Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Oficialii români au mințit Comisia de la Veneția. Dar au fost prinși (Adevărul)

comisie_venetia.jpg

Oficialii români au mințit Comisia de la Veneția, dezvăluie ziarul Adevărul.
Sursa imaginii: 
site-ul Comisiei de la Veneția

Augustin Lazăr, ori la bal, ori la spital (Cotidianul) - România - zero viziune asupra viitorului Uniunii Europene (Gândul) - Se reia acordul de transplant pulmonar cu AKH Viena. Programul profesorului Narcis Copcă, sub un mare semn de întrebare (Evenimentul Zilei)

Oficialii români au mințit Comisia de la Veneția. Dar au fost prinși (Adevărul)

 
La cel puțin trei articole importante din legislația penală, autoritățile românești au transmis Comisiei de la Veneția versiuni diferite în limba engleză față de textele adoptate de Parlament.
Cele trei articole traduse eronate vizează două infracțiuni din Codul Penal - traficul de influență și abuzul în serviciu - și prevederea din Codul de procedură penală privind evaluarea probelor în momentul condamnării.
Maniera de a „greși” nu pare deloc întâmplătoare la primele două articole au fost eliminate cuvinte în versiunea engleză față de cea românească, iar la ultimul a fost adăugat un cuvânt. Sensul „greșelilor” a fost însă în toate cele trei cazuri același: cel de a prezenta Comisiei de la Veneția versiune mai moderate și mai conforme standardelor internaționale, față de textele adoptată în realitate în Parlament.
Experții europeni au sesizat însă „erorile” și am analizat textul original, nu cel alterat.

 

Augustin Lazăr, ori la bal, ori la spital (Cotidianul)

 
Ziua Z pentru Augustin Lazăr. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, este așteptat să anunţe miercuri, la ora 18:00, rezultatul evaluării procurorului general, nefiind exclusă varianta ca ministrul să propună revocarea lui Lazăr din funcție.
Momentul anunțului privind rezultatul evaluării nu este unul lipsit de importanță. În ultimele zile s-au întețit zvonurile conform cărora Tudorel Toader ar putea fi remaniat, după ce a căzut în dizgrația lui Liviu Dragnea. De anunțul pe care îl va face miercuri în cazul Augustin Lazăr ar depinde scaunul de ministrul al lui Toader.

 

România - zero viziune asupra viitorului Uniunii Europene (Gândul)

 
Discursul rostit de preşedintele României în Parlamentul european a fost unul conformist, submediocru, notează Lelia Munteanu.
Radiografia situaţiei prezente a UE a fost expediată în câteva fraze . Ascensiunea etno-naţionalismului în statele componente, ascensiunea formaţiunilor extremist-populiste, resuscitarea curentului eurofob, criza pe care economişti notorii o anunţă şi multe alte probleme au fost ocolite elegant de Klaus Iohannis.
Preşedintele României a prezentat Parlamentului European, în absenţa unei viziuni sau măcar a unor rudimente de idei, o colecţie de locuri comune, de formulări de o exemplară platitudine, un mănunchi de deziderate pioase, rostite pe un ton emfatic.
Mesajul: România rămâne acelaşi stat cuviincios, obedient, mereu la remorca UE.

 

Se reia acordul de transplant pulmonar cu AKH Viena. Programul profesorului Narcis Copcă, sub un mare semn de întrebare (Evenimentul Zilei)

 
România abia intrase pe un făgaș normal, după ce profesorul Narcis Copcă, de la Spitalul Sfânta Maria, a realizat, împreună cu echipa sa, primele două intervenții de transplant pulmonar. Ambele reușite, dar din păcate, după cum se acționează, nu vor mai fi și altele.
Un transplant în țară ar costa CNAS 60-70 de mii de euro. Peste hotare, statul plătește pe chitanța eliberată în urma formularului E112, între 350.000 -500.000 de euro. Evident, ar fi ideal ca fiecare pacient să fie operat în condițiile de spitalizare ca a celor de la AKH, însă pe termen lung, pe lângă faptul că sistemul nostru medical se stafidește, străinătatea nu poate accepta mai mult de circa 1% din pacienții români.
 
Revista presei românești - 24 octombrie 2018