Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tudorel Toader cere revocarea lui Augustin Lazăr printr-un rechizitoriu model Kovesi (Revista 22)

Tudorel Toader.jpg

Sursa imaginii: 
site-ul Guvernului României

Omul căruia i s-a umflat capul (Republica) - Consultările și relansarea războiului (Cotidianul) - Expert în energie: Dacă statul nu face publice datele privind gazele din Marea Neagră, pot trece ani până să aflăm dacă Legea offshore e bună sau nu (Ziare.com)

Misiune îndeplinita / Tudorel Toader cere revocarea lui Augustin Lazăr printr-un rechizitoriu model Kovesi (Revista 22)

Ministrul Justiției Tudorel Toader a prezentat un raport de 63 de pagini, cu 20 de puncte, tot atitea cite a avut si raportul prin care a cerut revocarea sefei DNA, in care i-a facut un veritabil rechizitoriu procurorului general Augustin Lazar. 
Toader i-a reprosat procurorului general nerespectarea unor decizii CCR si diverse declaratii publice, ca nu a luat masuri impotriva lui Kovesi si ca s-a opus evaluarii acesteia. Ministrul justitiei l-a acuzat pe Lazar de semnarea protocoalelor, de lipsa unui document privind calificativul din dosarul prin care a fost numit in functie si de dosarul pe care l-a deschis dupa protestele din 10 august. Alaturi de acestea se adauga prostul management, criticile pe care le-a adus modificarilor legilor justitiei si Codurilor penale, precum si sustinerea rapoartelor Comisiei de la Venetia.
In final, Toader a anuntat ca declanseaza procedura de revocare. Raportul va ajunge la presedintele Iohannis, care, probabil, va fi obligat sa semneze revocarea ca urmare a deciziei CCR in cazul Kovesi.

Omul căruia i s-a umflat capul (Republica)

Nicio surpriză, comentează jurnalistul Florin Negruțiu... Era clar că T. Toader îl va înlocui pe procurorul general, dintr-un motiv simplu: nu este omul Partidului. Augustin Lazăr este vinovat că a mișcat în front, că a cârtit, că a sărit să o apere pe doamna Kovesi, că nu a jurat pe lupta împotriva statului paralel. În locul lui va fi propusă o nouă Adina Florea care și când va da bună ziua va cita din T. Toader. După ce a pus DNA-ul și DIICOT-ul pe butuci, T. Toader își face datoria de a elibera și Parchetul General de oamenii trecutului și de a-l popula cu oameni noi, animați de o înaltă energie revoluționară.

Consultările și relansarea războiului (Cotidianul)

Legile justiției trebuie regîndite, zice Klaus Iohannis.
Înainte de consultări, președintele a spus o enormitate: „Nu vreau pact nici cu PSD, nici cu ALDE, nici cu alții. Eu doresc ca ei să se înțeleagă între ei, să se reia discuțiile, pentru ca la final să avem legi care să ajute sistemul de justiție din România. Ceea ce s-ar putea obține este o înțelegere politică între partidele politice“.
Părerea mea este că președintele minte de rupe, scrie jurnalistul Cornel Nistorescu. Dacă era mediator între partide, n-ar fi urmat calea agresivă la adresa alianței, n-ar fi moșit căderea PSD de la putere, n-ar fi inițiat și n-ar fi susținut protestele din Piața Victoriei. Ar fi avut și el o poziție față de existența protocoalelor, ar fi pledat pentru clarificări și responsabilități în acest caz.
Inițierea consultărilor are un singur sens. Reluarea asaltului asupra PSD – ALDE după ce popularii de la conducerea Comisiei Europene și-au garantat sprijinul și i-au cerut ofensiva. Iohannis a aflat că poate toca liniștit alanța PSD – ALDE pe tema justiției și că asta i-ar putea aduce victoria în alegeri. Consultările sunt astfel o formă de redeschidere a luptei oarbe împotriva guvernării PSD – ALDE.
Ce face alianța? Între puținele lucruri deștepte creionate pînă acum este lista de 10 principii de abordare a disputei pe tema justiției. Nistorescu le reproduce pentru că merită cunoscute, iar PSD-ul este incapabil să le promoveze. În opinia jurnalistului, acestea sună destul de bine. Arată ca un început de sistematizare a gîndirii și politicii PSD. 

Expert în energie: Dacă statul nu face publice datele privind gazele din Marea Neagră, pot trece ani până să aflăm dacă Legea offshore e bună sau nu (Ziare.com)

Presedintele Asociatiei Energia Inteligenta, ing. Dumitru Chisalita, a precizat ca e practic imposibil sa stabilim acum daca legea, in forma adoptata, va face bine sau, dimpotriva, va aduce deservicii Romaniei.
marti, Ministerul Finantelor si-a trimis un reprezentant in sedinta reunita a trei comisii ale deputatilor pentru a prezenta o serie de estimari oficiale. In baza acestor date, s-a ajuns la concluzia ca ar urma sa fie exploatata cantitatea de 115 miliarde de metri cubi de gaz din Marea Neagra. In urma operatiunilor, statul roman s-ar alege cu 13,8 miliarde de dolari (44% din profit), iar petrolistii ar ramane cu 18 miliarde de dolari (56% din profit), mai informa Ministerul de Finante.
In cele din urma, in baza acestor date, proiectul de lege a fost adoptat miercuri de Camera Deputatilor, ca for decizional.
 Cum iei decizii, daca nu stii care sunt cifrele reale? E firesc, atunci cand ai o cantitate mica de gaz, sa vii cu impozite mai mici, iar cand ai multe gaze, sa pui impozite mari mari. Asa ca fiecare a spus ce l-a avantajat, in spatiul public", ne-a declarat Dumitru Chisalita

 

 
Revista presei românești - 25 octombrie 2018