Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


RCA se scumpeşte cu 8%, dublu faţă de inflaţie, pentru proprietarul în vârstă de 40-51 de ani al unei maşini de 1.400 cmc (Ziarul Financiar)

masina.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Scandalul revocării lui Augustin Lazăr: Tudorel Toader, contrazis de toată lumea (Adevărul) - Mircia Gutău, reabilitat după doi ani de arest și de închisoare: Când ajungi în pușcărie nevinovat, simți că se termină lumea (România liberă) - "Facem transplanturi pentru români în An Centenar!" Bilanțul arată însă ca acum jumătate de secol (ziare.com) - Tabloul „Ţărăncuţa cu basma albă” semnat de Nicolae Grigorescu, vândut cu o sumă record (Evenimentul Zilei)

Scandalul revocării lui Augustin Lazăr: Tudorel Toader, contrazis de toată lumea (Adevărul)

 
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ar putea fi dat în judecată de procurorul general Augustin Lazăr care îl acuză că a distorsionat adevărul când a spus că a clasat un dosar deschis pe numele lui Klaus Iohannis, deşi dosarul respectiv fusese închis de un alt procuror cu acelaşi nume, şi anume de Cristian Lazăr.
 

Mircia Gutău, reabilitat după doi ani de arest și de închisoare: Când ajungi în pușcărie nevinovat, simți că se termină lumea (România liberă)

 
În ultimii 12 ani, Mircia Gutău, primarul din Râmnicu Vâlcea, a fost acuzat pe nedrept de luare de mită, a fost arestat, judecat, condamnat și trimis în pușcărie. Acum câteva zile, la sfârșitul lunii octombrie, Curtea Supremă a decis că Mircia Gutău este, în realitate, nevinovat.
În acest context, România Liberă publică azi un interviu cu  Mircia Gutău, primarul din Râmnicu Vâlcea.
 

"Facem transplanturi pentru români în An Centenar!" Bilanțul arată însă ca acum jumătate de secol (ziare.com)

 
Spitalul Clinic Sfanta Maria din Capitala a anuntat ca miercuri a fost realizat al treilea transplant pulmonar din acest an si din istoria Romaniei.
Managerul spitalului, dr. Narcis Copca, a sustinut ca asemenea interventii chirurgicale, extrem de dificile, se fac in strainatate doar in centre medicale cu multa experienta in domeniu si s-a laudat cum "in an centenar, noi, romanii, facem transplanturi pentru romani!".
De cealalta parte, de la Targu Mures aflam ca s-au facut pana acum in acest an 5 transplanturi de inima, in timp vecinii din Ungaria au facut 60. 
In timp ce in lume numarul oamenilor salvati prin operatii de transplant e in crestere si avansul tehnologic si medical asigura sanse tot mai mari de supravietuire pacientilor, Romania inregistreaza un mare declin.
Pe langa problemele de legislatie si mai ales investitiile la cote minime in sistemul medical si cercetare, Romania sta tot mai prost si in ce priveste donarea de organe, astfel ca a scazut mult si numarul interventiilor ce puteau fi efectuate cu succes in tara noastra.

 

RCA se scumpeşte cu 8%, dublu faţă de inflaţie, pentru proprietarul în vârstă de 40-51 de ani al unei maşini de 1.400 cmc (Ziarul Financiar)

 
Firma de consultanţă EY a calculat noile tarife de referinţă pentru poliţa RCA şi a constatat că prima medie pentru clienţii persoane fizice trebuie să crească, în timp ce pentru companii tarifele trebuie să fie mai mici.
Astfel, pentru un şofer cu vârsta cuprinsă între 41 şi 50 de ani care deţine un autoturism cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.201 şi 1.400 centimetri cubi (cmc) noul tarif de referinţă ajunge în prezent la 598 lei pe an, în creştere cu aproape 8% faţă de referinţa anterioară, adică dublu faţă de rata inflaţiei.
Pe de altă parte, în cazul transportatorilor, tariful de referinţă pentru un camion cu masa de peste 16 tone este în prezent de 7.273 lei, cu aproximativ 7% mai puţin decât referinţa anterioară.

 

Tabloul „Ţărăncuţa cu basma albă” semnat de Nicolae Grigorescu, vândut cu o sumă record (Evenimentul Zilei)

 
Tabloul „Ţărăncuţa cu basma albă”, una dintre cele mai apreciate pânze ale pictorului Nicolae Grigorescu, a fost vândut, miercuri seara, în cadrul Licitaţiei Artmark de Toamnă, cu preţul deloc de neglijat, de 350.000 de euro, sumă care îi conferă Ţărăncuţei statutul de cea mai bine vândută lucrarea a artistului, potrivit unui comunicat al casei de licitaţii.
Lucrarea provine din colecţia magistratului Lazăr Munteanu (1869-1951), unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi colecţionari ai perioadei interbelice. Nicolae Grigorescu rămâne în fruntea topului celor mai bine vânduţi pictori români.