Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Valize pentru România. Câteva milioane (Adevărul)

ion-m-ionita_6.jpg

Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Image source: 
site-ul ziarului Adevărul

#TELEORMANLEAKS: C O N Ț I N U T U L (Rise Project) - Țuțuianu și Neacșu, o mică înțepătură (Cotidianul) - Bătălia ascunsă din spatele numirilor la conducerea ASF: menţinerea tarifelor la RCA administrate în pofida cerinţelor Comisiei Europene (Ziarul Financiar) - Simona Halep: „Aveți încredere în vise și nu cedați niciodată, pentru că orice este posibil în viață” (România Liberă)

#TELEORMANLEAKS: C O N Ț I N U T U L (Rise Project)

Informațiile din serialul #Teleormanleaks sunt arhivate pe trei suporturi digitale, majoritatea fiind documente în format electronic. Cele mai recente au fost salvate pe 26 iunie 2017.
Zile încordate atunci.
Procurorii anticorupție lucrau deja la dosarul de crimă organizată, în prima fază operativă, premergătoare mișcărilor de forță în teren, când ancheta judiciară e strict secretă.
Au bătut oficial la ușa Tel Drum o lună mai târziu, într-o vineri dimineață, pe 4 august 2017, iar descinderea s-a lăsat cu audieri și ridicări de calculatoare și hârtii. La scurt timp, pe 22 august, Petre Pitiș, directorul general al companiei, venea la sediul central DNA ca să asiste procedural la percheziția informatică a computerelor.
Articolul face profilul directorului comercial al firmei Tel Drum, Nicoleta Pene, ”mâna dreaptă” a directorului general Petre Pitiş. Tânăra este ”cheia” traseului banilor şi cea care ar fi ascuns valiza diplomat cu hardul de 64 GB, care conţine mii de facturi, contracte, bilanţuri, devize, procuri, acte constitutive de firme-fantomă, extrase de cont, ordine de plată, documente personale ale unor interpuşi, rapoarte de audit, tabele contabile. 
Între aceste documente figurează un borderou de plăți potrivit căruia Gil Vasile, soțul șefei CSM Simona Camelia Marcu, ar fi încasat de la Tel Drum 15.200 de lei.
Liviu Dragnea neagă că acea clădire a cărei schiţă apare în "valiza Tel Drum" i-ar aparţine.

Valize pentru România. Câteva milioane (Adevărul)

 „Dacă se dovedește că Liviu Dragnea a fost sau este cel din spatele Tel Drum, președintele PSD capătă o problemă în plus care poate să îl coste cariera. Dar dacă nu se dovedește sau lucrurile rămân într-o stare de confuzie ca și până în prezent, cetățeanul Dragnea va spune că a fost victima unei noi conspirații, comentează jurnalistul Ion M. Ioniță.
Esența în acest caz este că fenomenele de tip Tel Drum a acaparat România. 
Familii legate politic au pus mâna pe resurse inimaginabile. În timp ce statul român a plătit datorii, a renunțat la creanțe, a semnat contracte scandaloase, a suportat pierderi și a plătit la suprapreț lucrări și servicii, entitățile aflate de cealaltă parte au înregistrat profituri uluitoare.
Rețeta a funcționat bine în ultimii aproape 30 de ani și este foarte probabil ca multe PIB - uri ale României să se afle în paradisurile fiscale și turistice de pe tot cuprinsul lumii. Iar țara rămâne un fel de pământ pârjolit, unde o mână de incompetenți puși de partid se prefac că guvernează, dar nici măcar nu știu să citească hârtiile pe care le au în față. Un mediu total viciat, întors pe dos, unde valoarea nu are nicio șansă în fața imposturii. Și-atunci, cine să mai rămână pe aici?” .

