Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Minciuna unei clasări pierdute și isteria lui Liviu Dragnea (ziare.com)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu este senior editor ziare.com
Image source: 
ziare.com

Radu Gologan, coordonatorul olimpicilor la Matematică: Testele grilă la BAC și Evaluare sunt de-un populism excesiv, nota 5 să se ia practic pe nimic (edupedu.ro) - Luminița Corneanu, critic literar: „Testul grilă la literatură este irelevant. Ba mai mult, este o metodă de a ne fura căciula” (Hotnews) - Câţi bani se fac oficial în turism. Poiana Braşov, afaceri de doar 100 de milioane de lei din cazare şi restaurante (Ziarul Financiar) 

Minciuna unei clasări pierdute și isteria lui Liviu Dragnea (ziare.com)

"Tudorel Toader a mintit in privinta lui Augustin Lazar, dar adevarul iese la iveala atunci cand pozitia ministrului a devenit si mai puternica politic, spre disperarea lui Liviu Dragnea. O poveste demna de Caragiale si de liliputana politica romaneasca.
Cand a facut propunerea de revocare, dl Toader a afirmat asa: "Am gasit in dosarul trimis de Augustin Lazar presedintelui, si nu inteleg de ce, un document prin care actualul procuror general clasa chiar un dosar al presedintelui Klaus Iohannis". Deci ministrul Toader spunea clar ca procurorul Augustin Lazar a clasat un dosar al lui Klaus Iohannis.
CSM si Parchetul Alba au spus de la inceput ca o asemenea clasare semnata de dl Augustin Lazar nu exista. Dl Toader a amenintat zile intregi ca va prezenta documentul. Dar a sfarsit cu un comunicat in care face trimitere la "o ordonanta de clasare pentru un dosar deschis in anul 2013 pe numele primarului municipiului Sibiu de la acea data, domnul Klaus Werner Iohannis...
Dosarul a fost clasat in 2014 de un procuror pe nume Lazar. Cristian Lazar. Nu Augustin Lazar... 
Deci Tudorel Toader a mințit când a anunțat motivele revocării procurorului general...
Interesant ca dl Toader a asteptat sa dea aceste precizari despre, practic, propria minciuna abia dupa ce motiunea simpla impotriva domniei sale a cazut, adica dupa ce prin confirmarea in Parlament, pozitia domniei sale s-a intarit dincolo de riscul remanierii. Nu mai poti schimba un ministru care de-abia a primit un vot de incredere individual in Parlament...
Dragnea a incercat sa-l dea jos cu mana Opozitiei, adica la motiunea simpla. Dar partidul l-a tradat. PSD nu a ascultat ordinul si motiunea a cazut. De aceea si criza de nervi fara precedent a lui Liviu Dragnea. PSD i-a dat ultimatum sa rezolve amnistia pana pe 1 decembrie si sansele sunt din ce in ce mai mici..."
Comentariul integral, semnat de Ioana Ene Dogioiu, pe portalul ziare.com.

Radu Gologan, coordonatorul olimpicilor la Matematică: Testele grilă la BAC și Evaluare sunt de-un populism excesiv, nota 5 să se ia practic pe nimic (edupedu.ro)

Subiectele de tip grilă introduse de Ministerul Educației la examenele de anul acesta de Bacalaureat și Evaluare Națională dau “dovadă de-un populism excesiv, în așa fel încât nota 5 să se ia practic pe nimic”. Verdictul vine de la Radu Gologan, coordonatorul olimpicilor la Matematică, care a declarat pentru Edupedu.ro că “e foarte potrivit ca o parte din examen să fie test grilă. Dar, prin felul în care a fost lansată ideea, e clar că dă dovadă de-un populism excesiv”.

Luminița Corneanu, critic literar: „Testul grilă la literatură este irelevant. Ba mai mult, este o metodă de a ne fura căciula” (Hotnews)

​Luminița Corneanu, critic literar și fost profesor de limba și literatura română, susține că testele grilă la disciplina limba și literatura română de la examenele naționale nu evaluează competențele dobândite de elev în timpul școlii.
„Una dintre competențele generale pe care trebuie să le dobândească un absolvent de clasa a XII-a este „comprehensiunea și interpretarea textelor”. Cum verificăm comprehensiunea oare? Punând elevul să aleagă dintre a, b, c și d? Ne dovedește o bifă că elevul a înțeles ceva din textul respectiv? Garantat, nu”, a declarat Luminița Corneanu pentru Hotnews.ro. 

Introducerea testelor grilă la literatură română nu va măsura dacă elevii și-au format gândirea critică, așa cum cere programa școlară.

Câţi bani se fac oficial în turism. Poiana Braşov, afaceri de doar 100 de milioane de lei din cazare şi restaurante (Ziarul Financiar)

Judeţul Braşov este, cu 1,2 milioane de turişti anual, a doua destinaţie turistică din România, după Capitală. 
În Poiana Braşov, una dintre cele mai căutate sta­ţiuni montane pe perioada iernii, funcţionau anul tre­cut 22 de companii hoteliere, cu afaceri totale de circa 91 mil. lei, dar şi 11 companii ce operau restaurante, cu afaceri de doar 8,9 mil. lei, arată datele oficiale de la Registrul Comerţului.
Analiza a luat în calcul companiile cu sediul social în localitatea Poiana Braşov (judeţul Braşov), ce operează sub cod CAEN 55 - hoteluri şi alte facilităţi de cazare - dar şi 5610 - restaurante.
În total, businessul din turism s-a ridicat, conform date­lor oficiale şi calculelor ZF, la nici 100 de milioane de lei, sub cifra de afaceri raportată de un singur hotel de cinci ste­le din Capitală - JW Marriott, care are o capacitate de 402 camere.

Revista presei românești - 1 noiembrie 2018