli de tot. Unde este adevărul? (Ziarul Financiar)

Guvernul a produs stupoare anunţând, săp­tă­mâna trecută, creşterea în avans a sala­riului minim pe economie, de la 1 noiembrie, de la un salariu minim brut actual de 1.900 de lei până la 2.080 de lei. Astfel, salariul minim net va creşte de la 1.162 de lei la 1.263 de lei.
În plus, cei cu vechime de peste 15 ani şi cei cu studii superioare vor avea  un salariu minim dife­renţiat.
Potrivit calculelor ZF, impactul  bugetar ar urma să fie un plus de aproximativ 500 mil. lei la buget, până la finalul anului.
„Este o măsură populistă şi stupidă de tipul «Vă mai dau 100 de lei», care nu creşte bunăstarea nimănui, dar accentuează răul care se face mediului de afaceri de la o vreme încoace. O salarizare diferenţiată pentru cei cu studii superioare şi vechime este şi discrimi­na­torie pentru că, în această zonă, nu contează studiile, ci ce face omul“,  comentează Cristian Pârvan, preşedintele PIAROM (Patronatul Investitorilor Autohtoni).
Potrivit lui Pârvan, aceste modificări vor crea probleme mari pentru companiile care merg cu marje mici de profit - industria hotelieră, construcţiile, industria textilă - pentru că este posibil ca acestea să intre pe pierdere. 

Iohannis, în pericol! (Adevărul)

Pericolul nu vine de la actuala coaliție guvernamentală - scrie jurnalistul Daniel Gorgonaru în editorialul Adevărul –, ci de la cei care, momentan, sunt sunt considerați aliați naturali ai actualul președinte, USR și RO+. 
Electoratul dur anti-PSD, grupat în jurul USR și Ro+, nu are motive să fie încântați de prestația din primul mandat al președintelui Iohanis, care a pierdut cam toate bătăile cu Dragnea&co. În interiorul celor două formațiuni, varianta de a sprijini un alt candidat decât actualul șef de stat la alegerile prezidențiale din 2019 este tot mai des luată în calcul. Nu va fi nicio surpriză dacă Dacian Cioloș va fi acest candidat...
Cu trecutul pătat de alianța cu PSD, cu parlamentari și primari care susțin politica PSD-ALDE în materie de subordonare a justiției, PNL este o frână pentru orice fel de formațiune politică ce ar veni cu mesaje de susținere a luptei anticorupție și de înnoire a clasei politice...
Devine astfel tot mai evident că, pentru actualul președinte, bătălia importantă nu se dă împotriva PSD -  ALDE, ci împotriva ineficienței PNL și a slabei lui prestații din primul mandat, iar din acest motiv tot mai mulți dintre votanții săi din 2016 își îndreaptă speranțele către un posibil candidat USR - Ro +.

România stă cu ochii pe „Moromeții 2” (Evenimentul Zilei)

Pelicula Moromeții 2 va ajunge pe marile ecrane din România din 16 noiembrie, însă echipa filmului va porni într-o caravană prin țară încă de la finalul acestei luni. Turneul de promovare își propune să viziteze 50 de orașe. La Craiova și Sibiu sunt programate câte două proiecții.
„Moromeții 2” continuă povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Câmpia Dunării, și-l are în prim-plan pe mezinul Niculae. Anii 1945-1946 îl găsesc pe Moromete îmbătrânit, dar încă în putere. Între el și cea de-a doua soție, Catrina, tensiunile continuă, în timp ce Niculae este pus la încercare de promisiunile lumii noi, în care totul e posibil dacă te înregimentezi.
Filmul este regizat de Stere Gulea,  în rolurile principale se regăsesc Horațiu Mălăele, Dana Dogaru și Iosif Paștina.

Nici cu Rednic nu-s mai vrednici (Gazeta Sporturilor)

Dinamo a bifat aseară al 6-lea meci consecutiv fără victorie în Liga 1. Schimbarea de antrenor nu a adus nimic nou în Ștefan cel Mare și „câinii” rămân pe loc de baraj.
Dinamo a remizat cu Dunărea Călărași, scor 1-1, în epilogul etapei a XII-a a Ligii I.

 
Revista presei românești - 23 octombrie 2018