Țuțuianu și Neacșu, o mică înțepătură (Cotidianul)

Cornel Nistorescu își amintește de un moment  „cu doi-trei ani în urmă, cînd eram interesat să urmăresc procesul politic înscenat lui Ion Stan, fostul președinte al PSD Dîmbovița, mi-a ajuns la ureche o știre ciudată. Dar una șoptită, cu telefoanele lăsate în camera cealaltă. Cică un ambasador l-ar fi luat deoparte pe Adrian Țuțuianu, proaspăt ministru al Apărării, și i-ar fi sugerat să strîngă rîndurile cu Laura Codruța Kovesi. Ea reprezintă drumul de viitor al PSD-ului și o colaborare cu ea l-ar ajuta să preia și conducerea partidului. Oricum, Liviu Dragnea nu mai are mult, soarta lui este decisă și un ministru ca el la Apărare ar fi un președinte ideal pentru PSD. M-am uitat lung la cel care mi-a spus povestea. Și de atunci am început să mă uit mai atent la Adrian Țuțuianu... Cînd am auzit de grupul de disidenți din PSD, adică de Stănescu, Firea și Țuțuianu și de scrisoarea lor, era să-mi trag două palme. Avusesem în mînă o știre pe care o puteam scăpa pe surse și care începea să se confirme. 
(...) În PSD lucrurile se cern pe zi ce trece. Pornind de la dezamăgiri și combinații, PSD-ul fierbe și caută un vinovat. Țuțuianu și Marian Neacșu nu sunt decît mica înțepătură pentru cîteva picături de sînge menite să scadă presiunea.
Tot ce-i la scară mică se repetă și vine de la scară mare!”, notează Cornel Nistorescu.
Integral în editorialul Cotidianul.

Bătălia ascunsă din spatele numirilor la conducerea ASF: menţinerea tarifelor la RCA administrate în pofida cerinţelor Comisiei Europene. Peste 30 de candidaţi la vârful ASF sunt audiaţi astăzi în comisii (Ziarul Financiar)

Alinierea legislaţiei pentru asi­gu­rările auto obligatorii (RCA) la normele europene fără declan­şa­rea unor noi ne­mulţumiri sau proteste din par­tea transportatorilor este principala pro­blemă pe care noul Consiliul al Autorităţii de Supraveghere Financiară trebuie să o rezolve imediat ce îşi va prelua mandatul.
Candidaţii la conducerea ASF, instituţia care supraveghează pieţele nonbancare (asi­gu­rări, piaţa de capital şi pensii private) cu o va­loa­re de peste 20 mld. euro şi impact asu­pra a 10 mi­lioane de clienţi vor fi au­diaţi astăzi în co­mi­siile reunite ale Senatului şi Camerei Depu­ta­ţilor. Peste 30 de candidaţi s-au înscris în cursa pen­tru unul dintre cele nouă locuri la vârful ASF.
Transportatorii îi vor în continuare la con­du­cerea ASF pe Leonardo Badea (preşedinte) şi Cornel Coca Constantinescu (vicepreşedinte res­ponsabil de piaţa asigu­rărilor) pentru că cei doi au mers înainte cu ideea tarifelor de refe­rinţă în pofida atenţio­nărilor Comisiei Europene.
Transportatorii sunt principalii benefi­ciari ai tarifelor de referinţă la RCA,  în condiţiile în care noile tarife de referinţă au scăzut cu 5%, în timp ce la persoane fizice preţurile au crescut cu 4%.

Simona Halep: „Aveți încredere în vise și nu cedați niciodată, pentru că orice este posibil în viață” (România Liberă)

Simona Halep a primit luni, titlul de ambasador onorific al Universităţii Ovidius din Constanţa, distincţia fiindu-i acordată pentru “promovarea imaginii academice şi excelenţă în activitatea sportivă”. Jucătoarea de tenis a spus că a primit multe distincţii de-a lungul carierei, însă această este una specială şi le-a transmis tinerilor care au un vis să aibă încredere în el, să muncească şi să nu cedeze niciodată.

Revista presei românești - 6 noiembrie 2018